|
Σανταλόξυλο - Σανδαλόξυλο
(Santalum album). Φύλλα, άνθη και καρποί
|
Σανταλόξυλο - Σανδαλόξυλο - Santalum album
Το Santalum album είναι ένα μικρό τροπικό δέντρο και η παραδοσιακή πηγή λαδιού σανταλόξυλου. Είναι εγγενές στην Ινδονησία (Ιάβα και τα νησιά Μικρά Σούντα), τις Φιλιππίνες και τη Δυτική Αυστραλία. Είναι κοινώς γνωστό ως αληθινό σανταλόξυλο, λευκό σανταλόξυλο ή ινδικό σανταλόξυλο. Ήταν ένα από τα φυτά που εκμεταλλεύονταν η αυστρονησιακή δενδροκομία και εισήχθη από Αυστρονήσιους ναυτικούς στην Ανατολική Ασία, την ηπειρωτική Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Ασία κατά τη διάρκεια του αρχαίου εμπορίου μπαχαρικών, πολιτογραφώντας στη Νότια Ινδία τουλάχιστον το 1300 π.Χ. Εκτιμήθηκε πολύ για το άρωμά του και θεωρείται ιερό σε ορισμένες θρησκείες όπως ο Ινδουισμός. Η υψηλή αξία του είδους έχει προκαλέσει υπερεκμετάλλευση, σε σημείο που ο άγριος πληθυσμός είναι ευάλωτος στην εξαφάνιση. Το ινδικό σανταλόξυλο εξακολουθεί να έχει υψηλές τιμές για το αιθέριο έλαιό του λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε άλφα σανταλόλη, αλλά η έλλειψη ευμεγέθων δέντρων έχει ουσιαστικά εξαλείψει την προηγούμενη χρήση του για λεπτή επεξεργασία ξύλου. Το φυτό είναι μακρόβιο, αλλά η συγκομιδή είναι βιώσιμη μόνο μετά από πολλά χρόνια.
Το Santalum album είναι ένα αειθαλές δέντρο που μεγαλώνει μεταξύ 49 μέτρων.
Ο κορμός μπορεί να έχει διάμετρο περίπου 20 cm. Το δέντρο είναι μεταβλητό στη συνήθεια, συνήθως όρθιο έως εκτεταμένο και μπορεί να συμπλέκεται με άλλα είδη. Ημιπαρασιτικό φυτό, εξαρτάται από την παρουσία ορισμένων άλλων ειδών δέντρων, ιδιαίτερα αζωτοδεσμευτικών ειδών, προκειμένου να λάβει μέρος της διατροφής του. Το φυτό παρασιτίζει τις ρίζες άλλων ειδών δέντρων, με προσαρμογή haustorium στις δικές του ρίζες, αλλά χωρίς μεγάλη βλάβη για τους ξενιστές του. Ένα άτομο θα δημιουργήσει μια μη-υποχρεωτική σχέση με μια σειρά από άλλα φυτά. Έως και 300 είδη (συμπεριλαμβανομένου του δικού του) μπορούν να φιλοξενήσουν την ανάπτυξη του δέντρου - παρέχοντας μακροθρεπτικά συστατικά φώσφορο, άζωτο και κάλιο και σκιά - ειδικά κατά τις πρώτες φάσεις ανάπτυξης. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί μέσω του ρουφήγματος ξύλου κατά την πρώιμη ανάπτυξή του, δημιουργώντας μικρές κερκίδες. Ο κοκκινωπός ή καφέ φλοιός μπορεί να είναι σχεδόν μαύρος και είναι λείος στα νεαρά δέντρα, ραγίζοντας με μια κόκκινη αποκάλυψη. Το εγκάρδιο είναι ανοιχτό πράσινο έως λευκό, όπως υποδηλώνει το κοινό όνομα. Τα φύλλα είναι λεπτά, αντίθετα και ωοειδή έως λογχοειδή. Η λεία επιφάνεια είναι γυαλιστερή και λαμπερή πράσινη, με γλαυκό ανοιχτό ανάποδο. Ο καρπός παράγεται μετά από τρία χρόνια, οι βιώσιμοι σπόροι μετά από πέντε. Αυτοί οι σπόροι διανέμονται από τα πουλιά.
Το φυτό συλλέγεται σε μεγάλες ποσότητες από την άγρια φύση, κυρίως για τη χρήση του αρωματικού ξύλου του και ως φάρμακο. Έχει πολύ μεγάλη ιστορία χρήσης, εκτιμάται ιδιαίτερα για το γλυκό άρωμά του και χρησιμοποιείται ως φάρμακο, άρωμα και θυμίαμα στην Ανατολή για τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Το φυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στις ινδουιστικές πρακτικές λατρείας, αλλά χρησιμοποιείται επίσης συνήθως από Βουδιστές, Μουσουλμάνους και πολλούς άλλους ανθρώπους. Το δέντρο έχει πολλές άλλες χρήσεις και συχνά καλλιεργείται σε μέρη της τροπικής Ασίας και της Αυστραλίας για το αιθέριο έλαιο του, το οποίο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, ως αρωματικό τροφίμων κ.λπ.
Η φωτιά, η βοσκή και κυρίως η εκμετάλλευση του ξύλου για εκλεκτά έπιπλα και σκάλισμα αλλά και το λάδι απειλούν το είδος. Το λαθρεμπόριο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Το φυτό έχει ταξινομηθεί ως «ευάλωτο» στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN (2011).
Το Santalum album ήταν η κύρια πηγή σανταλόξυλου και του παράγωγου
λαδιού. Αυτά συχνά κατέχουν σημαντική θέση στις κοινωνίες του φυσικοποιημένου φάσματος διανομής τους. Το κεντρικό μέρος του δέντρου, το εγκάρδιο, είναι το μόνο μέρος του δέντρου που χρησιμοποιείται για το άρωμά του. Έχει χρώμα κιτρινοκαφέ, σκληρό με λιπαρή υφή και λόγω της αντοχής του, είναι προτιμώμενο υλικό για σκάλισμα. Το εξωτερικό μέρος του δέντρου, το σομφό, είναι άοσμο. Το σομφό είναι λευκό ή κίτρινο χρώμα και χρησιμοποιείται για την κατασκευή ειδών τορνευτικού. Η υψηλή αξία του σανταλόξυλου έχει οδηγήσει σε προσπάθειες καλλιέργειας, γεγονός που έχει αυξήσει το εύρος διανομής του φυτού. Εκτιμήθηκε στην κατασκευή, αφού θεωρούνταν ανθεκτικό στη σήψη.
Η πρώτη εξαγωγή του αιθέριου ελαίου του έγινε στο Mysore της Ινδίας το 1917. Για πολλά χρόνια, τα έλαια εξάγονταν στα αρωματοποιία στο Grasse της Γαλλίας. Η παραγωγή ελέγχεται πλέον από το ινδικό κράτος και η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.
Βρώσιμες χρήσεις. Ο φλοιός μασάται μερικές φορές ως εναλλακτική λύση για τους ξηρούς καρπούς betel (Areca catechu).
Ένα αιθέριο έλαιο λαμβάνεται από τις ρίζες και το εγκάρδιο. Χρησιμοποιείται εμπορικά ως αρωματικό σε μια σειρά τροφίμων, όπως τσίχλες, παγωτά και προϊόντα αρτοποιίας.
Τα φρούτα είναι βρώσιμα. Ο καρπός είναι ένας σφαιρικός,
σαρκώδης δρύπας, κόκκινο, μωβ έως μαύρο όταν ωριμάσει, περίπου 1 cm σε διάμετρο.
Ιατρικές χρήσεις. Το σανταλόξυλο περιέχει 3 - 6% αιθέρια έλαια (κυρίως τις σεσκιτερπενόλες άλφα- και βήτα-σανταλόλη), ρητίνη και τανίνες. Είναι ένα αρωματικό, γλυκόπικρο, στυπτικό βότανο που δροσίζει το σώμα, ηρεμεί το μυαλό, ανακουφίζει από σπασμούς και βελτιώνει την πέψη. Έχει διουρητική, αναλγητική, αντισηπτική, αποχρεμπτική και διεγερτική δράση.
Το ξύλο ή το αιθέριο έλαιο λαμβάνεται εσωτερικά για τη θεραπεία παθήσεων του γεννητικού και του ουροποιητικού συστήματος, του πυρετού, της ηλίασης, των πεπτικών προβλημάτων και του κοιλιακού πόνου.
Μια πάστα του ξύλου χρησιμοποιείται εξωτερικά για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων.
Το λάδι σανταλόξυλου χρησιμοποιείται ελάχιστα στη σύγχρονη βοτανολογία, η κύρια εφαρμογή του είναι στην αρωματοθεραπεία.
Το λάδι σανταλόξυλου, ο ατμός που αποστάζεται από το εγκάρδιο, τις ρίζες, τα κλαδιά κ.λπ. είναι ένα απαραίτητο αρωματικό υλικό στην αρωματοποιία, όπου οι εξαιρετικές σταθεροποιητικές του ιδιότητες και η εξαιρετική αντοχή, η ικανότητα ανάμειξης και το εξαιρετικά ελκυστικό άρωμα το έχουν καταστήσει βασικό συστατικό αμέτρητων αρωμάτων, καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης. Συνδυάζεται καλά με άλλα αιθέρια έλαια όπως πατσουλί, βέτιβερ, γεράνι και μόσχος. Χρησιμοποιείται επίσης στη σαπωνοποιία και σε φάρμακα. Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν αυτά τα αιθέρια έλαια - τα οποία περιλαμβάνουν τουλάχιστον 90% σεσκιτερπενικές αλκοόλες.
Οι ρίζες περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα λαδιού, περίπου 6 - 10%, και ως εκ τούτου είναι πιο πολύτιμες. το εγκάρδιο αποδίδει 4 - 8%. τα φύλλα περίπου 4%? τα κλαδιά 2 - 4%? και ο φλοιός γύρω στο 2%.
Ένα αιθέριο έλαιο λαμβάνεται επίσης με όξινη υδρόλυση αποσταγμένων τσιπς σανταλόξυλου και πριονιδιού. Αυτό το λάδι διαφέρει σε άρωμα και εμφάνιση από το αληθινό λάδι σανταλόξυλου.
Σκόνη από το εγκάρδιο, αναμεμειγμένη με αραβικό κόμμι και άλατα και συχνά με άλλα αρωματικά υλικά, χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπαστουνιών θυμιάματος. Επίσης καίγεται ως αρώματα σε σπίτια και ναούς ή αλέθεται σε πάστα και χρησιμοποιείται ως καλλυντικό. Τοποθετείται σε φακελάκια και τοποθετείται σε λινά ντουλάπια κλπ για αρωματισμό ρούχων.
Λεπτοαλεσμένο σανταλόξυλο, αναμεμειγμένο με νερό, τρίβεται στο σώμα για την δροσιστική του δράση.
Το ξύλο, που ζυγίζει 870 kg/ κυβικό m, είναι βαρύ, σκληρό, ανθεκτικό και ισχυρό, αλλά δύσκολα σχίζεται. Δεν δέχεται επίθεση από τερμίτες. ’οσμο όταν
είναι φρεσκοκομμένο, γίνεται έντονα αρωματικό καθώς καρυκεύεται. Το στενόκοκκο εγκάρδιο του χρησιμοποιείται πολύ για καλλωπιστικές και λαξευτικές εργασίες. Παλαιότερα, στην Κίνα τα πιο ακριβά φέρετρα κατασκευάζονταν από σανταλόξυλο, ενώ στην Ινδία ήταν το προτιμώμενο ξύλο για τις νεκρικές πυρές. Ακόμη και σήμερα συνηθίζεται να προσθέτουμε τουλάχιστον ένα κομμάτι σανταλόξυλο. Όταν οι προμήθειες έγιναν σπάνιες, χρησιμοποιήθηκε σανταλόξυλο από αυστραλιανά είδη Santalum για τέτοιους σκοπούς. Τα μεγαλύτερα κομμάτια εγκάρδιου τώρα χρησιμοποιούνται κυρίως για
σκαλίσματα και γλυπτά.
Το ξύλο έχει χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο αλλά γενικά θεωρείται πολύ πολύτιμο για αυτό το σκοπό. Παραδοσιακά καίγεται σε βουδιστικές κηδείες και επίσης αλέθεται σε σκόνη για να γίνει η πάστα που χρησιμοποιείται στα σημάδια της κάστας των Ινδουιστών.
Πηγή:
https://en.wikipedia.org/wiki/Santalum_album
https://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Santalum+album