|
Νίπα (Nypa fruticans).
|
Νίπα - Nypa fruticans
Το Nypa fruticans, κοινώς γνωστό ως φοίνικας Nipa (ή απλά nipa) ή φοίνικας
μαγκρόβιων, είναι ένα είδος φοίνικα ενδημικό στις ακτογραμμές και στις εκβολές ποταμών του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Είναι ο μόνος φοίνικας που θεωρείται προσαρμοσμένος στους
βιότοπους των μαγκρόβιων. Το γένος Nypa και η υποοικογένεια Nypoideae είναι μονοτυπικά taxa επειδή αυτό το είδος είναι το μοναδικό τους μέλος.
Μια μεγάλης αξίας πολύτιμη τροφή και πηγή υλικών για τους ντόπιους, που παρέχει βρώσιμους σπόρους και χυμό καθώς και ένα εξαιρετικό υλικό για αχυροκατασκευές. Καλλιεργείται συχνά σε μικρές φυτείες για την παροχή τροφής και υλικών, ενώ φυτεύεται επίσης ευρέως κατά μήκος βαλτωδών ακτών, συχνά με
μαγκρόβια, προκειμένου να προστατεύεται η ακτή από τη διάβρωση.
Το Nypa fruticans είναι ένας μεγάλος, αειθαλής φοίνικας.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους φοίνικες, ο κορμός
του φοίνικα nipa μεγαλώνει κάτω από το έδαφος.
Σχηματίζει μια χαλαρή συστάδα ανάπτυξης από ένα πεσμένο ή υπόγειο στέλεχος με διάμετρο έως 45 εκ. Αυτό το στέλεχος διακλαδίζεται κατά διαστήματα για να σχηματίσει μεμονωμένες συστάδες μεγάλων, όρθιων φύλλων που το καθένα μπορεί να έχει μήκος έως και
9 μέτρα. Μόνο τα φύλλα και ο μίσχος των λουλουδιών μεγαλώνουν προς τα πάνω, επάνω από την επιφάνεια.
Τα άνθη είναι μια σφαιροειδής ταξιανθία
με θηλυκά λουλούδια στην άκρη και με
κόκκινα ή κίτρινα αρσενικά άνθη στα κάτω
κλαδιά, που μοιάζουν με ίουλο (ανθήλη). Το
λουλούδι παράγει ξυλώδεις ξηρούς καρπούς
διατεταγμένους σε ένα σφαιρικό σύμπλεγμα
έως 25 εκατοστά σε ένα μόνο μίσχο. Τα ώριμα
καρύδια διαχωρίζονται από τη σφαίρα και
επιπλέουν μακριά στην παλίρροια,
περιστασιακά φυτρώνουν ενώ βρίσκονται
ακόμα στο νερό.
Οι φοίνικες Nipa αναπτύσσονται σε μαλακή λάσπη και αργά κινούμενα παλιρροϊκά νερά και νερά ποταμών που φέρνουν θρεπτικά συστατικά. Μπορούν να βρεθούν τόσο μακριά στην ενδοχώρα όσο η παλίρροια μπορεί να εναποθέσει τα επιπλέοντα καρύδια. Είναι κοινά σε ακτές και ποτάμια που ρέουν στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό, από την Ινδία μέχρι νησιά του Ειρηνικού.
Ο φοίνικας θα επιβιώσει υπό περιστασιακή βραχυπρόθεσμη ξήρανση τού περιβάλλοντός του. Παρά το όνομα "μαγκρόβιος φοίνικας" και την επικράτηση του στις παράκτιες περιοχές, είναι μόνο μέτρια ανεκτικό στο αλάτι και υποφέρει εάν εκτεθεί σε καθαρό θαλασσινό νερό. Προτιμά τα υφάλμυρα νερά των εκβολών.
Θεωρείται ενδημικό στην Κίνα (Hainan), στα νησιά Ryukyu, στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, στη Σρι Λάνκα, στα νησιά Andaman και Nicobar, στη Μιανμάρ, στην Καμπότζη, στην Ταϊλάνδη, στο Βιετνάμ, στο Βόρνεο, στην Ιάβα, στο Maluku, στη Μαλαισία, στη Σιγκαπούρη, στις Φιλιππίνες, στο Sulawesi, τη Σουμάτρα, το Αρχιπέλαγος Μπίσμαρκ, τη Νέα Γουινέα, τα νησιά του Σολομώντα, τα νησιά Καρολάιν και στην Αυστραλία (Κουίνσλαντ και Βόρεια Επικράτεια). Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πολιτογραφηθεί στη Νιγηρία, στα νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας, στα νησιά Μαριάνα, στον Παναμά και στο Τρινιδάδ.
Το νησί Iriomote της Ιαπωνίας και το γειτονικό νησί Uchibanari είναι το βορειότερο όριο της κατανομής.
Ο νεαρός μίσχος των λουλουδιών και οι σκληροί σπόροι είναι βρώσιμα και παρέχουν ενυδάτωση.
Οι σπόροι συγκομίζονται όταν οι καρποί είναι ανώριμοι, ο σπόρος έχει μια νόστιμη κρεμώδη γεύση. Το λευκό ενδοσπέρμιο των ανώριμων σπόρων είναι γλυκό, μοιάζει με ζελέ και καταναλώνεται ως σνακ. Οι ώριμοι σπόροι τρώγονται μερικές φορές, αλλά είναι πολύ σκληροί.
Στις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία, η ταξιανθία μπορεί να «χτυπηθεί» (με τομή) για να δώσει έναν γλυκό, βρώσιμο χυμό που συλλέγεται για να παραχθεί ένα τοπικό αλκοολούχο ποτό που ονομάζεται τούμπα, μπαχάλ ή τουάκ. Μια συστάδα φρούτων είναι έτοιμη για χτύπημα όταν τα άγουρα φρούτα είναι στην κορύφωση τής γλυκύτητάς τους. Το σύμπλεγμα κόβεται από το κοτσάνι περίπου έξι ίντσες κάτω, και τρίβεται η λάσπη από το κοτσάνι για να προκληθεί η ροή του χυμού.
Ο χυμός αρχίζει να ρέει αμέσως εάν η ωριμότητα τού καρπού μετρήθηκε σωστά. Ένας σωλήνας από μπαμπού ή ένα μπουκάλι τοποθετείται πάνω από το κομμένο κοτσάνι και ο χυμός συλλέγεται δύο φορές την ημέρα, κόβοντας μια φέτα μισού εκατοστού από το άκρο του κοτσανιού μετά από κάθε συλλογή για να αποφευχθεί το τσίχλωμα της άκρης από το κόμμι. Η ροή του χυμού θα συνεχιστεί για 30 ημέρες ανά μίσχο. Το nipa ανθίζει συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, παρέχοντας συνεχή παροχή χυμού.
Η τούμπα μπορεί να αποθηκευτεί σε ταπαγιάν (πήλινα στρογγυλά βάζα) για αρκετές εβδομάδες για να παρασκευαστεί ένα είδος ξιδιού γνωστό ως sukang paombong στις Φιλιππίνες και cuka nipah στη Μαλαισία. Το Tuba μπορεί επίσης να αποσταχθεί για να παρασκευαστεί arrack, τοπικά γνωστό ως lambanog στα Φιλιππινέζικα και arak ή arak nipah στα ινδονησιακά. Οι νεαροί βλαστοί είναι επίσης βρώσιμοι. Τα πέταλα των λουλουδιών μπορούν να εγχυθούν για να φτιάξετε ένα αρωματικό τισάνι. Το τυρί Attap (κινεζικά: 亞答子, pinyin: yà dá zǐ) (chee που σημαίνει «σπόρος» σε πολλές κινεζικές διαλέκτους) είναι ένα όνομα για τα ανώριμα φρούτα—γλυκές, ημιδιαφανείς, ζελατινώδεις μπάλες που χρησιμοποιούνται ως συστατικό επιδόρπιου στην Ταϊλάνδη, στη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και τη Σιγκαπούρη, που αποτελούν υποπροϊόν της διαδικασίας συγκομιδής χυμών.
Στην Ινδονησία, ειδικά στην Ιάβα και το Μπαλί, ο χυμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μιας παραλλαγής Jaggery που ονομάζεται gula nipah. Στο Sarawak, ονομάζεται gula apong.
Στην Ταϊλάνδη, το φύλλο χρησιμοποιείται για επιδόρπιο.
Στην Καμπότζη, τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα κέικ (όπως το num katâm), και τα άνθη του χρησιμοποιούνται μερικές φορές για την παρασκευή ζάχαρης, ξιδιού και αλκοόλ.
Διάφορα μέρη του φοίνικα nipa αποτελούν πηγή παραδοσιακών φαρμάκων (π.χ. χυμός από νεαρούς βλαστούς χρησιμοποιείται κατά του έρπητα, στάχτη από καμένο υλικό nipa κατά του πονόδοντου και του πονοκεφάλου).
Το φυτό (το μέρος δεν διευκρινίζεται) χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τα τσιμπήματα της σαρανταποδαρούσας και ως θεραπεία για τα έλκη.
Τα φύλλα είναι εξαιρετικό υλικό για αχυρένιες κατασκευές και καλαθοποιία. Μπορούν επίσης να υφανθούν σε τοίχους. Όταν χρησιμοποιούνται ως αχυροσκεπή, τα φυλλαράκια αφαιρούνται από τη ράχη και πλάθονται σε ένα χοντρό κρόσσι (ταγόν) σε ένα καλάμι. Αφού στεγνώσει καλά, το καλάμι στερεώνεται στο πλαίσιο της οροφής με πρόσδεση φύλλων πάνδανου που χωρίζονται στη μέση και στερούνται την άκαμπτη καρίνα τους. Δύο άντρες εργάζονται κάθε φορά σε κάθε καλάμι, ξεκινώντας από τις μαρκίζες και φτάνοντας προς την κορυφογραμμή, η οποία καλύπτεται με ένα είδος πλεκτής ψάθας που ασφαλίζεται στη θέση του με καρφίτσες που περνούν κάτω από το κοντάρι της κορυφογραμμής και προεξέχουν σε κάθε πλευρά. Τα φύλλα θεωρούνται πολύ ανώτερα και πιο ανθεκτικά από τα άχυρα καρύδας (Cocos nucifera).
Επειδή οι μεγάλοι μίσχοι είναι πλευστοί (επιπλέουν) χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των κολυμβητών στη Βιρμανία.
Στα νησιά Roti και Savu, ο χυμός φοίνικα nipa δίνεται σε χοίρους κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου. Αυτό λέγεται ότι δίνει μια γλυκιά γεύση στο κρέας. Τα νεαρά φύλλα χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα του καπνού για το κάπνισμα.
Στην Καμπότζη, αυτή η παλάμη ονομάζεται cha:k. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την κάλυψη στέγης.
Η αχυροσκεπή με τα φύλλα εμφανίζεται σε πολλά μέρη στην Παπούα Νέα Γουινέα. Σε ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές, η ράχη χρησιμοποιείται για τοίχους σε σπίτια και τα φυλλάρια για στολίδια. Οι επιδερμίδες των φύλλων χρησιμοποιούνται ως τσιγαρόχαρτα.
Πηγή:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nypa_fruticans
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Nypa+fruticans