Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ

Valentine.gr  

 

Πώς θα αποξηράνετε λουλούδια

Αυτή είναι μια ερώτηση που μας γίνεται αρκετά συχνά αυτή την εποχή του έτους, έτσι σκεφθήκαμε ότι θα ήταν καλό να αφιερώσουμε μια σελίδα από το site μας πάνω σ' αυτό το θέμα. Βέβαια στην πορεία θα υπάρξουν πολλά αφιερώματα σχετικά με τα αποξηραμένα λουλούδια ώστε οι φίλοι αυτού του ιδιαίτερου ανθοκομικού αντικειμένου να βρουν ενδιαφέρουσες οδηγίες και πληροφορίες. Πρώτα από όλα είναι καλό να γνωρίζετε ότι δεν είναι δυνατό να αποξηρανθούν όλων των ειδών τα λουλούδια. Μερικά λουλούδια περιέχουν τόσο πολλή υγρασία και ακόμα και αν τα αποξηράνουμε σε άμμο αποξήρανσης δεν θα έχουμε αποτέλεσμα.

Ας δούμε λοιπόν μαζί μερικούς διαφορετικούς τρόπους αποξήρανσης λουλουδιών:


ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ. 
Όπως ακριβώς ακούγεται αφήνουμε τον αέρα να στεγνώσει τα λουλούδια και τα κλαδιά. Τα λουλούδια είναι καλό να συλλέγονται  όταν είναι σε πλήρη άνθηση, να τους αφαιρούνται τα φύλλα, να δένονται σε ματσάκια με ελαστικές ταινίες (αυτό γίνεται γιατί τα κλαδιά ζαρώνουν) και να κρεμιούνται με τα λουλούδια προς τα κάτω για να ξεραθούν με τη βοήθεια του αέρα. Το μέρος που θα τα κρεμάσουμε πρέπει να είναι χωρίς υγρασία, με καλό αερισμό μακριά από τον ήλιο.

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΝΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ. 
Πιθανόν να έχετε ακούσει για την ειδική αποξηραντική άμμο (κόκκοι χαλαζία) που υπάρχει στο εμπόριο  σε ειδικά καταστήματα φυσικά. Ωστόσο αν δυσκολεύεστε να βρείτε αυτό το προϊόν έχουμε να σας προτείνουμε κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε στεγνή και καθαρή άμμο. Μια καλή άμμος για γάτες θα είχε καλά αποτελέσματα. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από καλαμποκάλευρο και βόρακα προσθέτοντας λίγο αλάτι. Συνήθως μ' αυτόν τον τρόπο αποξηραίνουμε μόνο τα κεφάλια των λουλουδιών γιατί διαφορετικά θα χρειαζόμαστε πολύ μεγάλο δοχείο για να αποξηράνουμε και τα κλαδιά ταυτόχρονα. Συνήθως χρησιμοποιούμε ένα αεροστεγές δοχείο. Τοποθετούμε τα κεφάλια των λουλουδιών μέσα στο στεγνωτικό μείγμα με την καλή τους όψη προς τα πάνω και τα καλύπτουμε πολύ προσεκτικά με μια στρώση στεγνωτικού μείγματος. Το δοχείο πρέπει να παραμείνει σφραγισμένο όσο διαρκεί η διαδικασία αποξήρανσης. Μετά από 4-14 μέρες ανάλογα με το πάχος των λουλουδιών τα λουλούδια θα αποξηρανθούν. Είναι καλό να δοκιμάσετε να αποξηράνετε λουλούδια μ' αυτόν τον τρόπο. Μπορείτε να έχετε ικανοποιητικά αποτελέσματα με διάφορους τύπους λουλουδιών.

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΜΕ ΨΥΞΗ. 
Γι' αυτή τη μέθοδο χρειαζόμαστε ένα μηχάνημα αποξήρανσης με ψύξη. Συνήθως μόνο οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό εξ αιτίας του υψηλού του κόστους. Βέβαια μ' αυτή τη μέθοδο μπορούμε να αποξηράνουμε πάρα πολλά λουλούδια που δεν αποξηραίνονται με κανένα άλλο τρόπο όπως επίσης φρούτα και λαχανικά.

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΜΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ.
Συντηρήστε λουλούδια και πρασινάδες σε ένα μείγμα από γλυκερίνη(1/3) και νερό (2/3). Ο Ευκάλυπτος, το κέδρο, η βελανιδιά, και άλλες αειθαλείς πρασινάδες συντηρούνται μ' αυτόν τον τρόπο. Τα φρεσκοκομμένα κλαδιά τοποθετούνται σε συντηρητικό διάλυμα μέχρι το φύλλωμα να απορροφήσει το διάλυμα και να αντικατασταθεί το νερό με γλυκερίνη, ώστε τα κλαδιά να παραμείνουν εύκαμπτα. Οι πρασινάδες θα πάρουν ένα μπρούτζινο χρώμα. Γι' αυτό όταν τα υλικά αποξηραίνονται για εμπορικούς σκοπούς προστίθεται βαφή στο μείγμα γλυκερίνης.

Θα σας συνιστούσα να ασχοληθείτε περισσότερο με την αποξήρανση με αέρα αν είστε ερασιτέχνες γιατί είναι η πιο εύκολη και η λιγότερο δαπανηρή.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα λουλούδια που μπορούν να αποξηρανθούν με τον αέρα:

Αχιλλέα
, συλλέξτε το σε πλήρη άνθιση.
Δελφίνιο, συλλέξτε το λίγο πριν την πλήρη άνθιση.
Εχίνοπας, συλλέξτε το όταν τα κεφάλια από τα λουλούδια έχουν αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα και όχι νωρίτερα.
Λιάτρις, συλλέξτε το λίγο πριν την πλήρη άνθιση.
Λεβάντα, συλλέξτε το όταν τα κεφάλια από τα λουλούδια έχουν αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα.
Αγρωστώδη, συλλέξτε τα λίγο πριν την πλήρη άνθιση.
Ορτανσία. Τα λουλούδια της Ορτανσίας πρέπει να ωριμάσουν πάνω στο φυτό. Χρειάζονται περίπου 6 εβδομάδες ή και περισσότερο. Όταν νομίζετε ότι τα λουλούδια είναι έτοιμα δοκιμάστε μερικά δείγματα για να σιγουρευτείτε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορείτε να διαπιστώσετε αν τα δείγματα έχουν αποξηρανθεί καλά. Αν ζαρώσουν σημαίνει ότι τα κόψαμε πολύ νωρίς και θα πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμη.


Γενικός κανόνας για την σωστή περίοδο συλλογής λουλουδιών:
Όταν το λουλούδι έχει ένα ασυνήθιστα παχύ στέλεχος σε συνδυασμό με το κεφάλι  του άνθους, τα άνθη μπορεί να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας αποξήρανσης. Τα αγρωστώδη λουλούδια πρέπει να συλλέγονται πριν να φτάσουν σε πλήρη άνθηση, διαφορετικά θα ανθίσουν υπερβολικά και δεν θα έχουν αισθητική αξία.

 

  ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ

 

Πως θα αποξηράνετε λουλούδια
Ποτπουρρί
Μπάνκσια (Banksia)
Ημερολόγιο με αποξηραμένα υλικά για παιδιά
Πως θα αποξηράνετε φρούτα
Πως θα αποξηράνετε τριαντάφυλλα
Αποξηραμένα λουλούδια και κεριά
Υπό το φως των κεριών-Οδηγίες καύσης κεριών
Mελισσοκέρι. Η διαχρονική αγνότητα
Πασχαλινές διακοσμητικές πινελιές
Τα ξεβράσματα της παραλίας
Διακοσμητικές μεταμορφώσεις
Πέτρινοι κήποι, πέτρινα λουλούδια
Πως να συλλέγετε λουλούδια για αποξήρανση
Συλλέξτε αναμνήσεις
Φτιάξτε ένα topiary με αποξηραμένα λουλούδια
Καλλιεργείστε λουλούδια για αποξήρανση
Γιορτινές διακοσμήσεις με αρωματικά κουκουνάρια
Πώς θα φτιάξετε σκελετόφυλλα
Αρωματικά χριστουγεννιάτικα στολίδια
Τα στεφάνια της ελληνικής χλωρίδας
Στατική
Νιγκέλλα
Αχιλλέα
Πως θα φτιάξετε κεριά
Φτιάξτε ένα χριστουγεννιάτικο topiary
Νεπτούνους. Η "αερόβια φτέρη"
Κατάλογος σπόρων αμάραντων και αποξηραμένων λουλουδιών

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version