Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ

Valentine.gr  

 

 Στατική

Στατική (Sinuatum Statice)

Γερμανική στατική (L. Τataricum)

Statice with poppy pods

Χρώματα στατικής

Σύνθεση με στατική

Η χρησιμότητα της στατικής πρέπει να είχε παρατηρηθεί στους προϊστορικούς ακόμα καιρούς - τα λαμπερά χρώματά της και μακριά κλαδιά της σε προκαλούν να την συλλέξεις. Τα άνθη της διατηρούνται πολύ καιρό σε νερό. Ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι ότι αποξηραίνονται τέλεια διατηρώντας το χρώμα και το σχήμα τους. Το κοτσάνι τους παραμένει σκληρό και πράσινο. Η στατική καλλιεργήθηκε στην Δυτική Ευρώπη εδώ και 350 χρόνια. Το βοτανικό όνομα Limonium είναι από την ελληνική λέξη Λειμών (λιβάδι, βαλτολίβαδο) και είναι μια αναφορά στους φυσικούς βιότοπους αυτού του φυτού.

Η ετήσια Στατική (προέρχεται από το είδος Limonium Sinuatum, που είναι ενδημικό της λεκάνης της Μεσογείου και συχνά απαντάται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Η κίτρινη στατική φυτρώνει ακόμα άγρια στις ακτές της Αλγερίας.

Είναι ένα ποώδες πολυετές που συνήθως καλλιεργείται σαν μονοετές. Υπάρχουν δύο ανθεκτικές πολυετείς ποικιλίες στατικής: Η ποικιλία Sea Lavender που παράγει μεγάλα κλαδιά με λεπτά λουλουδάκια χρώματος απαλού μωβ, και η German Statice (γερμανική στατική - L. tataricum) που παράγει μεγάλα κεφάλια γεμάτα με μικρά λευκά λουλουδάκια. Η στατική σαν φυτό μεγαλώνει χαμηλά στο έδαφος, σχηματίζοντας ροζέτα με σχήμα σαν ραδίκι. 

Η στατική μπορεί να καλλιεργηθεί θαυμάσια στον κήπο. Η καλλιέργεια της στατικής ξεκινά από σπόρο που σπέρνεται στα μέσα Μαρτίου. Τα σπορόφυτα μετά από 5 εβδομάδες είναι έτοιμα να μεταφυτευτούν στον κήπο. Στον κήπο τα φυτά χρειάζονται πλούσιο χώμα με καλή αποστράγγιση.

Η συλλογή της στατικής για αποξήρανση έχει ορισμένους κανόνες. Γενικά η στατική συλλέγεται όταν βρίσκεται στα 3/4 της ανθοφορίας της. Τα λουλούδια συνεχίζουν να ανθίζουν καθώς αποξηραίνονται, έτσι ένα κοτσάνι μισοανοιγμένο θα αποξηρανθεί εντελώς ανοιγμένο. Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που εμφανίζεται όταν συλλέγουμε στατική για αποξήρανση είναι ότι πολλά λουλούδια περιέχουν ένα μικρό εσωτερικό λευκό "πέταλο" το οποίο πάντα εξαφανίζεται μετά την αποξήρανση. 

Για να αποξηράνετε την στατική κρεμάστε τα κοτσάνια ανάποδα σε ένα σκοτεινό χώρο με καλό εξαερισμό. Τα λουλούδια συνήθως αποξηραίνονται σε 7-10 μέρες, εκτός αν ο καιρός είναι αρκετά υγρός ή βροχερός. Αν αποξηραθούν τόσο πολύ ώστε να γίνονται εύθραυστα, ψεκάστε τα με άφθονο νερό για να αποκτήσουν πάλι την ευλυγισία τους. Το χρώμα τους μπορεί να κρατήσει για χρόνια αν διατηρηθούν μακριά από έντονο ηλιακό φως.

Η στατική μπορεί να φέρει τη ζωντάνια του καλοκαιριού μέσα στο γκρίζο του χειμώνα. Έχει περίοπτη θέση στις πολύχρωμες αποξηραμένες συνθέσεις. Είναι αναντικατάστατη λόγω της μεγάλης ποικιλίας της σε χρώματα. Λευκό, πορφυρό, μπλε, μωβ, ροζ, έντονο κίτρινο, τόνοι σε πορτοκαλί, ροδακινί, και ενδιάμεσες παστέλ αποχρώσεις. Επειδή η στατική έχει τόσο μεγάλη γκάμα χρωμάτων είναι χρήσιμη στις αποξηραμένες συνθέσεις στις οποίες θέλουμε έντονες χρωματικές μάζες και εκεί που θέλουμε να δημιουργήσουμε μια χαριτωμένη χρωματική αντίθεση.

 

  ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ

 

Πως θα αποξηράνετε λουλούδια
Ποτπουρρί
Μπάνκσια (Banksia)
Ημερολόγιο με αποξηραμένα υλικά για παιδιά
Πως θα αποξηράνετε φρούτα
Πως θα αποξηράνετε τριαντάφυλλα
Αποξηραμένα λουλούδια και κεριά
Υπό το φως των κεριών-Οδηγίες καύσης κεριών
Mελισσοκέρι. Η διαχρονική αγνότητα
Πασχαλινές διακοσμητικές πινελιές
Τα ξεβράσματα της παραλίας
Διακοσμητικές μεταμορφώσεις
Πέτρινοι κήποι, πέτρινα λουλούδια
Πως να συλλέγετε λουλούδια για αποξήρανση
Συλλέξτε αναμνήσεις
Φτιάξτε ένα topiary με αποξηραμένα λουλούδια
Καλλιεργείστε λουλούδια για αποξήρανση
Γιορτινές διακοσμήσεις με αρωματικά κουκουνάρια
Πώς θα φτιάξετε σκελετόφυλλα
Αρωματικά χριστουγεννιάτικα στολίδια
Τα στεφάνια της ελληνικής χλωρίδας
Στατική
Νιγκέλλα
Αχιλλέα
Πως θα φτιάξετε κεριά
Φτιάξτε ένα χριστουγεννιάτικο topiary
Νεπτούνους. Η "αερόβια φτέρη"
Κατάλογος σπόρων αμάραντων και αποξηραμένων λουλουδιών

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version