|
Μοναστηριακό μπαμπού
(Thyrsostachys siamensis).
|
Μοναστηριακό μπαμπού - Thyrsostachys siamensis
Το Thyrsostachys siamensis είναι ένα από τα δύο είδη μπαμπού που ανήκουν στο γένος Thyrsostachys. Αναπτύσσεται από 7 έως 13 μέτρα ύψος. Είναι ενδημικό στο Γιουνάν, τη Μιανμάρ, το Λάος, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και πολιτογραφήθηκε στη Σρι Λάνκα, στο Μπαγκλαντές, στη Μαλαισία. Το φυτό είναι επίσης γνωστό ως μπαμπού με μακριά θήκη, μοναστηριακό μπαμπού, ταϊλανδέζικο μπαμπού, ταϊλανδέζικο μπαμπού ομπρέλας, μπαμπού ομπρέλας και μπαμπού με λαβή ομπρέλας.
Το Μοναστηριακό μπαμπού είναι ένα πολυετές, αειθαλές, σε συστάδες μπαμπού με κοντά ριζώματα.
Στα εποχιακά κλίματα το φυτό είναι φυλλοβόλο την ξηρή περίοδο. Αναπτύσσεται από 7 έως 13 μέτρα ύψος. Το καλάμι είναι ίσιο, έχει έντονο πράσινο χρώμα όταν είναι νεαρό, γίνεται κιτρινοπράσινο στην ώριμη ηλικία και κιτρινωπό καφέ όταν στεγνώνει. Οι νεαροί βλαστοί έχουν μοβ πράσινο χρώμα. Διακλαδίζεται μόνο στην κορυφή. Οι εναέριες ρίζες απουσιάζουν. Το μήκος του μεσογονάτου είναι 15-30 εκ. και η διάμετρος είναι 3-8 εκ. Τα τοιχώματα είναι πολύ παχιά, σχεδόν συμπαγή με πολύ μικρή κοιλότητα. Ο όζος προεξέχει.
Τα κατώτερα δύο τρίτα των φυτών έχουν συνήθως λίγα ή καθόλου φύλλα και κλαδιά. Οι παχιοί, εκτεθειμένοι στύλοι έχουν κάτι σαν βασιλική όψη, που θα μπορούσε να εξηγήσει το δημοφιλές ψευδώνυμο.
Το περίβλημα του καλαμιού είναι κιτρινωπό πράσινο στα νεαρά φυτά και αποκτά χρώμα άχυρου όταν ωριμάσει. Είναι κυλινδρικό με τριγωνική λεπίδα. Οι διαστάσεις της θήκης είναι 12,5–17 εκ. σε μήκος και 10–13 εκ. σε πλάτος. Το μήκος της λεπίδας είναι 3-5 εκ. Τα αυτιά (αυτά που εμφανίζονται στην ένωση της λεπίδας του φύλλου) είναι μικρά. Η άνω επιφάνεια του περιβλήματος καλύπτεται με τρίχες. Η κάτω επιφάνεια της θήκης δεν είναι τριχωτή. Οι λεπίδες (τα έλυτρα) είναι συνεχείς.
Λεπίδα φύλλου στενή, γραμμική, 7-14 εκ. επί 5-8 χιλ., συνήθως λεία, χρώματος ανοιχτού πράσινου, θήκη ραβδωτή, λευκό τρίχωμα κατά μήκος των περιθωρίων. Μεμβρανώδης ανάπτυξη στη λεπίδας του φύλλου πολύ κοντή, πλήρης, βλεφαριδόφορα.
Ταξιανθίες που φέρονται τερματικά σε φυλλώδη ή άφυλλα κλαδιά, πολλά λεπτά κλαδιά που φέρουν βρακχικές συστάδες λίγων ψευδοστεφανιαίων, στάχυ (δευτερεύουσα ακίδα) μήκους περίπου 15 χιλ., που περιλαμβάνει 1 άδειο κόλλωμα, συνήθως 2 τέλειες ανθίδες και μια προέκταση rachilla που φέρει ένα στοιχειώδες floret. Caryopsis κυλινδρικό, περίπου 5 επί 2,5 χιλ., που υπερκαλύπτεται από ένα κιτρινωπό, λείο, μαλακό, μακρύ ράμφος.
Η κατανομή του μοναστηριακού μπαμπού είναι ευρέως διαδεδομένη σε ξηρό ή ημιαειθαλές δάσος σε φτωχά εδάφη, αναπτύσσεται σε μικτά δάση φυλλοβόλων και τικ στα βόρεια και βορειοανατολικά και αγνές συστάδες εμφανίζονται συχνά στο δάσος λόφων στο κεντρικό τμήμα, στα 300-400 μ. υψόμετρο, με ετήσια βροχόπτωση 800-1.000 χλστ. Περιστασιακά καλλιεργείται ως ανεμοφράχτης.
Ένα από τα πιο χρήσιμα μπαμπού στην ενδημική του σειρά, χρησιμοποιείται ευρέως τοπικά ως πηγή τροφής και δομικών υλικών και πωλείται επίσης σε εργοστάσια. Το φυτό καλλιεργείται σε πολλές χώρες εκτός της ενδημικής του περιοχής στην Ασία. Αυτό το είδος είναι ένα από τα πιο όμορφα διακοσμητικά μπαμπού στις τροπικές περιοχές της ΝΑ Ασίας, που καλλιεργείται εδώ και καιρό στη ΝΑ Κίνα.
Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση ριζώματος 1 ετών με ριζώματα, ρίζες και άκρο μήκους έως 1 m, τοποθετείται σε υγρό περιβάλλον κάτω από 50% σκιά για 2-3 μήνες ή μέχρι να εμφανιστούν νέες ρίζες και βλαστοί και να ωριμάσουν αρκετά. στη συνέχεια μεταφυτεύονται στο χωράφι κατά την έναρξη της περιόδου των βροχών.
Όπως και άλλοι τύποι μπαμπού, το Thyrsostachys siamensis εκτιμάται ως τρόφιμο και στην Ταϊλάνδη συνήθως κονσερβοποιείται.
Οι νεαροί βλαστοί
μαγειρεύονται και τρώγονται ως λαχανικό. Θεωρούνται από τους καλύτερους βλαστούς μπαμπού.
Οι νεαροί βλαστοί βράζονται και σερβίρονται με nam prik ή προστίθενται σε διάφορα είδη πιάτων, αλλά οι περισσότεροι βλαστοί μπαμπού περιέχουν υψηλή ποσότητα ουρικού οξέος, εκείνοι με πόνο στις αρθρώσεις πρέπει να αποφεύγουν οποιοδήποτε πιάτο με βλαστό μπαμπού. Νεαροί βλαστοί είναι διαθέσιμοι κατά την περίοδο των βροχών.
Οι κορυφές είναι ελαφριές, δυνατές και ίσιες. Χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κατοικιών και για γενικές οικιακές χρήσεις, καθώς και στην παροχή πρώτης ύλης για οικοτεχνίες. Τα καλάμια χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως για την κατασκευή καλαθιών, τσόπστικς, λαβές για ομπρέλες και σκούπες, χειροτεχνίες, καλάμια ψαρέματος, ως πρώτη ύλη για χαρτοπολτό και ως καύσιμο.
Αυτό το είδος χρησιμοποιείται συχνά για την παραγωγή λαβών ομπρέλας για άτομα υψηλής βαθμίδας και θέσης, καθώς και για μοναχούς και ιερείς.
Μετά τη συγκομιδή, τα φύτρα βυθίζονται παραδοσιακά για 10 - 20 ημέρες σε τρεχούμενο νερό για να μειωθεί η περιεκτικότητα σε άμυλο και ζάχαρη, και στη συνέχεια καθαρίζονται, γυαλίζονται και στεγνώνονται. Στην κατασκευή επίπλων, τα καλάμια εκτίθενται σε φωτιά, κάτι που απαιτεί μεγάλη ικανότητα για να αποφευχθεί η ζημιά.
Λόγω της κομψής του εμφάνισης είναι ένα δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό
και φυτεύεται από βουδιστές μοναχούς γύρω από τους ναούς. Φυτεύεται και σε σειρές ως
φράχτης ή ως ανεμοφράχτης.
Πηγή:
https://en.wikipedia.org/wiki/Thyrsostachys_siamensis
https://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Thyrsostachys+siamens
https://www.jircas.go.jp/project/value_addition/Vegetables/100.html