|
Πεμφίς
( Pemphis acidula).Φύλλα και άνθη.
|
Πεμφίς - Pemphis acidula
Το Pemphis acidula, κοινώς γνωστό ως bantigue (προσ. bahn-TEE-geh) ή mentigi, είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού της οικογένειας των Lythraceae. Είναι ένα
μαγκρόβιο που βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος του τροπικού Ινδο-Ειρηνικού και αναπτύσσεται σε βραχώδεις ακτές. Το γένος Pemphis, στο οποίο ανήκει, μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι είχε μόνο αυτό το μεμονωμένο είδος, που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1775, αλλά τώρα πιστεύεται ότι έχει τουλάχιστον άλλο
ένα.
Το Pemphis acidula είναι ένας αειθαλής θάμνος ή πυκνά διακλαδιζόμενο μικρό δέντρο που συνήθως αναπτύσσεται από 0,6 - 8 μέτρα ύψος, περιστασιακά έως και 11 μέτρα. Ο κορμός δέντρου είναι συνήθως οζώδης και πολύ διακλαδισμένος. Περιστασιακά το φυτό είναι ένας νάνος έρποντας θάμνος, ύψους μόλις 15 εκ. Τα φύλλα είναι χυμώδη, μυτερά γκριζοπράσινα, στενά ελλειπτικά ή λογχοειδή και είναι τοποθετημένα το ένα απέναντι από το άλλο σε χοντρά ξυλώδη κλαδιά. Σε όλα τα φύλλα υπάρχουν πεπλατυσμένες τρίχες.
Τα άνθη του Pemphis είναι μικρά και σε σχήμα κυπέλλου με χρώμα λευκό ή απαλό ροζ. Τα λουλούδια ανθίζουν συνήθως όλο το χρόνο. Οι καρποί είναι μικροί, κοκκινωπού χρώματος και περιέχουν περίπου 20 σπόρους. Οι σπόροι ανοίγουν μετά την ωρίμανση, μεταφέρονται με τον άνεμο ή το νερό και κατακάθονται. Εάν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες, ο σπόρος ριζώνει και βλασταίνει ένα μικρό φυτό.
Το Pemphis acidula είναι ένας θάμνος αλόφυτος (ανέχεται περιβάλλον με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι) που βρίσκεται σε παράκτιες τοποθεσίες στις τροπικές περιοχές του Ινδο-Ειρηνικού. Είναι ένας από τους τύπους θάμνων που αναπτύσσονται σε αμμώδη και ασβεστώδη εδάφη των παράκτιων ζωνών του Ινδικού Ωκεανού και του δυτικού και κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού. Βρίσκεται επίσης στα
μαγκρόβια.
Το Pemphis acidula
(Shrubby coral pemphis) είναι τροπικό και υποτροπικό ανάλογα με την κατανομή του. Ονομάζεται και
Digging sitck tree. Στη Νότια Ασία, αυτό το είδος βρίσκεται στην Ινδονησία, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, τη Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ
την Ταϊλάνδη και την Ινδία.
Το δέντρο μερικές φορές συλλέγεται από τη φύση για τοπική χρήση ως τροφή, φάρμακο και πηγή ξυλείας.
Το φυτό μερικές φορές καλλιεργείται ως καλλωπιστικό - υπάρχει σημαντικό εμπόριο σε σπόρους και ζωντανά φυτά, ειδικά στην Ασία, για την καλλιέργειά του ως μπονσάι.
Το ξύλο αυτού του είδους έχει εκτιμηθεί παραδοσιακά σε πολλούς πολιτισμούς γιατί είναι σκληρό και βαρύ, καθώς και ανθεκτικό στη σήψη και τη στρέβλωση. Έχει επίσης φυσικό φινίρισμα και μπορεί να διαμορφωθεί σε μπαστούνια περιπάτου, στύλους φράχτη, λαβές εργαλείων, ακόμη και άγκυρες. Στη Ρεϋνιόν και τον Μαυρίκιο είναι γνωστό ως bois matelot. Στις Μαλδίβες αυτό το ανθεκτικό ξύλο χρησιμοποιήθηκε στην παραδοσιακή ναυπηγική για να συγκρατεί τις σανίδες του κύτους μαζί, καθώς και για να διαμορφώνει «καρφιά» στην τοπική μαγεία.
Το Pemphis acidula είναι επίσης ένα από τα φυτικά είδη που χρησιμοποιούνται στα μπονσάι. Λόγω της τροπικής του προτίμησης και της αντοχής του στους τυφώνες, είναι το πιο κοινό είδος για μπονσάι στις Φιλιππίνες, αλλά καλλιεργείται επίσης ως μπονσάι στην Ταϊβάν και στα νησιά Ryukyu της Ιαπωνίας. Λόγω της δημοτικότητάς του και της υψηλής αξίας του στους λάτρεις του μπονσάι, συγκαταλέγεται στη λίστα των ειδών που ταξινομούνται ως «απειλούμενα» από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων των Φιλιππίνων. Η συλλογή, η πώληση και η μεταφορά του άγριου Pemphis acidula είναι παράνομη στις Φιλιππίνες και τιμωρείται με πρόστιμα και φυλάκιση έως και έξι ετών.
Στα νησιά Marovo, Τόνγκα, Ταϊτή και σε άλλα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, χρησιμοποιείται για την κατασκευή ξύλινων εργαλείων όπως γουδοχέρια, λαβές εργαλείων, όπλα και χτένες.
Βρώσιμες χρήσεις. Τα παχιά, σαρκώδη φύλλα χρησιμοποιούνται ως βότανο σε γλάστρα, στην Ασία. Τα όξινα φύλλα τρώγονται ωμά ή βραστά ως λαχανικό.
Τα φρούτα μερικές φορές τρώγονται.
Φαρμακευτικές χρήσεις. Ένα φιλτραρισμένο έγχυμα του φλοιού χρησιμοποιείται ως εκτρωτικό. Ο φλοιός χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στοματίτιδας.
Ο φλοιός περιέχει 19 - 43% τανίνη. Οι δοκιμές in-vitro του φλοιού έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στο πλάτος και τη συχνότητα των συσπάσεων της μήτρας, γεγονός που επιβεβαιώνει την παραδοσιακή χρήση στη Βανουάτα ως εκτρωτικού.
Πηγή:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pemphis_acidula
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Pemphis+acidula
http://succulents.today/pemphis-acidula-shrubby-coral-pemphis/