|
Ακάρ Κούνινγκ
(Fibraurea tinctoria). Φύλλα και καρποί.
|
Ακάρ Κούνινγκ - Fibraurea tinctoria
Το Fibraurea tinctoria είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού ιθαγενές στη Νότια Ασία, όπου φύεται σε υγρές τροπικές περιοχές μεταξύ Ινδίας και Φιλιππίνων. Θεωρείται τοπικά κοινό. Καρποφορεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, παράγοντας κιτρινοπορτοκαλί δρύπες. Οι κοινές ονομασίες για αυτό το φυτό περιλαμβάνουν την κίτρινη ρίζα (Ανατολικό Καλιμαντάν), το akar palo (Aceh) και το akar kuning (Κεντρικό Καλιμαντάν).
Το Fibraurea tinctoria είναι ένας μεγάλος ξυλώδης, εξ ολοκλήρου λείος αναρριχητικός θάμνος
(λιάνα), που παράγει μίσχους μήκους έως 40 μέτρων και διαμέτρου 5 εκατοστών. Οι μίσχοι του παράγουν λευκό λατέξ.
Τα φύλλα του με μίσχο έχουν λεπτές δερματώδεις λεπίδες φύλλων που είναι ελλειπτικές,
ελλειπτικές ωοειδείς ή επιμήκεις ελλειπτικές. Οι λεπίδες των φύλλων με τρίνευρο είναι 9–28 επί 3,5–14 cm.
Οι διακλαδισμένες ανθισμένες ακίδες του έχουν μήκος 10–38 cm. Τα γλυκά
αρωματικά μονοφυλόφιλα άνθη του είναι λευκά ή κίτρινα.
Ο καρπός είναι δρύπας σε
χρώμα κίτρινο έως πορτοκαλί σε μίσχους, 6–15 mm. ενδοκάρπιο μήκους 2–2,5 cm, τοίχωμα πάχους περίπου 1 mm, σκληρό και άκαμπτο. Ανθοφορία Φεβρουάριος–Μάιος.
Καρποφορία Απρίλιος-Μάιος.
Βρέθηκε τόσο σε πρωτογενείς όσο και σε δευτερεύοντες σχηματισμούς σε ξηρά αειθαλή δάση.
παράκτιο Δάσος, βάλτο δάσος, ή σε συνδυασμό με μπαμπού και θαμνώδη βλάστηση. κατά μήκος όχθες ποταμών και σε υλοτομημένο δάσος. σε υψόμετρα έως 1.200 μέτρα.
Εγγενής κατανομή Βορειοανατολική Ινδία, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ, Σουμάτρα, Χερσόνησος Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ιάβα, Βόρνεο, βορειοανατολικά Celebes και Φιλιππίνες.
Το φυτό μερικές φορές συλλέγεται από την άγρια φύση ως τοπική πηγή φαρμάκων και χρωστικής ουσίας. Αυτό το είδος είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα ενός φυτού παραγωγής χρωστικών το οποίο έχει χάσει εντελώς τη σημασία του με την έλευση των χημικών βαφών. Αν και κάποτε χρησιμοποιήθηκε ευρέως για βαφή, συχνά εμπορευόμενο, η χρήση του στις μέρες μας πιθανώς περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην παραδοσιακή ιατρική.
Το στέλεχος δίνει μια κίτρινη βαφή που χρησιμοποιείται για βαφή ψάθας από μπαστούνι και ύφασμα χρωματισμού. Η κίτρινη βαφή μερικές φορές αναμιγνύεται με λουλακί (Indigofera tinctoria) για να παρασκευαστεί μια πράσινη βαφή.
Η βαφή έχει αναφερθεί ως αρκετά μόνιμη.
Οι μίσχοι χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση στη Μαλαισία και το Βιετνάμ.
Ένα αφέψημα από τις ρίζες και τα στελέχη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσεντερίας, του διαβήτη, των οφθαλμικών παθήσεων και των παθήσεων του στομάχου.
Το φυτό έχει διουρητική, αναλγητική και ηρεμιστική δράση.
Το κύριο αλκαλοειδές που υπάρχει στις ρίζες και τους μίσχους είναι η παλματίνη. Άλλα αλκαλοειδή που βρέθηκαν περιλαμβάνουν γιατρορριζίνη, κολομβαμίνη και μαγνοφλορίνη.
Κατά τη διάρκεια μιας επιτόπιας παρατήρησης, ένας αρσενικός ουρακοτάγκος της Σουμάτρας, γνωστός στους ερευνητές ως Rakus, έκοψε επιλεκτικά φύλλα μιας λιάνας με το κοινό όνομα Akar Kuning (Fibraurea tinctoria), τα μάσησε και στη συνέχεια εφάρμοσε επανειλημμένα
το μαστιχωμένο φυτικό υλικό σε μια ανοιχτή πληγή στο πρόσωπό του. Σύμφωνα με πρωτοπαθολόγους που παρατηρούσαν το Rakus σε ένα φυσικό καταφύγιο, «Πέντε ημέρες αργότερα η πληγή του προσώπου έκλεισε, ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες είχε επουλωθεί, αφήνοντας μόνο μια μικρή ουλή».
Παραδοσιακά, το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί από τους νησιώτες της Σουμάτρας ως αντιφλεγμονώδες, αντιμυκητιακό και αντιβακτηριακό φάρμακο. Αλλά αυτή ήταν μια σχεδόν μοναδική παρατήρηση ενός άγριου ζώου οποιουδήποτε είδους που αναζητούσε ένα συγκεκριμένο φυτό για να θεραπεύσει έναν τραυματισμό.
Πηγή:
https://en.wikipedia.org/wiki/Fibraurea_tinctoria
https://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Fibraurea+tinctoria
https://www.nparks.gov.sg/florafaunaweb/flora/1/4/1401
https://www.discoverwildlife.com/news/orangutan-makes-cream-from-plant