|
Τάλιποτ
(Corypha umbraculifera).
|
Τάλιποτ - Corypha umbraculifera
Το Corypha umbraculifera, ο φοίνικας τάλιποτ, είναι ένα είδος φοίνικα που κατάγεται από την ανατολική και νότια Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Καλλιεργείται επίσης στην Καμπότζη, τη Μιανμάρ, την Κίνα, την Ταϊλάνδη και τα νησιά Ανταμάν. Είναι ανθοφόρο φυτό με τη μεγαλύτερη ταξιανθία στον κόσμο. Ζει έως και 60 χρόνια πριν δώσει άνθη και καρπούς. Λίγο μετά πεθαίνει.
Είναι ένας από τους μεγαλύτερους φοίνικες με μεμονωμένα δείγματα που έχουν φτάσει σε ύψος έως και 25μ. Το φυτό έχει μόνο ένα στέλεχος που είναι
ίσιο και κυλινδρικό, διαμέτρου 100 - 130 εκ. και δακτύλιους με προεξέχουσες ουλές από φύλλα.
Το στέλεχος είναι μη διακλαδισμένο και καλύπτεται από μια κορώνα από τεράστια φύλλα που μοιάζουν με βεντάλια. Είναι φοίνικας βεντάλιας (Arecaceae φυλή Corypheae), με μεγάλα, παλαμικά φύλλα διαμέτρου έως 5μ., με μίσχο έως 4μ. και έως 130 φυλλαράκια. Ένα από τα τεράστια φύλλα του μπορεί να προστατεύσει περισσότερους από δέκα ανθρώπους από τη βροχή!
Ο φοίνικας τάλιποτ φέρει τη μεγαλύτερη ταξιανθία από οποιοδήποτε άλλο φυτό, μήκους 6–8μ., που αποτελείται από ένα έως πολλά εκατομμύρια μικρά άνθη που φέρονται σε ένα διακλαδισμένο μίσχο που σχηματίζεται στην κορυφή του κορμού (το titan arum, Amorphophallus titanum, από την οικογένεια Araceae, έχει τη μεγαλύτερη μη διακλαδισμένη ταξιανθία και το είδος Rafflesia arnoldii έχει το μεγαλύτερο απλό άνθος στον κόσμο).
Ο φοίνικας τάλιποτ είναι μονοκαρπικό φυτό, (η ταξιανθία είναι τερματική, πεθαίνει μετά την ανθοφορία), ανθίζει μόνο μία φορά, όταν είναι 30 έως 80 ετών. Χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να ωριμάσει ο καρπός, παράγοντας χιλιάδες στρογγυλούς, κιτρινοπράσινους καρπούς διαμέτρου 3–4εκ., που το καθένα περιέχει έναν μόνο σπόρο
.Είναι σε μέγεθος μπάλας του γκολφ που πέφτουν βροχή για αρκετές εβδομάδες όταν ωριμάσουν. Το φυτό πεθαίνει μετά την καρποφορία.
Ο φοίνικας τάλιποτ είναι ένας πολύ αργά αναπτυσσόμενος φοίνικας και καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό δέντρο στις τροπικές περιοχές.
Καλλιεργείται στη Νότια Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Καλλιεργείται επίσης σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, την Καμπότζη, τη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη και τα νησιά Ανταμάν. Και αραιά στην Κίνα.
Οι ντόπιοι έχουν ένα ευρύ φάσμα χρήσης αυτού του φοίνικα: για τροφή, φάρμακα και κατασκευές, συλλέγοντας τα χρήσιμα μέρη του φυτού από άγρια δέντρα.
Ο χυμός της ταξιανθίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ζάχαρης.
Το ανώριμο ενδοσπέρμιο του σπόρου μπορεί να γίνει γλύκισμα. Το πλήρως ώριμο ενδοσπέρμιο δεν μπορεί να καταναλωθεί.
Ένα βρώσιμο άμυλο μπορεί να ληφθεί από τον κορμό. Γίνεται αλεύρι και χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού.
Ο χυμός από τη ρίζα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας. Ένα αφέψημα των νεαρών στελεχών χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καταρροής.
Τα φύλλα είναι δυνατά και ανθεκτικά. Χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, όπως αχυροσκεπές, την κατασκευής ανεμιστήρων, χαλιών, ομπρελών και σκηνών. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται επίσης όπως το άχυρο και ο χυμός χτυπιέται για να παραχθεί κρασί από φοίνικα.
Οι λωρίδες των φύλλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν χαρτί για γραφή. Κάποτε, πάνω τους γράφονταν ιερά ινδουιστικά και βουδιστικά κείμενα.
Ιστορικά, τα φύλλα γράφονταν σε διάφορους πολιτισμούς της νότιας και της νοτιοανατολικής Ασίας χρησιμοποιώντας μια σιδερένια γραφίδα για τη δημιουργία χειρογράφων φύλλων φοίνικα.
Μια ίνα που λαμβάνεται από το στέλεχος είναι μαλακή και εύκαμπτη. Η αναφορά δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για το στέλεχος του φύλλου ή τον κύριο κορμό.
Πιο πρόσφατα, το εσωτερικό των φύλλων έχει χρησιμοποιηθεί από παραδοσιακούς θεραπευτές και μάντες. Με τους μίσχους φτιάχνουν μπαστούνια, βέλη και βελόνες διχτυωτών. Στην άμπωτη, οι ψαράδες χρησιμοποιούν τον καρπό για να ζαλίσουν τα ψάρια.
Οι σκληροί σπόροι χρησιμοποιούνται όπως το ελεφαντόδοντο για χάντρες, κουμπιά, στολίδια κ.λπ.
Πηγή:
https://en.wikipedia.org/wiki/Corypha_umbraculifera
https://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Corypha+umbraculifera
https://www.rarepalmseeds.com/corypha-umbraculifera