|
Μπίγκνεϊ
(Antidesma bunius).
|
Μπίγκνεϊ - Antidesma bunius
Το Μπίγκνεϊ (Antidesma bunius) είναι ένα είδος
οπωροφόρου δέντρου που ανήκει στην
οικογένεια Phyllanthaceae. Είναι ενδημικό στη νοτιοανατολική Ασία και στη βόρεια Αυστραλία. Είναι γνωστό ως
Bignay, buni, κινεζική δάφνη, δέντρο σταφίδας,
και δέντρο σαλαμάνδρα. Πρόκειται για ένα ποικιλόμορφο φυτό που μπορεί να είναι κοντό και θαμνώδες ύψους 3-8 μέτρα
ή ψηλό και ορθόκλαδο, πλησιάζοντας σε ύψος τα 30 μέτρα. Έχει μεγάλα ωοειδή φύλλα, δερματώδη και αειθαλή, μήκους περίπου μέχρι 20 εκατοστά και πλάτους 7 εκατοστά. Συνδέονται με τα κλαδιά του δέντρου με μικρούς μίσχους, δημιουργώντας ένα πυκνό θόλο.
Το είδος είναι δίοικο, με θηλυκά και αρσενικά λουλούδια που αναπτύσσονται σε ξεχωριστά δέντρα
ωστόσο τα απομονωμένα θηλυκά δέντρα μπορούν ακόμα να καρπίζουν σε αφθονία. Τα μικροσκοπικά, χωρίς πέταλα λουλούδια έχουν μια ισχυρή, κάπως δυσάρεστη μυρωδιά. Τα λουλούδια με στήμονες σχηματίζουν μικρά τσαμπιά και τα λουλούδια με ύπερο αναπτύσσονται σε μακριές βότρυδες 7,5-20 εκ. μήκος που θα γίνουν τα μακρά τσαμπιά των φρούτων.
Τα φρούτα είναι σφαιρικά με λιγότερο από ένα εκατοστό διάμετρο, κρεμασμένα μεμονωμένα ή ζευγαρωμένα, σχηματίζοντας μακριές, βαριές αρμαθιές. Είναι άσπρα όταν είναι άγουρα και σταδιακά γίνονται κόκκινα κι έπειτα μαύρα.
Το δέντρο καρπίζει από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο.
Κάθε τσαμπί φρούτων ωριμάζει άνισα, κι έτσι τα φρούτα στο ίδιο τσαμπί έχουν όλα διαφορετικά χρώματα από πρασινωπό λευκό έως βαθύ μωβ κόκκινο, δημιουργώντας μια πολύχρωμη εικόνα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Η φλούδα του καρπού είναι λεπτή και σκληρή, αλλά ζουμερή με άφθονο κατακόκκινο χυμό, ενώ ο λευκός πολτός τής σάρκας τους έχει άχρωμο χυμό. Ο καρπός περιέχει έναν ανοιχτόχρωμο σπόρο. Ο καρπός έχει ξινή γεύση παρόμοια με εκείνη του κράνμπερι όταν είναι άγουρος, και μια στυφή αλλά γλυκιά γεύση όταν ωριμάσει.
Αυτό το δέντρο καλλιεργείται σε όλη την
ενδημική περιοχή του και τα φρούτα του
είναι φαγώσιμα. Στην Ιάβα συχνά
καλλιεργείται ως καρποφόρα δέντρο κήπου.
Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν
ωμά ή να γίνουν μαρμελάδες, ζελέ, σιρόπια και κρασί.
Στη Μαλαισία, τα φρούτα τρώγονται κυρίως από παιδιά. Οι Ινδονήσιοι μαγειρεύουν τα φρούτα με ψάρια. Αλλού οι καρποί (άγουροι και ώριμοι μαζί) γίνονται μαρμελάδα και ζελέ, αν και ο χυμός είναι δύσκολο να πήξει και πρέπει να προστεθεί πηκτίνη. Μερικοί μάγειρες προσθέτουν επίσης χυμό λεμονιού. Αν ο εξαγόμενος χυμός του bignay κρατηθεί υπό ψύξη για περίπου μία ημέρα, θα υπάρξει κατακάθι από ένα στυπτικό ιζήμα που μπορεί να αφαιρεθεί, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της γεύση του χυμού. Για πολλά χρόνια, το ζελέ με την έντονη χρωστική παραγόταν σε μικρή εμπορική κλίμακα στη νότια Φλόριντα. Ο χυμός δίνει ένα εξαιρετικό σιρόπι και κάνει επιτυχή ζύμωση για κρασί και μπράντυ. Η σάλτσα των φρούτων Bignay είναι ξινή και νόστιμη όταν σερβίρεται με ψάρι.
Τα νεαρά φύλλα είναι επίσης βρώσιμα και συνήθως τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή στον ατμό ως συνοδευτικά. Τα φύλλα του Bignay είναι πικάντικα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γεύση σε ρύζι, σαλάτες, πιάτα λαχανικών και σούπες κρέατος.
Στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες, τα φύλλα τρώγονται ωμά ή στιφάδο με ρύζι. Συχνά συνδυάζονται με άλλα λαχανικά ως αρωματική ουσία. Το τσάι των φύλλων Bignay καταναλώνεται επίσης σε όλη την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες.
Τα φύλλα είναι εφιδρωτικά και στην Ασία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία από δάγκωμα φιδιού. Τα φύλλα και οι ρίζες χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για τραυματικές βλάβες.
Πηγή:
https://en.wikipedia.org/wiki/Antidesma_bunius
https://tuckerbush.com.au/bignay-antidesma-bunius/
https://hort.purdue.edu/newcrop/morton/bignay_ars.html