Βολλέμια-
Wollemia nobilis
(Από
τον Νίκο Θυμάκη)
ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΚΩΝΟΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
Είναι ιδιαίτερης ομορφιάς κωνοφόρο, που μοιάζει με την Αρωκάρια στη διάταξη των δευτερευόντων κλάδων του σε σχέση με τον κεντρικό κορμό. Βρέθηκε μόλις το 1994 σε μία περιοχή της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, το Blue Mountain
(Γαλάζια Οροσειρά). Ο πληθυσμός εκεί είναι μόλις 20 φυτά. Το είδος Wollemia nobilis είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό αυτού του γένους και χαρακτηρίζεται ως «ζωντανό απολίθωμα».
Τα υπάρχοντα μεγάλα φυτά φτάνουν σε ύψος 36μέτρων κι έχουν «κυλινδρική» μορφή. Ο κορμός έχει εξωτερικά ελαφρά σπογγώδη υφή ενώ αν ξεφλουδίσουμε τους νεαρούς κλάδους, θα δούμε ότι στις άκρες τους έχουν κοκκινωπά …λέπια. Έχει ιδιαίτερο τρόπο ανάπτυξης των κατωτέρων κλάδων ενώ, όταν κλαδευτεί, η νεαρή βλάστηση προστατεύεται από κηρώδη ουσία. Οι ανώτεροι κλάδοι καταλήγουν σε αρσενικό ή θηλυκό κουκουνάρι.
Η περιοχή στην οποία ενδημούν τα 20 φυτά είναι ένα φαράγγι με αρκετή υγρασία και έδαφος αμμώδες με πολλά βράχια. Λίγα χρόνια αργότερα, βρέθηκαν κι άλλα 100 περίπου φυτά Wollemia σε κοντινή περιοχή. Θέλει έδαφος υγρό, αμμώδες, με αρκετή οργανική ουσία για να καλλιεργηθεί. Πολλαπλασιάζετε τόσο με σπόρο όσο και με μόσχευμα. Από το 2001, σε συγκεκριμένο φυτώριο της Αυστραλίας, παράγονται αποκλειστικά φυτά
Wollemia, με σκοπό τη διάδοση και διάσωσή της. Έτσι, κάποια δόθηκαν σε Βοτανικούς Κήπους ανά τον κόσμο προκειμένου να μελετηθεί η δυνατότητα ευδοκίμησής της.
Το πρώτο φυτό που ήρθε στη Ευρώπη, είναι αυτό που βρίσκεται στο Βοτανικό Κήπο του πανεπιστημίου της Βιέννης. Όπως μας τόνισε τον Απρίλιο του 2005 ο Διευθυντής του, καθηγητής Michael
Kiehn, όταν τον επισκεφθήκαμε προκειμένου να πάρουμε τα ιστορικά φυτά Gingko biloba για την 51η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, το φυτό αυτό πιθανόν να δύναται να ευδοκιμήσει στη νότιο Ελλάδα και πρέπει να εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο.
Μία πρώτη επιβεβαίωση, έγινε κατά τη διάρκεια της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς. Ένας επισκέπτης, βλέποντας στο περίπτερο του Βοτανικού Κήπου της Βιέννης το poster που αναφερόταν στη
Wollemia, μας είπε ότι είναι Ελληνοαυστραλός και ότι το 2003 κατάφερε να φέρει ένα τέτοιο φυτό από την Αυστραλία στη Ζάκυνθο. Το φυτό ευδοκιμεί θαυμάσια ως σήμερα!
Ήταν πραγματικά μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της Ανθοκομικής, από αυτές που λες ότι …αξίζει να κάνεις αυτή τη δουλειά ή να ασχολείσαι με τα φυτά!
Σήμερα, στο φυτώριο που παράγεται η Wollemia στην Αυστραλία υπάρχουν περί τα 6000 φυτά. Για περισσότερες πληροφορίες :
www.wollemipine.com
Νίκος
Θυμάκης
Γεωπόνος
Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφησιάς
www.agroartistico.com
|