Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Valentine.gr  

Η Χλωρίδα της Κύπρου


Cyclamen cyprium

Η Κύπρος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους βοτανολόγους και τους μελετητές της Φυσικής Ιστορίας. Σαν νησί φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ενδημικών φυτών και ζώων λόγω της γεωγραφικής της θέσης που βρίσκεται μεταξύ της εύκρατης ζώνης και της ζώνης της ερήμου. Το νησί αποτελεί τη γέφυρα και το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ενώ παράλληλα η ποικιλομορφία της τοπογραφίας του δίνει ένα μεγάλο φάσμα κλιματολογικής κατάστασης όπου πάρα πολλά είδη φυτών και ζώων μπορούν να επιβιώσουν.

Το κυριότερο εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη των ειδών ήταν η έλλειψη νερού αν και από μαρτυρίες αναφέρεται ότι στα παλιά χρόνια η Κύπρος φιλοξενούσε διπλάσιο πληθυσμό φυτών και ζώων, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη απολιθωμάτων ενός είδους ελέφαντα και ιπποπόταμου.

Επίσης η κυπριακή χλωρίδα είναι πολύ πλούσια σε θάμνους και εποχιακά άνθη. Από τα ενδημικά φυτά 20 περίπου συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των «Αυστηρά Προστατευομένων ειδών χλωρίδας της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων».

Ο φυτικός κόσμος αποτελεί μια εξαιρετικής σημασίας βιολογική και αισθητική φυσική κληρονομιά για την Κύπρο. Στην Ελληνική Μυθολογία το όνομα Χλωρίς δόθηκε στη θεά της Άνοιξης και των λουλουδιών.


Epipactis veratrifolia

Αναφορές στην Κυπριακή χλωρίδα και ιδιαίτερα σε φυτικά είδη με οικονομική σημασία, χρονολογούνται από την εποχή του Ομήρου. Επίσης αρχαίοι συγγραφείς, όπως ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης, ο Πλίνιος και άλλοι, αναφέρουν, στα έργα τους διάφορα είδη της Κυπριακής χλωρίδας. Το ενδημικό Κέδρο της Κύπρου (Cedrus libani ssp. Bravifolia) αναφέρεται ως ένα πολύ σημαντικό δασικό δέντρο από τον Θεόφραστο και τον Πλίνιο. Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος αναφέρονται στη συλλογή της ξυσταρκάς (Cistus villosus) από την οποία παράγονταν το λάδανο το οποίο ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην ιατρική. Σύμφωνα με τον ποιητή Έριφο η ροδιά (Punica granatum) φυτεύτηκε για πρώτη φορά από την ίδια την Αφροδίτη. Ο Ερατοσθένης αναφέρει ότι κατά την αρχαιότητα ολόκληρη σχεδόν η Κύπρος, ακόμη και η πεδιάδα της Μεσαορίας, ήταν καλυμμένη από δάση, ενώ ο Θεόφραστος μιλά για τη χρησιμοποίηση ξύλου, από τα Κυπριακά πευκοδάση, για κατασκευή πλοίων. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν γνωστή ως "Δασόεσσα Νήσος".

Η Κύπρος, με τα 1.800 φυτικά της είδη, 125 από τα οποία είναι ενδημικά, αποτελεί ένα χώρο μεγάλου ενδιαφέροντος για τους φυσιολάτρες και ένα πραγματικό παράδεισο για τους βοτανολόγους. Η Κυπριακή βλάστηση διακρίνεται σε τρεις βασικές φυτοκοινωνίες: το δάσος των Κωνοφόρων, τη διάπλαση μακί και τη φρυγανώδη βλάστηση. Υπάρχουν φυσικά και άλλες, μάλλον τοπικές, αλλά εξίσου σημαντικές, φυτοκοινωνίες όπως π.χ. οι διάφοροι υγροβιότοποι, οι Αλυκές, παραλιακές αμμόθινες, ορεινά ποτάμια οικοσυστήματα κ.λπ.

Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι στην Κύπρο βρίσκουμε σήμερα ένα αριθμό φυτών τα οποία έχουν εξαφανισθεί από την Ευρώπη με την κάθοδο των παγετώνων κατά την τελευταία παγετώδη περίοδο. Και τούτο γιατί η χώρα δεν επηρεάστηκε από τους παγετώνες της περιόδου εκείνης. Τέτοια φυτά είναι η χαρουπιά (Ceratonia siligua), η μυρτιά (Myrtus communis), η πικροδάφνη (Nerium oleander) και η μοναδική μποσέα η κυπριακή (Bosea cypria).


Orchis Anatolica Troodi

Κάτι πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι 8% του συνολικού αριθμού των φυτικών ειδών του τόπου, 125 συνολικά είδη και υποείδη, είναι ενδημικά, δεν τα βρίσκουμε δηλαδή πουθενά αλλού στον κόσμο παρά μόνο στην Κύπρο. Από αυτά 53 βρίσκονται στην οροσειρά του Τροόδους, 17 στην οροσειρά του Πενταδακτύλου και τα υπόλοιπα 54 σε διάφορα άλλα μέρη του νησιού.

Ο ορεινός όγκος του Τροόδους με τις βαθιές καταπράσινες κοιλάδες και τις κορυφογραμμές που τον ρυτιδώνουν, τις πυκνά δασωμένες πλαγιές και τα ειδυλλιακά ποταμάκια με τα κελαριστά νερά, φλέβες ζωής που τον διασχίζουν, φιλοξενεί μια εκπληκτική ποικιλία ορεινών βιοτόπων. Το δυτικό μέρος της οροσειράς του Τροόδους καλύπτεται από το Δάσος Πάφου που απλώνεται σε μια έκταση 57.000 εκτ. με τη μοναδική και εξαιρετικά όμορφη Κοιλάδα των Κέδρων.


Ophrys kotschyi

Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται η χερσόνησος του Ακάμα, το πιο απόμακρο και απομονωμένο κομμάτι γης της χώρας. 

Ο Ακάμας αποτελεί μια μοναδική για τον τόπο παρθένα περιοχή με ποικιλόμορφα χαρακτηριστικά όπως η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενδιαφέρουσα γεωλογία, ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο, όμορφες και θεαματικές ακρογιαλιές, μεγάλη ποικιλία βιοτόπων και ένα δυναμικό τοπίο με μεγάλη εναλλαγή γεωγραφικών μορφωμάτων.


Centaurea akamantis

Ο Ακάμας φημίζεται για την πλούσια βλάστηση που έχει. Αυτό οφείλεται στο ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ταυτόχρονα στο σταυροδρόμι των τριών μεγαλύτερων ζωνών χλωρίδας, την Ευρώπη, την Ασία, και την Αφρική.

Έχει περίπου 530 είδη φυτών. Τα 33 από αυτά είναι ενδημικά, δηλαδή υπάρχουν μόνο στην Κύπρο. Στο μεγαλύτερο μέρος από τα δάση του Ακάμα συναντούμε τα λεγόμενα Δάση της Τραχείας Πεύκης. Επίσης, μπορούμε να βρούμε κι άλλα είδη δέντρων όπως είναι οι αγριελιές. Στις παραλιακές περιοχές του Ακάμα η βλάστηση είναι πολύ πιο λίγη από ότι στα δάση του. Εκεί μπορούμε να βρούμε πολλά είδη θάμνων και λίγα πεύκα. Μερικά είδη φυτών και θάμνων είναι: τρεμυθιά, αγριοχαρουπιά, ορχιδέες, ηλιάνθεμο, λαλέδες, τουλίπες, μαργαρίτες.


Lupinus angustifolius

Η πολύ μεγάλη ποικιλία τοπίων, κάνει την Κύπρο μια χώρα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά. Ένα νησί όπου οι μυθικοί θεοί και θεές της Αρχαίας Ελλάδας παραδίδονταν στον αθλητισμό, τις απολαύσεις και την τραγωδία, όπου η Αφροδίτη, θεά της ομορφιάς και του έρωτα, αναδύθηκε από τα αφρισμένα κύματα της θάλασσας σε μια ειδυλλιακή ακρογιαλιά. Ένα νησί που το περιέγραψαν με χάρη αρχαίοι και σύγχρονοι ταξιδιώτες και συγγραφείς, που το ζωγράφισαν με τα πιο ζωηρά χρώματα ζωγράφοι, που το επαίνεσαν με πάθος ποιητές και που το αγάπησαν με θέρμη οι άνθρωποι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Πηγές:

http://www.welcometocyprus.com/life_style/flowers/
http://www.cosmosnet.net/azias/cyprus/akamas/

http://www.cylink.com.cy/users/f/flora/#Introduction

http://www.kypros.org/Cyprus/environment.html

http://www.photopoint.com/gallery/users/U319920.html

http://sat.uoa.gr/medact/envir.html

http://galileo.ccs.ucy.ac.cy/~se99aa3/xlorida.htm

http://www.pio.gov.cy/greek/cyprus/georgia/xlorida.htm

 

 

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Περιβάλλον
Κρύσταλλοι εξοικονόμησης νερού. Εναλλακτικό πότισμα
Omphalodes runemarkii - Nέο αγριολούλουδο στην Πελοπόννησο
Έρημοι και Ερημοποίηση
Νιτρορύπανση
«Κάπου υπάρχει... Παράδεισος!»
Η οργανική λίπανση και η γρίπη των πτηνών
Ο «Μεθοριακός Σταθμός» της Ήμερης Βελανιδιάς
Φυτοαποκατάσταση
Βιολογική καταπολέμηση
Από τη Φρανκφούρτη με ...αγάπη
Phoenix theophrastii προσδιορίστηκε στην Επίδαυρο
Οι κήποι της Πόλης
Κεράσματα του Αιγαίου
Βολλέμια- Wollemia nobilis
Κομποστοποίηση
Η Αθήνα Ανθίζει!
Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισίας
Εποχιακές αλλεργίες
Χρηματοδότηση διάσωσης φοινικοειδών
Ο Φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii)
Survivor - Η αληθινή ιστορία
Επί...χλοοτάπητος
Οικολογική διαχείριση Πρασίνου
Διαχείριση απορριμμάτων και λιπασματοποίηση
Σχολικός Κήπος: Η πύλη προς το καλύτερο πράσινο
Τσίκας: Από την εποχή των...δεινοσαύρων ως σήμερα
Τα φυτά των αρχαίων αγώνων
Ο Εθνικός Κήπος- Μια όαση στο κέντρο της Αθήνας
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Αλκυόνη και αλκυονίδες μέρες
Τα χρώματα της φύσης
Οι γήινοι παράδεισοι της Ελλάδας. Το δίκτυο των Εθνικών δρυμών της χώρας
Οικιακά και αστικά τοπία (Μέρος α)
Οικιακά και αστικά τοπία (Μέρος β)
Φυτικά ρεκόρ
Λαθροθηρία και λαθρεμπόριο φυτών
Το Βέρμιο και τα αγριολούλουδά του
Η σφαγή των μελισσών
Τα τροπικά φυτά της Ρόδου
Ο πειρασμός της παπάγιας
Η Χλωρίδα της Κύπρου
Το γιγάντιο νούφαρο του Αμαζονίου
Καμουφλάζ. Η τέχνη της φύσης
Η γύρη και τα έντομα
The Chelsea Flower Show - Η μεγαλύτερη ανθοκομική έκθεση του κόσμου
Η παπαρούνα και το χαμομήλι
Ο Κήπος της Εδέμ. Το σχέδιο Εδέμ της Κορνουάλης
Metroxylon sagu - Ο Φοίνικας Sago, πολύτιμη πηγή ζωής
Τα ψηλότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα
Η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση από τα Χριστουγεννιάτικα Δέντρα
Το αρχαιότερο λουλούδι του κόσμου βρέθηκε στην Κίνα
Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μανιτάρια

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version