Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Περιποίηση κήπου

Valentine.gr  

Τερράριο. Ένας μικρός γυάλινος κήπος. (Από τον Μιχάλη Πολίτη)

Το τερράριο (terrarium) είναι ένας κήπος μέσα σε γυαλί. Η λέξη προήλθε από το λατινικό terra (γη) και την κατάληξη arium από παράφραση της λέξης aquarium (ενυδρείο) αφού ο γυάλινος κόσμος είναι βασική προϋπόθεση και για τα δύο αυτά τεχνητά οικοσυστήματα. Η τεχνική της δημιουργίας ενός τέτοιου κήπου είναι αρκετά παλιά και ήταν δημοφιλής την Βικτωριανή εποχή. Στις μέρες μας είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ των φίλων των λουλουδιών και των φυτών. Σε ένα τερράριο μπορείτε να δημιουργήστε τεχνητά όλων των ειδών τα άγρια τοπία από ένα δάσος μέχρι μια έρημο ή μια τροπική ζούγκλα. Μπορείτε να είστε πιο προχωρημένοι να προσθέσετε νερό, έντομα ή μικρά ζώα και να κάνετε ένα vivarium.

Το να δημιουργήσετε ένα τερράριο είναι μια ενδιαφέρουσα και εκπαιδευτική ασχολία γιατί αναπαριστά ξεκάθαρα πως εργάζεται ένα οικοσύστημα. Κάθε τερράριο είναι ένα κλειστό οικοσύστημα όπως ο πλανήτης μας αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Μέσα από τα γυάλινα τοιχώματα πολλές διαφορετικές διαδικασίες συντελούνται και αλληλεπιδρούν. Η φωτοσύνθεση, η αναπνοή και ο κύκλος του νερού.

Ένα κλειστό περιβάλλον σαν κι αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τι αντίκτυπο υπάρχει μεταξύ των ζωντανών οργανισμών και του περιβάλλοντος. Με την βοήθεια της ηλιακής ενέργειας  και με την φωτοσύνθεση τα φυτά παράγουν το φαγητό τους. Το νερό στο τερράριο ανακυκλώνεται περνώντας από την υγρή μορφή στην αέρια και επιστρέφοντας πάλι, καθώς η υγρασία του αέρα έρχεται σε επαφή με τα γυάλινα τοιχώματα και επιστρέφει στο χώμα καθώς απορροφάται από τις ρίζες των φυτών.

Το να καλλιεργείς φυτά μέσα σε γυαλί ή σε ένα τερράριο είναι ίσως η πιο σωστή μέθοδος καλλιέργειας σε εσωτερικό χώρο, αν λάβουμε υπόψη τον ξηρή ατμόσφαιρα που υπάρχει στα σπίτια μας. Με αυτήν την μέθοδο δίνουμε ένα πιο υγρό περιβάλλον στα φυτά και έχουμε την δυνατότητα να καλλιεργήσουμε πιο απαιτητικά είδη φυτών. Επιπλέον τα τερράρια μπορεί να είναι πολύ διακοσμητικά και είναι ένα καλό δώρο για ανθρώπους που έχουν αλλεργίες στη γύρη των φυτών.

Επιλογή δοχείου

Η αυθεντικότητα ενός τερράριου εξαρτάται από τον τύπο του δοχείου που θα χρησιμοποιήσετε, τα φυτά που θα διαλέξετε και τον τρόπο που θα τα συνθέσετε. Οποιοδήποτε γυάλινο δοχείο μπορεί να παρουσιαστεί σαν τερράριο, με την κατάλληλη μεταμόρφωση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βάζο μαρμελάδας, μια γυάλα ψαριών ή ένα παλιό ενυδρείο, μια νταμιτζάνα ή ένα μεγάλο μπουκάλι. Εναλλακτικά υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμες κατασκευές ειδικά για τερράρια  φτιαγμένες με γυαλί και μέταλλο ή γυαλί και πλαστικό οι οποίες είναι ιδιαίτερα κομψές.

Υλικά

Δεν χρειάζεστε πολλά για να στήσετε ένα τερράριο. Ψιλό χαλικάκι ή χοντρή άμμος ή περλίτης, για αποστράγγιση, καρβουνόσκονη, και ένα φυτόχωμα πλούσιο σε οργανικά και με μεγάλη ποσότητα τύρφης είναι αρκετά. Αν θέλετε μπορείτε για διακοσμητικούς λόγους να καλύψετε την επιφάνεια του χώματος με φλούδες δέντρων, βρύα και χρωματιστές πέτρες.

Προπαρασκευή

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο με φαρδύ λαιμό τόσο ώστε να χωράει άνετα το χέρι σας. Πλύνετε καλά το δοχείο και στεγνώστε το ώστε να αποφύγετε τα μικρόβια. Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι χαρτόνι σαν χωνί για να χύσετε στο δοχείο τα διάφορα υλικά χωρίς να λερώσετε τα τοιχώματα του δοχείου.

Από την στιγμή που ένα δοχείο χρησιμοποιείται σαν τερράριο δεν έχει τρύπες για αποστράγγιση, γι' αυτό είναι απαραίτητο να στρώσουμε τον πάτο του με υλικό αποστράγγισης ώστε να μην μένει νερό στο χώμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαλίκι, άμμο ή περλίτη σε ένα επίπεδο ύψους 1.5 με 4 εκατοστά ανάλογα με μέγεθος του δοχείου σας.

Από την στιγμή που ένα τερράριο είναι ένα κλειστό υγρό περιβάλλον θα χρειαστεί να προσθέσετε καρβουνόσκονη για να εξαλείψετε τις δυσάρεστες μυρωδιές. Απλώστε πάνω από το υλικό αποστράγγισης καρβουνόσκονη σε ένα επίπεδο ύψους ενός εκατοστού.

Μπορείτε να απλώσετε ένα κομμάτι πλαστικό (π.χ. σακούλα) πάνω από το χαλίκι και την καρβουνόσκονη χωρίς όμως οι άκρες του να εφάπτονται με τα τοιχώματα του δοχείου. Αυτό θα βοηθήσει στην αποστράγγιση του νερού χωρίς το χώμα να γλιστρά προς το χαλίκι.

Μετά προσθέστε αρκετό χώμα στο οποίο θα ριζώσουν τα φυτά. Χρησιμοποιήστε το ανάλογο τύπο χώματος για κάθε περίσταση. Για παράδειγμα σε φυτά της ερήμου (κάκτοι κλπ) χρησιμοποιήστε αμμώδες χώμα. Για τα τροπικά φυτά ένα μείγμα τύρφης με περλίτη θα ήταν το πιο κατάλληλο.

Υπάρχει ακόμα ένας εμπειρικός κανόνας που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας. Τα βασικά υλικά (αποστράγγιση-χώμα) δεν θα πρέπει να καλύπτουν όγκο μεγαλύτερο από ένα τρίτο μέχρι το μισό του όγκου του δοχείου ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του. Ο υπόλοιπος χώρος πρέπει να μείνει ελεύθερος για τα φυτά.

Φύτεμα

Ταιριάξτε τα φυτά σύμφωνα με το μέγεθός τους και με τις συνήθειες ανάπτυξής τους. Αν το τερράριο φαίνεται μόνο από την μια πλευρά βάλτε τα μεγαλύτερα φυτά από πίσω. Αν το τερράριο θα φαίνεται από όλες τις πλευρές βάλτε τα μεγαλύτερα φυτά στη μέση.

Προσέξτε μην παραγεμίζετε το τερράριο με φυτά. Τα φυτά θέλουν χώρο για να αναπτυχθούν. Σιγουρευτείτε ότι αφήνεται αρκετό διάστημα ανάμεσά τους. Τότε μπορείτε να προσθέσετε κάποια επιφανειακά διακοσμητικά όπως πέτρες, βρύα, φλούδες από δέντρα και άμμο. Στο τέλος ποτίστε ελαφρά μέχρι το χώμα να υγρανθεί ομαλά αλλά να μην είναι εντελώς μουσκεμένο.

Επιλογή φυτών

Τα καλύτερα φυτά για τερράρια είναι τα μικρά και αργής ανάπτυξης. Γενικά είναι καλύτερο να διαλέγετε αυτά τα φυτά που ταιριάζουν μεταξύ τους σε συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτισμού. Για παράδειγμα η υψηλή υγρασία σε ένα σφραγιστό τερράριο ευνοεί τις φτέρες, τα βρύα και τα εντομοφάγα φυτά. Από την άλλη πλευρά οι κάκτοι και τα παχύφυτα απαιτούν ξηρό περιβάλλον και θα ανθίσουν καλύτερα σε ένα δοχείο που μένει πάντα ανοιχτό. Τελικά μπορείτε να ρυθμίσετε τα επίπεδα υγρασίας στο τερράριο ανοίγοντας και κλείνοντας περιοδικά το καπάκι ανάλογα με τον τύπο των φυτών.

Χαμηλός φωτισμός Βοράς Μέτριος φωτισμός Ανατολή Έντονος φωτισμός Νότος και Δύση
Αγλαόνημα () Αδίαντο (φτ) Γκλοξίνια (α)
Αουκούμπα (φ) Ανθούριο (φ-α) Γκεσνέρια (α)
Δράκαιναι (φ) Ασπλένιο (φτ) Διωναία (σ)
Ευώνυμο (φ) Γκολθέρια (ε) Επίσκια (α)
Καλαθέα (φ) Καλάντιο (φ) Ιρεσίνη (φ)
Πιλέα (φ) Κλαδόνια (λ) Κάκτοι - Παχύφυτα (φ)
Πόθος(φ) Κισσός (ε) Μπιγκόνια (α)
Σανσεβέρια (φ) Μαράντα (φ) Οξαλίς (α)
Σπαθίφυλλο (φ-α) Πολυπόδιο (φτ) Σαιντπώλια (α)
Συγκόνιο (φ) Σαρρακένια (σ) Σαρρακένια (σ)
Φιλόδεντρο (φ) Σελαγκινέλλα (ε) Στρεπτόκαρπος (α)
Χαμαιδώραια (φ) Σφάγνο (λ) Τριφύλλι (α)

Σημείωση: φ: φυλλώματα, φτ: φτέρες, λ:λειχήνες, σ: σαρκοφάγα, α: ανθοφόρα, ε: εδαφοκαλυπτικά

Συντήρηση

Προσέξτε να μην παραποτίζετε το τεράριο γιατί μπορεί να προκαλέσετε σάπισμα στις ρίζες των φυτών και να τα καταστρέψετε. Ποτίζετε αραιά ιδιαίτερα σε κλειστά δοχεία. Αν έχετε εντομοφάγα φυτά ή βρύα και λειχήνες είναι καλό να τα ποτίζετε με αποσταγμένο νερό γιατί είναι πολύ ευαίσθητα στην ρύπανση.

Σε ένα εντελώς κλειστό τερράριο μπορεί μερικές φορές η υγρασία να θολώσει τα γυάλινα τοιχώματα. Αν αυτό συμβεί ανοίξτε το καπάκι και αφήστε το τερράριο να αεριστεί για λίγο. Λιπαίνετε μια φορά τον μήνα για να έχετε υγιή φυτά την περίοδο της ανάπτυξης από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Χρησιμοποιείστε ένα αραιωμένο οργανικό λίπασμα. Τα χημικά λιπάσματα μπορεί να προξενήσουν την συσσώρευση αλάτων.

Θυμηθείτε να φροντίζετε τα φυτά σας συχνά αφαιρώντας από αυτά τα μαραμένα φύλλα και κλαδιά πριν αρχίζουν να σαπίζουν. Μπορεί να χρειαστεί να αραιώσετε κάποια εδαφοκαλυπτικά φυτά αν αυτά αρχίζουν να απλώνονται υπερβολικά.

Και τέλος μην τοποθετείτε το τερράριο σε θέση που δέχεται άμεσο ηλιακό φως, γιατί οι κάθετες ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα των φυτών σας μέσα από το γυαλί.

Μιχάλης Πολίτης


 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

gardening.gif (7591 bytes)

Περιποίηση κήπου

Σπίτι και Κήπος
Αυτόματο πότισμα. Εξοπλισμός
Αυτόματο πότισμα. Εγκατάσταση
Φτιάξτε τον κήπο σας οικολογικά
Πασχαλίτσα εναντίον μελίγκρας
Εγκατάσταση χλοοτάπητα (γκαζόν)
Κηπουρική σε δοχεία
Βιολογική προστασία φυτών
Ποια έντομα είναι εχθροί των φυτών και πως θα τα αντιμετωπίσετε
Τερράριο. Ένας μικρός γυάλινος κήπος
Πως γίνεται η αλλαγή γλάστρας
Οδηγίες για τη δημιουργία ενός σωστού ελαιώνα
Φροντίστε τα ανθισμένα φυτά του σπιτιού τα Χριστούγεννα
Μοιραστείτε τον κήπο σας με τον σκύλο σας
Χιόνι στον κήπο μας
Φτιάξτε νέα φυτά από μοσχεύματα
Μοσχεύματα φύλλου και ρίζας
Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από τον κήπο σας
Εναλλακτική προστασία φυτών
Φυτέψτε κρεμαστά φυτά
Πως θα ποτίζονται τα φυτά του σπιτιού σας όταν λείπετε σε διακοπές
Ζημιές από το χιόνι και την παγωνιά
Προσθέστε το στοιχείο του νερού στον κήπο σας
Δηλητηριώδη διακοσμητικά φυτά
Τι είναι ο εμβολιασμός στα φυτά
Σχεδιάστε έναν κήπο φιλικό προς τη γάτα σας
Πρακτικές Λίπανσης
Φυτέψτε λουλούδια μαζί με λαχανικά
Καλλωπισμός φυτών εσωτερικών χώρων
Μεταφορά και μετακόμιση φυτών
Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες
Βασικά εργαλεία κηπουρικής
Πώς φωτογραφίζουμε λουλούδια και κήπους
Το Πύθιο στο χλοοτάπητα
Χειμωνιάζει; Μεταφέρετε τα φυτά σας. Από το μπαλκόνι στο σαλόνι
Καλλιεργήστε και πολλαπλασιάστε κωνοφόρα
Διακοσμήστε τους εξωτερικούς χώρους τα Χριστούγεννα
Πώς να αντιμετωπίσετε τα αγριόχορτα χωρίς την χρήση χημικών
Καλλιεργήστε φρέσκα μυρωδικά στο μπαλκόνι σας
Βιοδυναμική κηπουρική. Φυτεύοντας παρέα με το φεγγάρι
Συγκαλλιέργεια
Roof Garden. Μεταμορφώστε την ταράτσα σε παράδεισο
Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης
Φυτέψτε στον κήπο τον χειμώνα
Απλές συμβουλές για γαρδένιες και άλλα οξύφιλα
Καλλιεργήστε τροπικά φυτά από σπόρο
Καλλιεργήστε φύτρα
Βλαστική ικανότητα. Τι χρειάζονται οι σπόροι για να φυτρώσουν
Δημιουργήστε έναν κήπο φιλικό στα πουλιά
Διχόντρα. Ένας πολυχρηστικός χλοοτάπητας
Καλλιεργήστε φρούτα του δάσους στον κήπο ή το μπαλκόνι σας
Δημιουργήσετε μια λίμνη με υδρόβια φυτά σε εσωτερικό χώρο
Ιδέες αστικής γεωργίας. Πώς θα γίνετε αγρότες των πόλεων
Xeriscaping. Για κήπο με περιορισμένες ανάγκες σε νερό
Καλλιεργήστε ποώδη πολυετή φυτά και λουλούδια από σπόρο
Απαλλάξτε τον κήπο σας από τα κουνούπια με αντικουνουπικά φυτά
Κηπουρική με γκλαμουριά!
Πώς να καθαρίσετε τα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου
Απλές συμβουλές κηπουρικής από τους εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν τους αρχάριους κηπουρούς. Ανακαλύψτε τις χαρές της κηπουρικής
Φυτέψτε λουλούδια κάτω από ένα πεύκο
Φυτέψτε ετήσια ανθοφόρα φυτά εδαφοκάλυψης
Φτιάξτε ένα γυάλινο κήπο με κρύπτανθους
Φτιάξτε ένα ενυδρείο για Marimo
Πώς μπορούν τα φυτά εσωτερικού χώρου και το κλιματιστικό σας να συνυπάρξουν αρμονικά

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version