Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Περιποίηση κήπου

Valentine.gr  

Καλλιεργήστε ποώδη πολυετή φυτά και λουλούδια από σπόρο (Από τον Μιχάλη Πολίτη)

Τα ποώδη πολυετή φυτά είναι αυτά που ζουν περισσότερο από δύο χρόνια και κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι βλαστοί και τα στελέχη τους είναι μαλακά και σαρκώδη. Τα ποώδη πολυετή αντέχουν αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν Κελσίου, αλλά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παγώνει το υπέργειο τμήμα τους, ενώ το ριζικό τους σύστημα παραμένει σε λήθαργο ανέπαφο, για να ξαναβλαστήσει και να ανθίσει μόλις οι θερμοκρασίες ανεβούν πάνω από το μηδέν Κελσίου. Λόγω ακριβώς του γνωρίσματος τους αυτού, να αντέχει το ριζικό τους σύστημα στις χαμηλές θερμοκρασίες, οφείλεται η διάρκεια ζωής τους σε χρονικό διάστημα περισσότερο από ένα χρόνο και η διάκριση τους από τα ετήσια φυτά.

Η ιδιότητα τους να ξαναβλασταίνουν από το ίδιο τους το ριζικό σύστημα τα αναδεικνύει σε εξαιρετική και βασική επιλογή στη δημιουργία ενός κήπου. Απαιτούν λιγότερη συντήρηση από χρόνο σε χρόνο από ό, τι άλλα είδη φυτών. Η καλλιέργεια ποωδών πολυετών φυτών και λουλουδιών από σπόρο παίρνει περισσότερο χρόνο απ' ότι η άμεση φύτευση έτοιμων εγκλιματισμένων φυτών, ωστόσο η όλη διαδικασία θα σας ικανοποιήσει στο τέλος και θα σας δώσει την ευελιξία να δοκιμάσετε κάθε σπόρο που θέλετε. Καλλιεργώντας ποώδη πολυετή φυτά από σπόρους σας δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσετε κυριολεκτικά εκατοντάδες φυτών από ένα μόνο φακελάκι σπόρων. Οι περισσότεροι σπόροι των ποωδών πολυετών φυτών και λουλουδιών δεν φυτρώνουν με μεγάλη επιτυχία όταν φυτεύονται άμεσα έξω. Ξεκινώντας την σπορά των σπόρων σε εσωτερικό προστατευμένο χώρο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα τεχνητό περιβάλλον για να καλύψετε τις ανάγκες τους σε θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμό και αερισμό.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε σε εσωτερικούς χώρους ποώδη πολυετή φυτά και λουλούδια οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Αλλά αν τα ξεκινήσετε στα τέλη του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, τα φυτά θα είναι συνήθως αρκετά μεγάλα για να μεταφερθούν στον κήπο στις αρχές του καλοκαιριού. Για καλύτερα αποτελέσματα, σπείρετε σπόρους ποωδών πολυετών φυτών κατευθείαν έξω στην κήπο κατά τη χρονική περίοδο που αναγράφεται και συνιστάται στο φακελάκι των σπόρων. Μερικοί σπόροι χρειάζονται δροσερό καιρό για να βλαστήσουν, και μερικοί χρειάζονται ζεστό.

Επιλέξτε ποιά φυτά θα καλλιεργήσετε. Αν είστε αρχάριοι στην καλλιέργεια ποωδών πολυετών φυτών από σπόρο, καλύτερα να ξεκινήσετε με ένα εύκολο φυτό στη σπορά και στη συντήρηση. Άστερ, Ρουντμπέκια, Εχινάτσεα, Αχιλλέα, Λούπινο, Ακουιλέγια είναι μερικές καλές επιλογές.

Προετοιμάστε το δοχείο στο οποίο θα φυτέψετε τους σπόρους. Σχεδόν κάθε ρηχό δοχείο με τρύπες αποστράγγισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σπορά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοσχέδια δοχεία ή έτοιμα οικιακά σπορεία, ταψάκια και γλαστράκια σποράς από το εμπόριο.

Χρησιμοποιήστε ειδικό χώμα σποράς ή κάποιο ελαφρύ εδαφικό μείγμα για να γεμίσετε τα δοχεία σας. Γεμίστε τα δοχεία με χώμα, σχεδόν ένα εκατοστό χαμηλότερα από το χείλος τους και πιέστε ελαφρά ώστε να φύγει ο φυλακισμένος αέρας. Φροντίστε ώστε το χώμα να είναι υγρό, όχι όμως να λασπώνει. Με ένα φυτευτήρι ή μολύβι ανοίξτε μικρές τρύπες στο χώμα και ρίξτε 3-4 σποράκια σε κάθε τρύπα. Ένας γενικός κανόνας είναι να φυτεύουμε διπλάσιους σπόρους από αυτούς που περιμένουμε να φυτρώσουν. Αν οι σπόροι σας είναι μεγάλοι κλείστε τις τρύπες με λίγο χώμα που θα ρίξετε από πάνω. Αν οι σπόροι είναι μικροί απλά πιέστε το χώμα λίγο ακόμα.

Ποτίστε τους σπόρους. Ψεκάστε νερό πάνω από το χώμα του δοχείου σας προσεκτικά ώστε να μην ξεπλυθούν οι σπόροι. Τοποθετήστε στο σπορείο σας το πλαστικό του καπάκι, ή σκεπάστε το με ένα νάιλον φύλλο για να κρατήσει την εσωτερική του υγρασία. Τοποθετήστε το σπορείο σε ένα ζεστό μέρος του σπιτιού σας. Για σπόρους που χρειάζονται επιπλέον θέρμανση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά θερμαντικά πατάκια με αντιστάσεις που υπάρχουν στο εμπόριο. Να ελέγχετε τακτικά το σπορείο και να το ψεκάζετε διατηρώντας το πάντα υγρό.

Τα περισσότερα ποώδη πολυετή φυτά φυτρώνουν μέσα σε τρεις εβδομάδες πάνω κάτω. Από τη στιγμή που τα φυτά βλαστήσουν, αφαιρέστε το πλαστικό κάλυμμα από το σπορείο. Τοποθετήστε στο πιο ηλιόλουστο διαθέσιμο σημείο ή κάτω από ένα φως για να μεγαλώσουν. Τα πρώτα φύλλα που θα εμφανιστούν δεν είναι πραγματικά φύλλα. Τα σπορόφυλλα ταΐζουν έτσι τα νεαρά φυτά μέχρι να μεγαλώσουν τα κανονικά φύλλα. Όταν τα νεαρά σπορόφυτα βγάλουν τέσσερα πραγματικά φύλλα τότε είναι έτοιμα να μεταφυτευτούν σε μεγαλύτερα δοχεία. Για τη μεταφύτευση χρησιμοποιήστε κανονικό εδαφικό μείγμα για γλάστρες. Τοποθετήστε τα μεταφυτεμένα σπορόφυτα πάλι σε ηλιόλουστο σημείο και φροντίζετε να είναι ποτισμένα καλά.

Όταν περάσουν και οι τελευταίες παγωνιές μπορείτε να μεταφυτέψετε τα ποώδη πολυετή φυτά σας έξω. Την πρώτη καλλιεργητική περίοδο είναι καλύτερο να μην τα μεταφυτέψετε στην οριστική τους θέση άλλα σε κάποιο προστατευμένο παρτέρι ή κρύο θερμοκήπιο. Λιπαίνετε ελαφρά μία ή δύο εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση. Συνεχίζετε να τα ποτίζετε και να τα ξεβοτανίζετε όλη την καλλιεργητική περίοδο. Τα φυτά μπορεί να ανθίσουν απ' το πρώτο έτος τους, αλλά τα περισσότερα ποώδη πολυετή φυτά δεν ανθίζουν μέχρι το δεύτερο έτος τους. Σκεπάστε τα με στρώσεις από σάπια φύλλα το φθινόπωρο και το χειμώνα για προστασία από το κρύο. Σημαδέψτε το μέρος για να τα βρείτε την επόμενη άνοιξη.

Την επόμενη άνοιξη μετακινήστε τα ποώδη πολυετή φυτά στη μόνιμη κατοικία τους. Μόλις τα φυτά αρχίζουν να ξαναπρασινίζουν την επόμενη άνοιξη, μεταφυτέψτε τα στη μόνιμη θέση τους στον κήπο σας. Φροντίζετε να τα ποτίζετε αρκετά και να ξεπατώνετε τα γύρω ζιζάνια μέχρι να εγκλιματιστούν καλά τα φυτά σας στο νέο τους περιβάλλον.

Μπορείτε ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, να σπείρετε τα ποώδη πολυετή φυτά κατευθείαν έξω. Σ' αυτήν την περίπτωση όμως θα πρέπει να ετοιμάσετε ένα συγκεκριμένο χώρο για τα σπορεία, όπου μπορείτε να αφήσετε τα δοχεία σας ανενόχλητα μέχρι να βλαστήσουν. Μπορείτε να φτιάξετε ένα ξύλινο πλαίσιο για τα περιλάβετε και να τα σκεπάσετε. Μερικά ποώδη πολυετή μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να βλαστήσουν, γι' αυτό μην βιαστείτε να τα ξεγράψετε.

Μιχάλης Πολίτης

 

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

gardening.gif (7591 bytes)

Περιποίηση κήπου

Σπίτι και Κήπος
Αυτόματο πότισμα. Εξοπλισμός
Αυτόματο πότισμα. Εγκατάσταση
Φτιάξτε τον κήπο σας οικολογικά
Πασχαλίτσα εναντίον μελίγκρας
Εγκατάσταση χλοοτάπητα (γκαζόν)
Κηπουρική σε δοχεία
Βιολογική προστασία φυτών
Ποια έντομα είναι εχθροί των φυτών και πως θα τα αντιμετωπίσετε
Τερράριο. Ένας μικρός γυάλινος κήπος
Πως γίνεται η αλλαγή γλάστρας
Οδηγίες για τη δημιουργία ενός σωστού ελαιώνα
Φροντίστε τα ανθισμένα φυτά του σπιτιού τα Χριστούγεννα
Μοιραστείτε τον κήπο σας με τον σκύλο σας
Χιόνι στον κήπο μας
Φτιάξτε νέα φυτά από μοσχεύματα
Μοσχεύματα φύλλου και ρίζας
Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από τον κήπο σας
Εναλλακτική προστασία φυτών
Φυτέψτε κρεμαστά φυτά
Πως θα ποτίζονται τα φυτά του σπιτιού σας όταν λείπετε σε διακοπές
Ζημιές από το χιόνι και την παγωνιά
Προσθέστε το στοιχείο του νερού στον κήπο σας
Δηλητηριώδη διακοσμητικά φυτά
Τι είναι ο εμβολιασμός στα φυτά
Σχεδιάστε έναν κήπο φιλικό προς τη γάτα σας
Πρακτικές Λίπανσης
Φυτέψτε λουλούδια μαζί με λαχανικά
Καλλωπισμός φυτών εσωτερικών χώρων
Μεταφορά και μετακόμιση φυτών
Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες
Βασικά εργαλεία κηπουρικής
Πώς φωτογραφίζουμε λουλούδια και κήπους
Το Πύθιο στο χλοοτάπητα
Χειμωνιάζει; Μεταφέρετε τα φυτά σας. Από το μπαλκόνι στο σαλόνι
Καλλιεργήστε και πολλαπλασιάστε κωνοφόρα
Διακοσμήστε τους εξωτερικούς χώρους τα Χριστούγεννα
Πώς να αντιμετωπίσετε τα αγριόχορτα χωρίς την χρήση χημικών
Καλλιεργήστε φρέσκα μυρωδικά στο μπαλκόνι σας
Βιοδυναμική κηπουρική. Φυτεύοντας παρέα με το φεγγάρι
Συγκαλλιέργεια
Roof Garden. Μεταμορφώστε την ταράτσα σε παράδεισο
Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης
Φυτέψτε στον κήπο τον χειμώνα
Απλές συμβουλές για γαρδένιες και άλλα οξύφιλα
Καλλιεργήστε τροπικά φυτά από σπόρο
Καλλιεργήστε φύτρα
Βλαστική ικανότητα. Τι χρειάζονται οι σπόροι για να φυτρώσουν
Δημιουργήστε έναν κήπο φιλικό στα πουλιά
Διχόντρα. Ένας πολυχρηστικός χλοοτάπητας
Καλλιεργήστε φρούτα του δάσους στον κήπο ή το μπαλκόνι σας
Δημιουργήσετε μια λίμνη με υδρόβια φυτά σε εσωτερικό χώρο
Ιδέες αστικής γεωργίας. Πώς θα γίνετε αγρότες των πόλεων
Xeriscaping. Για κήπο με περιορισμένες ανάγκες σε νερό
Καλλιεργήστε ποώδη πολυετή φυτά και λουλούδια από σπόρο
Απαλλάξτε τον κήπο σας από τα κουνούπια με αντικουνουπικά φυτά
Κηπουρική με γκλαμουριά!
Πώς να καθαρίσετε τα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου
Απλές συμβουλές κηπουρικής από τους εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν τους αρχάριους κηπουρούς. Ανακαλύψτε τις χαρές της κηπουρικής
Φυτέψτε λουλούδια κάτω από ένα πεύκο
Φυτέψτε ετήσια ανθοφόρα φυτά εδαφοκάλυψης
Φτιάξτε ένα γυάλινο κήπο με κρύπτανθους
Φτιάξτε ένα ενυδρείο για Marimo
Πώς μπορούν τα φυτά εσωτερικού χώρου και το κλιματιστικό σας να συνυπάρξουν αρμονικά

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version