Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Περιποίηση κήπου

Valentine.gr  

Κηπουρική με γκλαμουριά! (Από τον Μιχάλη Πολίτη)

Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν ο νεοπλουτισμός των Ελλήνων είχε σαν αποτέλεσμα την υιοθέτηση ενός πολυτελούς life style και την απομάκρυνση ακόμα και από βασικές και θεμελιώδεις αξίες όπως είναι η σχέση του ανθρώπου με τη γη και τη φύση. Όμως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αυτός ο τρόπος ζωής αποτελεί παρελθόν. Τι κάνουν σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες; Το έχουν ρίξει στην κηπουρική!

Πριν λίγα χρόνια τα πολυτελή αυτοκίνητα, οι διακοπές σε εξωτικά νησιά, τα χλιδάτα πάρτι, τα επώνυμα ρούχα και άλλες πολυτέλειες ήταν σημάδι καταξίωσης και κοινωνικής προβολής. Μιας προβολής που αποζητούσαν οι περισσότεροι ακόμα και αν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν τους επέτρεπαν να συμμετέχουν σε τέτοιες καταστάσεις. Με άλλα λόγια οι Έλληνες απέκτησαν ακριβά γούστα και ακριβά χόμπι ώσπου η οικονομική κρίση τα άλλαξε όλα αυτά απότομα. 

Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση άλλαξε δραματικά την συμπεριφορά των Ελλήνων σε σχέση με τις καθημερινές τους συνήθειες, φαινόμενο που δεν παρατηρήθηκε μόνο στη χώρα μας, αλλά που αξίζει να εξετάσουμε εδώ κάποιες μορφές του, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη σχέση του Έλληνα με τα φυτά.

Η κηπουρική σαν ασχολία δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στον αστικοποιημένο νεοέλληνα καθώς του θύμιζε την χωριάτικη - επαρχιώτικη καταγωγή του και δεν ήταν σύμφωνη με τη μόδα και το life style που επέβαλαν οι καιροί. Αλλά όπως έχουν αποδείξει παγκόσμιες κοινωνικές έρευνες οι άνθρωποι σε περίοδο οικονομικής κρίσης έχουν την τάση να παράγουν το δικό τους φαγητό, να επιδίδονται δηλαδή στη γεωργία έστω και ερασιτεχνικά, έστω και αν η καλλιεργητική τους επιφάνεια περιορίζεται στα λίγα τετραγωνικά του οικιακού τους κήπου.

Ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν πληγεί σκληρά από την ύφεση, εκείνοι των οποίων οι θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα παραμένουν σε αμετάβλητη κατάσταση, επηρεάζονται από αυτήν την τάση. 

Έτσι λοιπόν είδαμε και βλέπουμε στη χώρα μας μια άνθηση της κηπουρικής εν μέσω κρίσης. Πολλοί νεόκοποι κηπουροί συνδυάζουν την κηπουρική με επαγγελματική διέξοδο που θα ενισχύσει το χαμένο εισόδημά τους. Για άλλους είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας, μια δημιουργική και ελπιδοφόρα ενασχόληση ενάντια στην κατάθλιψη. Φυσικά για αρκετούς η κηπουρική αποτελεί το καινούριο τους χόμπι. Ένα χόμπι μάλιστα με πολλά πλεονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα της κηπουρικής σαν χόμπι

1. Δεν κοστίζει πολύ
Δεν χρειάζεται να διαθέτεις τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα για να καλλιεργήσεις λίγα ζαρζαβατικά στον κήπο σου. Ακόμα καλύτερα δεν χρειάζεται να διαθέτεις κήπο, αφού μπορείς να καλλιεργήσεις και σε δοχεία. Με βασικό εξοπλισμό λίγα απλά εργαλεία, μια παροχή νερού και μερικούς σπόρους είσαι έτοιμος να γίνεις παραγωγός!

2. Είναι ανταποδοτική
Θα πρέπει να είσαι τελείως άχρηστος και ανεπρόκοπος για να μην καταφέρεις να παράγεις οτιδήποτε στον κήπο σου. Μπορεί αυτά που θα παράγεις να μην είναι τέλεια. Να υστερούν σε ποσότητα και ποιότητα από αυτό που προσδοκούσες, αλλά και πάλι κάτι θα καταφέρεις. Αν μάλιστα έχεις όρεξη, υπομονή και επιμονή, σίγουρα θα καταπλήξεις τους πάντες.

3. Είναι παντός καιρού και χρόνου
Εντάξει, αυτό δεν είναι απόλυτο. Δεν μπορείς να παριστάνεις τον κηπουρό κάτω από δυνατή βροχή, μπορείς όμως να κάνεις κηπουρική σε εσωτερικό χώρο ή έστω κάποιες κηπουρικές εργασίες όπως η σπορά. Επίσης με τον κήπο σου μπορείς και πρέπει να ασχολείσαι όλη τη διάρκεια του έτους καθώς υπάρχουν εργασίες για κάθε εποχή.

4. Δεν απαιτεί αποστάσεις
Σε αντίθεση με κάποια άλλα χόμπι που σε φέρνουν σε επαφή με τη φύση (κυνήγι, ψάρεμα, ορειβασία, κλπ.) δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις. Ο κήπος του σπιτιού σου βρίσκεται μπροστά στα πόδια σου. Φυσικά αν λαχταράει η ψυχή σου βόλτες και έχεις κηπάκο στο εξοχικό σου ή στο πατρικό σου στο χωριό, κανείς δεν σε εμποδίζει να πεταχτείς μέχρι εκεί.

5. Είναι όμορφο το αποτέλεσμα
Ιδιαίτερα αν καλλιεργείς λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά. Το αισθητικό αποτέλεσμα ενός ανθόκηπου, γαληνεύει την ψυχή και ξεκουράζει το βλέμμα. Στην τελική, αν δεν μπορείς να κόψεις φασολάκια, κόψε ρόδα μυρωμένα...

6. Είναι μόδα
Όταν οι άλλοι απλώς θα ψελλίζουν για πράσινη ανάπτυξη εσύ θα αντιπαραθέτεις τα επιτεύγματα του πράσινου κήπου σου, θα αναδεικνύεις την οικολογική σου συνείδηση, και τις γνώσεις σου πάνω σε νέες καλλιεργητικές τεχνικές και ποικιλίες

7. Είναι γκλάμουρ
Όταν οι άλλοι γκρινιάζουν για τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας, εσύ θα υπερηφανεύεσαι πως έχεις και κατέχεις Cherokee και Cayenne χωρίς να πληρώνεις πεντάρα τσακιστή. Δεν χρειάζεται βέβαια να ξέρουν όλοι ότι μιλάς για ποικιλίες ντομάτας και πιπεριάς. Αρκεί που θα σε κοιτάζουν με απεριόριστη ζήλεια.

Πράγματι η οικονομική κρίση δημιούργησε μια νέα γενιά ερασιτεχνών κηπουρών και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τα φυτά γενικά. Καινούργια είδη και ποικιλίες εγκαταστάθηκαν στην ελληνική γη, πολλά υποσχόμενα. Συνδυασμοί εξωτικών φυτών, λουλουδιών, καλλωπιστικών, θαυματουργών βοτάνων, γκουρμέ λαχανικών, υπερτροφών, υπόσχονται ευδαιμονία σ' αυτόν που θα ασχοληθεί μαζί τους. Πλέον υπάρχουν άπειρα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που σε καλούν να ανακαλύψεις καλλιεργητικά μυστικά, μοναδικές τεχνικές και ευκαιρίες για λίγους.

Το πληγωμένο εγώ του νεοέλληνα βρήκε διέξοδο πλάθοντας νέα όνειρα, με πιο χαμηλό προφίλ. Κάνοντας την ανάγκη, φιλότιμο προσπαθεί να συνδυάσει την γκλαμουριά με την ανέχεια και απ' ότι φαίνεται τα καταφέρνει.

"Έλα μωρό μου να σε κεράσω ένα μοχίτο με μέντα από τον κήπο μου!"

Μιχάλης Πολίτης

 

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

gardening.gif (7591 bytes)

Περιποίηση κήπου

Σπίτι και Κήπος
Αυτόματο πότισμα. Εξοπλισμός
Αυτόματο πότισμα. Εγκατάσταση
Φτιάξτε τον κήπο σας οικολογικά
Πασχαλίτσα εναντίον μελίγκρας
Εγκατάσταση χλοοτάπητα (γκαζόν)
Κηπουρική σε δοχεία
Βιολογική προστασία φυτών
Ποια έντομα είναι εχθροί των φυτών και πως θα τα αντιμετωπίσετε
Τερράριο. Ένας μικρός γυάλινος κήπος
Πως γίνεται η αλλαγή γλάστρας
Οδηγίες για τη δημιουργία ενός σωστού ελαιώνα
Φροντίστε τα ανθισμένα φυτά του σπιτιού τα Χριστούγεννα
Μοιραστείτε τον κήπο σας με τον σκύλο σας
Χιόνι στον κήπο μας
Φτιάξτε νέα φυτά από μοσχεύματα
Μοσχεύματα φύλλου και ρίζας
Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από τον κήπο σας
Εναλλακτική προστασία φυτών
Φυτέψτε κρεμαστά φυτά
Πως θα ποτίζονται τα φυτά του σπιτιού σας όταν λείπετε σε διακοπές
Ζημιές από το χιόνι και την παγωνιά
Προσθέστε το στοιχείο του νερού στον κήπο σας
Δηλητηριώδη διακοσμητικά φυτά
Τι είναι ο εμβολιασμός στα φυτά
Σχεδιάστε έναν κήπο φιλικό προς τη γάτα σας
Πρακτικές Λίπανσης
Φυτέψτε λουλούδια μαζί με λαχανικά
Καλλωπισμός φυτών εσωτερικών χώρων
Μεταφορά και μετακόμιση φυτών
Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες
Βασικά εργαλεία κηπουρικής
Πώς φωτογραφίζουμε λουλούδια και κήπους
Το Πύθιο στο χλοοτάπητα
Χειμωνιάζει; Μεταφέρετε τα φυτά σας. Από το μπαλκόνι στο σαλόνι
Καλλιεργήστε και πολλαπλασιάστε κωνοφόρα
Διακοσμήστε τους εξωτερικούς χώρους τα Χριστούγεννα
Πώς να αντιμετωπίσετε τα αγριόχορτα χωρίς την χρήση χημικών
Καλλιεργήστε φρέσκα μυρωδικά στο μπαλκόνι σας
Βιοδυναμική κηπουρική. Φυτεύοντας παρέα με το φεγγάρι
Συγκαλλιέργεια
Roof Garden. Μεταμορφώστε την ταράτσα σε παράδεισο
Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης
Φυτέψτε στον κήπο τον χειμώνα
Απλές συμβουλές για γαρδένιες και άλλα οξύφιλα
Καλλιεργήστε τροπικά φυτά από σπόρο
Καλλιεργήστε φύτρα
Βλαστική ικανότητα. Τι χρειάζονται οι σπόροι για να φυτρώσουν
Δημιουργήστε έναν κήπο φιλικό στα πουλιά
Διχόντρα. Ένας πολυχρηστικός χλοοτάπητας
Καλλιεργήστε φρούτα του δάσους στον κήπο ή το μπαλκόνι σας
Δημιουργήσετε μια λίμνη με υδρόβια φυτά σε εσωτερικό χώρο
Ιδέες αστικής γεωργίας. Πώς θα γίνετε αγρότες των πόλεων
Xeriscaping. Για κήπο με περιορισμένες ανάγκες σε νερό
Καλλιεργήστε ποώδη πολυετή φυτά και λουλούδια από σπόρο
Απαλλάξτε τον κήπο σας από τα κουνούπια με αντικουνουπικά φυτά
Κηπουρική με γκλαμουριά!
Πώς να καθαρίσετε τα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου
Απλές συμβουλές κηπουρικής από τους εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν τους αρχάριους κηπουρούς. Ανακαλύψτε τις χαρές της κηπουρικής
Φυτέψτε λουλούδια κάτω από ένα πεύκο
Φυτέψτε ετήσια ανθοφόρα φυτά εδαφοκάλυψης
Φτιάξτε ένα γυάλινο κήπο με κρύπτανθους
Φτιάξτε ένα ενυδρείο για Marimo
Πώς μπορούν τα φυτά εσωτερικού χώρου και το κλιματιστικό σας να συνυπάρξουν αρμονικά

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version