Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Περιποίηση κήπου

Valentine.gr  

Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης (Από τον Ανδρέα Μπαρμπούτση)

Κάθε άνοιξη, τα μπαλκόνια πολλών πολυκατοικιών έχουν την όψη «κρεμαστών κήπων», που ομορφαίνουν την πόλη μας. Γλυσίνες και μπουκαμβίλιες αναρριχώνται σε ύψος πολλών ορόφων για να στολίσουν τους γκρίζους τοίχους, ενώ στους ακάλυπτους χώρους οι θάμνοι και τα δέντρα ανθίζουν χάρη στο φως του ήλιου και στις ελάχιστες φροντίδες μας.

Παράλληλα, χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν στην Αθήνα οι λαχανόκηποι της ταράτσας, τα μικρά μποστάνια που φιλοξενούνται σε λίγα τετραγωνικά, τα οπωροφόρα δέντρα που φυτεύονται μέσα σε μεγάλες γλάστρες στις βεράντες και η μικρή συλλογή από αρωματικά φυτά στο περβάζι της κουζίνας.

Η τάση αυτή ούτε καινούργια είναι, ούτε αποτελεί βέβαια ελληνική επινόηση. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μάλιστα, λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες το σύστημα των «κήπων κατανομής», με θαυμάσια αποτελέσματα. Πρόκειται για τη διανομή δημοσίων χώρων έναντι ελάχιστου ενοικίου σε οικογένειες, που καλλιεργούν σ’ αυτούς φρούτα και λαχανικά για την δική τους κατανάλωση.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, πάλι, αναπτύσσονται τα προγράμματα «αστικής αυτάρκειας», που προωθούν την παραγωγή της τροφής εντός των ορίων της πόλης. Τα σχετικά παραδείγματα είναι πολλά και πολύ ελπιδοφόρα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά: στο Βανκούβερ του Καναδά, που το κλίμα του είναι λιγότερο ευνοϊκό από εκείνο της Αθήνας για τέτοιου είδους δραστηριότητες, σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά παράγει μέρος της τροφής που καταναλώνει.

Η τάση για τη δημιουργία λαχανόκηπων στο σπίτι έγινε πολύ ισχυρότερη από τότε που αρχίσαμε να ανησυχούμε για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.

Η απειλή των μεταλλαγμένων και ο φόβος για τα φυτοφάρμακα, μας δείχνουν ότι αξίζει να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για την περιποίηση ενός τέτοιου κήπου. Υπάρχουν βέβαια και πολλά πλεονεκτήματα που προκύπτουν απ’ αυτή την διαδικασία. Πρώτα απ’ όλα τα προϊόντα της οικιακής παραγωγής είναι πολύ πιο νόστιμα, κι αυτό γιατί κόβονται ώριμα. Αντίθετα, αυτά του εμπορίου, για να αντέξουν το στάδιο της μεταφοράς και της έκθεσης στα ράφια του σουπερμάρκετ, συλλέγονται άγουρα. Τα προϊόντα οικιακής παραγωγής καταναλώνονται αμέσως και δεν συντηρούνται στην ψύξη για αρκετές εβδομάδες, όπως συνήθως συμβαίνει. Έτσι, αποδίδουν στο ακέραιο τις βιταμίνες και όλα τα άλλα συστατικά τους, που τόσο πολύτιμα είναι για την υγεία μας. Υπάρχει φυσικά και η βαθιά ικανοποίηση που σίγουρα αισθανόμαστε όταν παράγουμε μόνοι μας ένα μέρος της τροφής μας, ενώ αποκτούμε ξανά μια υγιή σχέση με τη φύση και το ρυθμό των εποχών της. Επίσης, εκτονώνουμε το άγχος σκαλίζοντας και κλαδεύοντας, μαθαίνοντας και στα παιδιά μας την αξία και την χαρά της κηπουρικής.

Πολλοί θα θέλαμε να φτιάξουμε ένα λαχανόκηπο στο σπίτι αλλά δεν το αποφασίζουμε γιατί φοβόμαστε ότι η βεβαρημένη ατμόσφαιρα της πόλης θα δηλητηριάσει τα προϊόντα μας. Από τότε όμως που κυκλοφόρησε η αμόλυβδη βενζίνη, ο κίνδυνος αυτός έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία απόσταση πενήντα μέτρων από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους είναι αρκετή για να καλλιεργήσουμε με ασφάλεια τα προϊόντα της προτίμησής μας.

Βασικοί κανόνες

Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να σεβαστούμε, αν θέλουμε να στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειές μας, είναι λίγοι, ακόμα κι αν δε διαθέτουμε καμία σχετική εμπειρία.

Η θέση που θα εγκαταστήσουμε τον λαχανόκηπο μας: πρέπει να προφυλάσσεται από ισχυρούς ανέμους και να λούζεται πολλές ώρες την ημέρα από το φως του ηλίου.
Το χώμα πρέπει να είναι γόνιμο και να στραγγίζει καλά. Ακόμα όμως και αν πρόκειται για αργιλόχωμα, μπορούμε πάντα να το βελτιώσουμε, προσθέτοντας φυλλόχωμα και κοπριά ή κομπόστ.
Το πότισμα θέλει λίγη προσοχή, καθώς δεν έχουν όλα τα λαχανικά τις ίδιες απαιτήσεις σε νερό.
Οι σπόροι είναι ένα σημαντικό θέμα. Στο φυτώριο απ’ όπου θα προμηθευτούμε τους σπόρους ή τα έτοιμα φυτά, μπορούμε να μάθουμε ποιες από τις αγαπημένες μας τροφές μπορούν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή που μένουμε. Αξίζει τον κόπο να ψάξουμε για σπόρους από ντόπιες ποικιλίες ή να αγοράσουμε σπόρους βιολογικής γεωργίας από τα ειδικά μαγαζιά, ώστε να αποφύγουμε τα υβρίδια. Φυτεύουμε τους σπόρους σε γλαστράκια τύρφης ή σε σπορείο την κατάλληλη εποχή και σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο φακελάκι τους. Φροντίζουμε ώστε το χώμα τους να είναι πάντοτε νοτισμένο – όταν πια βλαστήσουν, ένα πότισμα την ημέρα είναι συνήθως αρκετό.
Οι ποσότητες που χρειαζόμαστε πρέπει να υπολογιστούν από την αρχή. Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια δεν χρειάζεται πάνω από δώδεκα ντοματιές και δέκα αγγουριές για να καλύψει τις καλοκαιρινές ανάγκες της σε αυτά τα λαχανικά. Πάντως, πρέπει πάντα να φυτεύουμε μιάμιση φορά παραπάνω σπόρο απ’ όσο υπολογίσαμε, για να αντισταθμίσουμε τις πιθανές απώλειες που θα προκύψουν.
Η μεταφύτευση των φυτών σε ζαρντινιέρες, γλάστρες ή στο χώμα του κήπου, εξαρτάται κυρίως από τις διαστάσεις που τελικά θα λάβουν οι ποικιλίες μας. Εκεί που προμηθευτήκαμε τους σπόρους ή τα νεαρά φυτά θα ξέρουν να μας συμβουλέψουν σχετικά.
Η συγκαλλιέργεια βασίζεται στις προτιμήσεις που εμφανίζουν τα διάφορα φυτά όσον αφορά τα γειτονικά τους. Οι ντοματιές, για παράδειγμα, ευνοούνται όταν γειτνιάζουν με τα καρότα και το σέλινο, αλλά δεν αντέχουν την παρέα της πατάτας. Η αγγουριά πάλι, «τρελαίνεται» για την μπιζελιά και το κρεμμύδι, αλλά δεν αναπτύσσεται καλά κοντά στα ραπανάκια.
Η λίπανση δεν είναι δύσκολη, γιατί οι ανάγκες των περισσότερων φυτών σε τροφή είναι γνωστές και στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλά και αξιόπιστα λιπάσματα, εκτός από τη δοκιμασμένη συνταγή της χωνεμένης κοπριάς.
Οι εχθροί των φυτών μας μπορούν να καταπολεμηθούν με φυσικό και αβλαβή τρόπο: Ξυπνάμε μια-δυο πολύ νωρίς ή βγαίνουμε τη νύχτα μ’ ένα φακό και μαζεύουμε με τα χέρια τα αδηφάγα σαλιγκάρια. Παρασκευάζουμε ζωμούς από βότανα σαν την αψιθιά ή την τσουκνίδα, για να διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα την προσβολή από τη μελίγκρα, τα ακάρεα και τον τετράνυχο.
Χρήσιμες οδηγίες σχετικά με όλα τα παραπάνω θα βρούμε στα βιβλία και στους πρακτικούς οδηγούς για τη βιολογική καλλιέργεια που κυκλοφορούν σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Συμβουλές: Το κλάδεμα και την προστασία του σπιθαμιαίου «αγροκτήματός» μας από τους χειμωνιάτικους παγετούς, δε θα δυσκολευθούμε επίσης καθόλου να τα μάθουμε. Αφού ξαφνιάσουμε τους οικείους και τους γνωστούς μας με τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες μας, θα αποφασίσουμε ότι είναι μάλλον καιρός να μετατρέψουμε σε λίπασμα όλες τις οργανικές ουσίες που προέρχονται από τον κήπο και την κουζίνα μας, και με το μείγμα που προκύπτει (κομπόστ) να χαρίσουμε στο χώμα υγεία και στα φυτά μας δύναμη. Ίσως επίσης να εξοικονομήσουμε τα χρήματα και τα ελάχιστα τετραγωνικά που χρειάζονται, για να εγκαταστήσουμε και ένα από τα μικρά οικιακά θερμοκήπια που κυκλοφορούν πλέον στην ελληνική αγορά, ώστε να παράγουμε λαχανικά αλλά ακόμη και εξωτικά φρούτα, ολόκληρο σχεδόν το χρόνο. Δεν είναι δύσκολο, πάλι, από την αρχή κιόλας να χτίσουμε με τούβλα ένα υπερυψωμένο παρτέρι για να κάνουμε όλες τις εργασίες στο ύψος των χεριών μας και να μην χρειάζεται να μένουμε για πολλή ώρα σκυφτοί, ιδιαίτερα αν δεν πρέπει να επιβαρύνουμε την μέση μας. Μπορεί πάλι, αργότερα, να αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας και στο χώρο της «κτηνοτροφίας». Οι κότες (χωρίς κόκορα καλύτερα, γιατί μπορεί να ενοχλούνται οι περίοικοι) θεωρούνται από τα πιο εύκολα στην εκτροφή τους οικιακά ζώα.
Το συμπέρασμα: Δε θα δυσκολευτούμε τελικά να βρούμε τη λύση σε ότι κι αν αντιμετωπίσουμε, με μόνους βοηθούς μας την εμπειρία που με τον καιρό θα αποκτήσουμε και την δημιουργική μας φαντασία. Ίσως χρειαστεί μόνο να πάρουμε ένα χεράκι βοήθειας από τα μέλη της οικογένειάς μας ή κάποιους φίλους με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για ότι τρέφει τη ζωή...

Προτιμήστε τα!!!

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τα φυτά που καλλιεργούνται πιο εύκολα και κατά κανόνα μας ανταμείβουν με πλούσια παραγωγή:

Λαχανικά: ντοματιά, αγγουριά, πιπεριά, μελιτζανιά, κολοκυθιά, κρεμμύδι, πράσο, σέλινο, καρότο, ραπανάκι, λάχανο, μαρούλι, σπανάκι, μπιζελιά, φασολιά.
Φρούτα: φράουλα, φραγκοστάφυλο, βατόμουρο.
Μυρωδικά: βασιλικός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μέντα, ματζουράνα, ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανός, ρόκα, δάφνη.
Οπωροφόρα δέντρα: συκιά, μηλιά, αχλαδιά, βερικοκιά, κυδωνιά, κερασιά, λεμονιά.

Οδηγίες Σποράς

α/α ΚΟΙΝΟ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ ΒΑΘΟΣ ΣΠΟΡΑΣ ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
1 Αγγούρι Cucumis sativus Απρίλιος - Μάιος 3 – 5 εκ. καλοκαιρινό 
2 Καρότο Daucus carota όλο το χρόνο 1 – 1,5 εκ όλο το χρόνο
3 Κρεμμύδι Allium cepa Φεβρουάριος – Μάρτιος

2 – 4 εκ

όλο το χρόνο
4 Κολοκύθι Curcubita pepo Απρίλιος – Αύγουστος

2 – 4 εκ

καλοκαιρινό 
5 Λάχανο Brassica oleracea Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2 εκ χειμωνιάτικο
6 Μαϊντανός Petroselinum crispum Ιούλιος – Αύγουστος 2 εκ καλοκαιρινό 
7 Μαρούλι Lactuca sativa Αύγουστος – Φεβρουάριος επιφανειακή κάλυψη χειμωνιάτικο
8 Μελιτζάνα Solanum melongena Δεκέμβριος - Μάιος 2,5 εκ καλοκαιρινό 
9 Μπιζέλι Pisum sativum Σεπτέμβριος – Φεβρουάριος 4 – 5 εκ χειμωνιάτικο
10 Πιπεριά Capsicum annum Μάρτιος – Απρίλιος 2 – 2,5 εκ καλοκαιρινό 
11 Πράσσο Allium porrum Φεβρουάριος – Μάρτιος 2 – 4 εκ χειμωνιάτικο
12 Ραδίκι Cichorium intybus Αύγουστος – Μάρτιος 1 – 2 εκ χειμωνιάτικο
13 Ραπάνι Raphanus sativus Φεβρουάριος – Μάρτιος 1 – 1,5 εκ χειμωνιάτικο
14 Σέλινο Apium graveolens Μάρτιος – Απρίλιος 2 – 2,5 εκ χειμωνιάτικο
15 Σπανάκι Spinacea oleracea Ιούλιος – Φεβρουάριος 2 – 2,5 εκ χειμωνιάτικο
16 Τομάτα Solanum esculentum Δεκέμβριος – Μάρτιος 2 – 2,5 εκ καλοκαιρινό 
17 Φράουλα Fragaria vesca Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 1 – 1,5 εκ χειμωνιάτικο
18 Φασόλι Phaseolus vulgaris Μάρτιος – Αύγουστος 4 – 5 εκ καλοκαιρινό 

Xρήσιμες συμβουλές

• Όταν αγοράζετε σπόρους προσέξτε την ημερομηνία λήξεως. Υπάρχει περίπτωση οι σπόροι σας να μη βλαστήσουν αν αυτή έχει περάσει.

• Όταν σπέρνετε σε τελάρα φροντίστε οι σπόροι να απέχουν μεταξύ τους 2 – 2,5 εκατοστά για να έχουν το χώρο να αναπτυχθούν σωστά.

• Το πότισμα να γίνεται σταθερές ώρες και με σταθερές ποσότητες νερού. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι ώρες με πολλή ζέστη και έντονο ήλιο. 

• Πριν τη μεταφύτευση προετοιμάστε το έδαφος με σκάψιμο (φρέζα ή τσάπα), αφαιρέστε τα ζιζάνια και εφαρμόστε μια βασική λίπανση. Η συνεχής χρήση λαχανόκηπου μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ασβεστίου στο χώμα, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της οξύτητας, για τη συγκράτηση άλλων στοιχείων (κάλιο), για τη απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα φυτά κ.λ.π. Η έλλειψη διορθώνεται με προσθήκη κατάλληλης ποσότητας ασβεστίου.

• Η μεταφύτευση στην οριστική θέση των σπορόφυτων (φυτών που προήλθαν από σπόρο) γίνεται συνήθως 4 – 6 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Εξαιρούνται τα φυτά που σπέρνονται απ’ ευθείας στο χώμα όπως το καρότο, το ραδίκι, η φράουλα, το φασόλι, ο αρακάς κ.λ.π. και τα φυτά που πρέπει να «ψηθούν» όπως η τομάτα (90 ημέρες), η πιπεριά, η μελιτζάνα (60 – 75 ημέρες) κ.λ.π.

• Για τη προστασία της καλλιέργειας σας από αρρώστιες προτιμήστε παραδοσιακές μεθόδους φυτοπροστασίας (π.χ. θειάφισμα) η σύγχρονα βιολογικά φυτοφάρμακα, ακίνδυνα για σας και το περιβάλλον. Αποφύγετε τη χρήση γεωργικών φαρμάκων 

Αμειψισπορά και διαδοχή στην καλλιέργεια

Το χώρο που διαθέτουμε για λαχανόκηπο είναι σκόπιμο να τον χωρίσουμε σε τέσσερα τμήματα. Στο κάθε τμήμα καλλιεργούμε διαφορετικά λαχανικά, έτσι ώστε στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο το ίδιο λαχανικό να καλλιεργηθεί σε διαφορετικό τμήμα. Αυτό εξασφαλίζει καλύτερη και πλουσιότερη παραγωγή, γιατί σε κάθε καλλιεργητική περίοδο τα λαχανικά μας αλλάζοντας έδαφος, αποφεύγουν τα παράσιτα (έντομα ή μικροοργανισμούς) που προσβάλλουν ένα συγκεκριμένο φυτό, και από την άλλη μεριά βρίσκουν στο έδαφος τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που πολλές φορές είναι διαφορετικά για κάθε είδους φυτό.

Διάγραμμα αμειψισποράς των καλλιεργειών.

Με την προϋπόθεση ότι το έδαφος είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, στο τμήμα Α θα βάλουμε πατάτες. Η καλλιέργεια της πατάτας έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται το έδαφος αφράτο και να μειωθούν τα πολυετή ζιζάνια. Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιώντας μεγάλη ποσότητα κοπριάς ή λιπάσματος για τις πατάτες, θα χρειαστούμε μικρότερη ποσότητα για τις καλλιέργειες που θα ακολουθήσουν τις τρεις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους, μέχρι να επιστρέψουμε στην καλλιέργεια της πατάτας στο τμήμα Α.

Μετά τις πατάτες, σ’ αυτό το κομμάτι θα καλλιεργήσουμε λαχανικά σαρκόριζα και κονδυλώδη. Αυτά αναπτύσσονται καλύτερα σε έδαφος που έχει λιπανθεί με κοπριά για προηγούμενη καλλιέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νωπή κοπριά επηρεάζει δυσμενώς το ριζικό τους σύστημα και τα κάνει να δίνουν ρίζα ακανόνιστη, όχι συμπαγή, και με πολλά μικρά ριζίδια (π.χ. καρότα, τεύτλα, ραπανάκια).

Μετά απ’ αυτά, θα καλλιεργήσουμε όσπρια (αρακά, φασόλια κ.α.). Αυτά έχουν την ιδιότητα να εμπλουτίζουν το έδαφος σε άζωτο (τα φυμάτια των ριζών τους έχουν την ικανότητα να εγκλωβίζουν το άζωτο μέσα στο έδαφος) και έτσι τα φυτά που θα ακολουθήσουν θα το εκμεταλλευτούν. Πριν ξανακαλλιεργήσουμε πατάτες, είναι σκόπιμο να βάλουμε πράσινα λαχανικά ή σαλατικά, ακολουθώντας τη διαδοχική εναλλαγή των καλλιεργειών στα τέσσερα στάδια. 

Για να διατηρήσουμε το έδαφος σε καλή κατάσταση, πρέπει να προσέξουμε να μην λείπει ασβέστιο. Η έλλειψη ασβεστίου έχει σαν αποτέλεσμα να μην συγκρατούνται στο έδαφος τα κύρια θρεπτικά συστατικά. Ειδικά οι πατάτες προτιμούν όξινο έδαφος και επομένως θα πρέπει να προστίθεται ασβέστιο σε κάθε τμήμα ξεχωριστά για την καλλιέργεια της πατάτας. Γενικά ένα έδαφος με επάρκεια ασβεστίου χρειάζεται λιγότερα λιπάσματα. 

Η αμειψισπορά των καλλιεργειών διατηρεί σωστή ισορροπία ανάμεσα στα διάφορα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά. Το έδαφος αερίζεται καλύτερα και εφοδιάζεται σε οξυγόνο, που είναι απαραίτητο στα βακτήρια του εδάφους, ώστε να μετατρέψουν την κοπριά και τα λιπάσματα σε ουσίες αφομοιώσιμες από τα φυτά. Τέλος, αυτή η εναλλαγή εμποδίζει την εγκατάσταση παράσιτων και την μετάδοση ασθενειών, που είναι ενδημικές για ορισμένες ομάδες φυτών, γνωστές σαν ασθένειες εδάφους.

Σε κάθε λαχανόκηπο είναι επίσης σκόπιμο να υπάρχουν μονοπάτια. Αυτά μπορούμε να τα φτιάξουμε από πλάκες ή τούβλα ή γαρμπίλι. Τα μονοπάτια θα μας επιτρέψουν, όταν ο καιρός είναι βροχερός ή το έδαφος υγρό, να μπούμε στο λαχανόκηπο για να βγάλουμε κρεμμύδια, λάχανα, μαρούλια ή άλλα λαχανικά, χωρίς να καταστρέψουμε τη δομή (αφράτεμα) του χώματος με το πάτημα. 

 

Ανδρέας Μπαρμπούτσης
Γεωπόνος
www.plantland.gr

 

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

gardening.gif (7591 bytes)

Περιποίηση κήπου

Σπίτι και Κήπος
Αυτόματο πότισμα. Εξοπλισμός
Αυτόματο πότισμα. Εγκατάσταση
Φτιάξτε τον κήπο σας οικολογικά
Πασχαλίτσα εναντίον μελίγκρας
Εγκατάσταση χλοοτάπητα (γκαζόν)
Κηπουρική σε δοχεία
Βιολογική προστασία φυτών
Ποια έντομα είναι εχθροί των φυτών και πως θα τα αντιμετωπίσετε
Τερράριο. Ένας μικρός γυάλινος κήπος
Πως γίνεται η αλλαγή γλάστρας
Οδηγίες για τη δημιουργία ενός σωστού ελαιώνα
Φροντίστε τα ανθισμένα φυτά του σπιτιού τα Χριστούγεννα
Μοιραστείτε τον κήπο σας με τον σκύλο σας
Χιόνι στον κήπο μας
Φτιάξτε νέα φυτά από μοσχεύματα
Μοσχεύματα φύλλου και ρίζας
Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από τον κήπο σας
Εναλλακτική προστασία φυτών
Φυτέψτε κρεμαστά φυτά
Πως θα ποτίζονται τα φυτά του σπιτιού σας όταν λείπετε σε διακοπές
Ζημιές από το χιόνι και την παγωνιά
Προσθέστε το στοιχείο του νερού στον κήπο σας
Δηλητηριώδη διακοσμητικά φυτά
Τι είναι ο εμβολιασμός στα φυτά
Σχεδιάστε έναν κήπο φιλικό προς τη γάτα σας
Πρακτικές Λίπανσης
Φυτέψτε λουλούδια μαζί με λαχανικά
Καλλωπισμός φυτών εσωτερικών χώρων
Μεταφορά και μετακόμιση φυτών
Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες
Βασικά εργαλεία κηπουρικής
Πώς φωτογραφίζουμε λουλούδια και κήπους
Το Πύθιο στο χλοοτάπητα
Χειμωνιάζει; Μεταφέρετε τα φυτά σας. Από το μπαλκόνι στο σαλόνι
Καλλιεργήστε και πολλαπλασιάστε κωνοφόρα
Διακοσμήστε τους εξωτερικούς χώρους τα Χριστούγεννα
Πώς να αντιμετωπίσετε τα αγριόχορτα χωρίς την χρήση χημικών
Καλλιεργήστε φρέσκα μυρωδικά στο μπαλκόνι σας
Βιοδυναμική κηπουρική. Φυτεύοντας παρέα με το φεγγάρι
Συγκαλλιέργεια
Roof Garden. Μεταμορφώστε την ταράτσα σε παράδεισο
Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης
Φυτέψτε στον κήπο τον χειμώνα
Απλές συμβουλές για γαρδένιες και άλλα οξύφιλα
Καλλιεργήστε τροπικά φυτά από σπόρο
Καλλιεργήστε φύτρα
Βλαστική ικανότητα. Τι χρειάζονται οι σπόροι για να φυτρώσουν
Δημιουργήστε έναν κήπο φιλικό στα πουλιά
Διχόντρα. Ένας πολυχρηστικός χλοοτάπητας
Καλλιεργήστε φρούτα του δάσους στον κήπο ή το μπαλκόνι σας
Δημιουργήσετε μια λίμνη με υδρόβια φυτά σε εσωτερικό χώρο
Ιδέες αστικής γεωργίας. Πώς θα γίνετε αγρότες των πόλεων
Xeriscaping. Για κήπο με περιορισμένες ανάγκες σε νερό
Καλλιεργήστε ποώδη πολυετή φυτά και λουλούδια από σπόρο
Απαλλάξτε τον κήπο σας από τα κουνούπια με αντικουνουπικά φυτά
Κηπουρική με γκλαμουριά!
Πώς να καθαρίσετε τα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου
Απλές συμβουλές κηπουρικής από τους εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν τους αρχάριους κηπουρούς. Ανακαλύψτε τις χαρές της κηπουρικής
Φυτέψτε λουλούδια κάτω από ένα πεύκο
Φυτέψτε ετήσια ανθοφόρα φυτά εδαφοκάλυψης
Φτιάξτε ένα γυάλινο κήπο με κρύπτανθους
Φτιάξτε ένα ενυδρείο για Marimo
Πώς μπορούν τα φυτά εσωτερικού χώρου και το κλιματιστικό σας να συνυπάρξουν αρμονικά

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version