Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Περιποίηση κήπου

Valentine.gr  

Φυτέψτε ετήσια ανθοφόρα φυτά εδαφοκάλυψης. (Από τον Μιχάλη Πολίτη)

Τα χαμηλής ανάπτυξης ετήσια λουλούδια αποτελούν την ιδανική λύση για εύκολη και γρήγορη εδαφοκάλυψη χωρίς πολλή συντήρηση. Σε αντίθεση με τα πολυετή, τα μονοετή φυτά δεν ξαναφυτρώνουν κάθε χρόνο, και αυτό μπορεί να θεωρηθεί πλεονέκτημα αν θέλετε να έχετε τη δυνατότητα να αλλάζετε τακτικά την εμφάνιση του κήπου σας. Οι συχνές αλλαγές επιτρέπουν στον κηπουρό να πειραματιστεί με φυτικά σχέδια και χρωματικούς συνδυασμούς.

Τα φυτά εδαφοκάλυψης είναι χρήσιμα στον κήπο για να καλύπτουν γυμνά σημεία και μπαλώματα του εδάφους όπως κάτω από δέντρα ή θάμνους ή σε απότομες όχθες όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη. Οι ρίζες τους βοηθούν επίσης στη σταθεροποίηση του εδάφους σε απότομες πλαγιές και βραχόκηπους. Τα φυτά εδαφοκάλυψης φωτίζουν και αναδεικνύουν τις θαμπές περιοχές του κήπου και καταστέλλουν τα ζιζάνια. Είναι ιδανικά για έναν κήπο χαμηλής συντήρησης. 

Πριν από τη φύτευση

Πριν από τη φύτευση των φυτών εδαφοκάλυψης είναι πολύ σημαντικό να αφαιρέσετε σχολαστικά τα ζιζάνια στην περιοχή που έχετε επιλέξει. Αυτή η εργασία πρέπει να γίνει πριν τη φύτευση ή την σπορά γιατί μετά θα είναι δύο φορές πιο δύσκολη όταν τα φυτά σας έχουν ήδη φυτρώσει. Μπορείτε να το επιτύχετε απλά βοτανίζοντας με το χέρι. Αν βέβαια θέλετε να φυτέψετε σε μεγάλες περιοχές θα είναι πιο εύκολο να τις καθαρίσετε χρησιμοποιώντας συστημικά ζιζανιοκτόνα τα οποία δρουν κάτω στις ρίζες των ζιζανίων. Εναλλακτικά, αν μπορείτε να περιμένετε μέχρι την επόμενη σεζόν πριν από τη φύτευση, μπορείτε να βάλετε μαύρο φύλλο πλαστικό (πολυαιθυλένιο) πάνω από το έδαφος για να σκοτώσει τα ζιζάνια. Πριν από τη φύτευση βελτιώστε το έδαφος με την προσθήκη άφθονης οργανικής ύλης: όπως καλά χωνεμένης κοπριάς ή κομπόστ. 

Σας παραθέτουμε κάποιες προτάσεις με μερικά από τα καλύτερα ετήσια ανθοφόρα φυτά εδαφοκάλυψης, τα οποία είναι γρήγορης ανάπτυξης και έχουν σα αποτέλεσμα πυκνή και ομοιόμορφη κάλυψη.

Φυτά εδαφοκάλυψης για ήλιο

Υπάρχουν πολλές επιλογές από ετήσια φυτά εδαφοκάλυψης κατάλληλα για ένα ηλιόλουστο σημείο του κήπου. Τα φυτά που αναπτύσσονται σε πλήρη ηλιοφάνεια ωφελούνται αν έχουν στρώσεις κοπριάς ή κομπόστ φύλλων στο πρώτο έτος τους γιατί τα βοηθάει να διατηρήσουν την υγρασία στις ρίζες τους. Αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός και ξηρός φροντίστε να ποτίζετε τα νέα φυτά σας τακτικά για να τα βοηθήσετε να εγκλιματιστούν. Είναι συνεπώς απαραίτητο να τα διατηρείτε καθαρά από ζιζάνια έτσι ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός για θρεπτικά συστατικά και νερό.

Το Νυχάκι (Portulaca grandiflora) είναι ένας ετήσιο ανθοφόρο φυτό που αγαπάει τον ήλιο και αναπτύσσεται σε φτωχά, ξηρά εδάφη. Φτάνει σε ύψος μέχρι 30 εκατοστά και παράγει άνθη σε μια σειρά χρωμάτων. Η ανθοφορία του ξεκινά από την άνοιξη, αυξάνεται το καλοκαίρι και συνεχίζεται μέχρι τα πρώτα φθινοπωρινά κρύα. Αναπτύσσεται όμορφα σαν φυτό εδαφοκάλυψης όπως και σε κρεμαστά καλάθια ή σαν φυτό μπορντούρας Είναι συγγενικό με την Γλιστρίδα ή Αντράκλα (Portulaca oleracea)  που επίσης είναι ένα χαμηλής ανάπτυξης ετήσιο φυτό. Η Γλιστρίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σαν φυτό εδαφοκάλυψης αν και τα άνθη της είναι μικρά και αδιάφορα. Ωστόσο θεωρείται νόστιμο λαχανικό που χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, βραστά και σούπες. Μπορείτε λοιπόν να φυτέψετε νυχάκι μαζί με γλιστρίδα συνδυάζοντας το τρεπνόν μετά του ωφελίμου!

Αν έχετε ξερικές περιοχές στον κήπο, ήρθε η ώρα για το θυμάρι (Thymus vulgaris). Αυτό το αρωματικό φυτό εδαφοκαλύψης υπερέχει σε παρτέρια, μπορντούρες αλλά και σε δοχεία. Το ξυλώδη στελέχη του διαθέτουν μικροσκοπικά, αρωματικά φύλλα και λουλούδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα. Έρπουσες ποικιλίες θυμαριού (Thymus serpyllum) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στολίσουν διαδρομές. Φυτέψτε το ανάμεσα στα σκαλοπάτια ή τις πέτρινες πλάκες που σχηματίζουν μονοπάτια στον κήπο σας. Το θυμάρι προτιμά πλήρη ήλιο και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

Μπορεί ήδη να έχετε στον κήπο σας ψηλές ποικιλίες σέδου (Sedum spp). Αλλά ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά θαυμάσια έρποντα είδη του φυτού αυτού που πυκνά χαλιά μόνο 10 εκατοστά ψηλό; Με χυμώδη φύλλα και στελέχη, τα σέδα μπορούν να ευδοκιμήσουν σε συνθήκες με λίγο νερό, και ανθίζουν σε αποχρώσεις του λευκού, ροζ, κόκκινο, μοβ, κίτρινου ή πορτοκαλί, ανάλογα με την ποικιλία. Τα σέδα επίσης είναι πολύτιμα για χρήση σε πράσινες στέγες και ζωντανούς τοίχους επειδή είναι τόσο ευπροσάρμοστα. Αποδίδουν καλύτερα σε πλήρη ήλιο ή τη μερική σκιά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

Μερικά ακόμα ανθοφόρα φυτά εδαφοκάλυψης κατάλληλα για ήλιο είναι τα: Οινοθήρα Oenothera speciosa, Φλoξ (Phlox spp), Άλυσσο (Alyssum spp), Τροπαίουλο ή Καπουτσίνος (Tropaeolum spp), Πετούνια (Petunia spp) έρπουσες ποικιλίες, Βίγκα ετήσια (Catharanthus roseus)

Φυτά εδαφοκάλυψης για σκιά

Από φυλλώματα μέχρι ανθισμένα φυτά υπάρχουν πολλά πολύχρωμα φυτά εδαφοκάλυψης για να φωτίσουν ένα σκιερό σημείο στον κήπο σας. Ετήσια ή πολυετή που φυτεύονται σαν ετήσια. Ακόμα και ζωηρής ανάπτυξης φυτά μπορεί να αναπτύσσονται πιο αργά σε περιοχές με βαρύτερη σκιά, έτσι δεν πρέπει να ανησυχείτε όταν τους παίρνει περισσότερο χρόνο να εξαπλωθούν. Θα χρειαστεί να είστε πιο προσεκτικοί όταν καθαρίζετε τα φυτά αυτά από τα ζιζάνια. μέχρι να εγκλιματιστούν καθώς το χώμα θα παραμένει γυμνό για κάποιο διάστημα. Όταν πια θα εγκλιματιστούν και ριζώσουν καλά θα σχηματίσουν ένα αδιαπέραστο στρώμα.

H ανθεκτική πολυετής μπιγκόνια (Begonia grandis ssp. Evansiana) αναπτύσσεται σε σκιερό μέρος και παράγει πράσινο φύλλωμα σε σχήμα καρδιάς. Οι κάτω πλευρές των φύλλων παίρνουν ένα κοκκινωπό χρώμα σαν του κρασιού. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, συστάδες από λευκά ή ροζ άνθη εμφανίζονται να κρέμονται προς τα κάτω από τα κλαδιά. Η μπιγκόνια αναπτύσσεται σε ύψος από 30 εκατοστά ως ένα μέτρο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ετήσιο φυτό εδαφοκάλυψης. 

Η Αλτερναθέρα (Alternanthera dentata) είναι ένα τροπικό φυτό που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και γενικά αναπτύσσεται ως ετήσιο. Έχει σκούρο μοβ, ελκυστικό φύλλωμα και εντυπωσιακά λουλούδια. Αναπτύσσεται σε ημισκιά ή πλήρη ήλιο και φτάνει σε ύψος από 30 εκατοστά ως ένα μέτρο.

Η Ασπερούλα (Galium odoratum) είναι ένα από εκείνα τα σπάνια φυτά που ευδοκιμεί στην πυκνή σκιά. Φυτέψτε το κάτω από δέντρα και θάμνους, όπου τα μικροσκοπικά λευκά λουλούδια του θα ανθίζουν την άνοιξη.. Φτάνοντας τα 15 - 30 εκατοστά ύψος συμπεριφέρεται όμορφα, σχηματίζοντας φυλλοβόλες συστάδες από πράσινα φύλλα σε όρθια στελέχη.

Μερικά ακόμα ανθοφόρα φυτά εδαφοκάλυψης κατάλληλα για σκιά είναι τα: Αλχεμίλλα (Alchemilla mollis), Χόστα (Hosta spp), Μιγκέ (Convallaria majalis).

Μιχάλης Πολίτης

 

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

gardening.gif (7591 bytes)

Περιποίηση κήπου

Σπίτι και Κήπος
Αυτόματο πότισμα. Εξοπλισμός
Αυτόματο πότισμα. Εγκατάσταση
Φτιάξτε τον κήπο σας οικολογικά
Πασχαλίτσα εναντίον μελίγκρας
Εγκατάσταση χλοοτάπητα (γκαζόν)
Κηπουρική σε δοχεία
Βιολογική προστασία φυτών
Ποια έντομα είναι εχθροί των φυτών και πως θα τα αντιμετωπίσετε
Τερράριο. Ένας μικρός γυάλινος κήπος
Πως γίνεται η αλλαγή γλάστρας
Οδηγίες για τη δημιουργία ενός σωστού ελαιώνα
Φροντίστε τα ανθισμένα φυτά του σπιτιού τα Χριστούγεννα
Μοιραστείτε τον κήπο σας με τον σκύλο σας
Χιόνι στον κήπο μας
Φτιάξτε νέα φυτά από μοσχεύματα
Μοσχεύματα φύλλου και ρίζας
Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από τον κήπο σας
Εναλλακτική προστασία φυτών
Φυτέψτε κρεμαστά φυτά
Πως θα ποτίζονται τα φυτά του σπιτιού σας όταν λείπετε σε διακοπές
Ζημιές από το χιόνι και την παγωνιά
Προσθέστε το στοιχείο του νερού στον κήπο σας
Δηλητηριώδη διακοσμητικά φυτά
Τι είναι ο εμβολιασμός στα φυτά
Σχεδιάστε έναν κήπο φιλικό προς τη γάτα σας
Πρακτικές Λίπανσης
Φυτέψτε λουλούδια μαζί με λαχανικά
Καλλωπισμός φυτών εσωτερικών χώρων
Μεταφορά και μετακόμιση φυτών
Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες
Βασικά εργαλεία κηπουρικής
Πώς φωτογραφίζουμε λουλούδια και κήπους
Το Πύθιο στο χλοοτάπητα
Χειμωνιάζει; Μεταφέρετε τα φυτά σας. Από το μπαλκόνι στο σαλόνι
Καλλιεργήστε και πολλαπλασιάστε κωνοφόρα
Διακοσμήστε τους εξωτερικούς χώρους τα Χριστούγεννα
Πώς να αντιμετωπίσετε τα αγριόχορτα χωρίς την χρήση χημικών
Καλλιεργήστε φρέσκα μυρωδικά στο μπαλκόνι σας
Βιοδυναμική κηπουρική. Φυτεύοντας παρέα με το φεγγάρι
Συγκαλλιέργεια
Roof Garden. Μεταμορφώστε την ταράτσα σε παράδεισο
Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης
Φυτέψτε στον κήπο τον χειμώνα
Απλές συμβουλές για γαρδένιες και άλλα οξύφιλα
Καλλιεργήστε τροπικά φυτά από σπόρο
Καλλιεργήστε φύτρα
Βλαστική ικανότητα. Τι χρειάζονται οι σπόροι για να φυτρώσουν
Δημιουργήστε έναν κήπο φιλικό στα πουλιά
Διχόντρα. Ένας πολυχρηστικός χλοοτάπητας
Καλλιεργήστε φρούτα του δάσους στον κήπο ή το μπαλκόνι σας
Δημιουργήσετε μια λίμνη με υδρόβια φυτά σε εσωτερικό χώρο
Ιδέες αστικής γεωργίας. Πώς θα γίνετε αγρότες των πόλεων
Xeriscaping. Για κήπο με περιορισμένες ανάγκες σε νερό
Καλλιεργήστε ποώδη πολυετή φυτά και λουλούδια από σπόρο
Απαλλάξτε τον κήπο σας από τα κουνούπια με αντικουνουπικά φυτά
Κηπουρική με γκλαμουριά!
Πώς να καθαρίσετε τα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου
Απλές συμβουλές κηπουρικής από τους εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν τους αρχάριους κηπουρούς. Ανακαλύψτε τις χαρές της κηπουρικής
Φυτέψτε λουλούδια κάτω από ένα πεύκο
Φυτέψτε ετήσια ανθοφόρα φυτά εδαφοκάλυψης
Φτιάξτε ένα γυάλινο κήπο με κρύπτανθους
Φτιάξτε ένα ενυδρείο για Marimo
Πώς μπορούν τα φυτά εσωτερικού χώρου και το κλιματιστικό σας να συνυπάρξουν αρμονικά

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version