Φυτά
που ταιριάζουν σε κάθε ελληνικό
σπίτι. (από τον Άγγελο Γροντά)
Tηλέγραφος
(Tradescantia Pallida)
Το χρώμα του είναι αυτό που σου τραβάει πρώτα την προσοχή. Μετά είναι το σχήμα του. Ένα από τα λίγα κοινά ελληνικά ονόματα φυτών που ταιριάζουν με την εμφάνισή του. Πραγματικά είναι σαν να βλέπεις τηλεγραφόξυλα. Πολύ συνηθισμένο και δημοφιλές φυτό τις δεκαετίες 60-80 (υπάρχει σχεδόν σε όλες τις παλιές ελληνικές ταινίες). Στις μέρες μας σπανίζει για κάποιον ανεξήγητο λόγο η εμφάνισή του σε μπαλκόνια, αυλές και κήπους. Κατάγεται από το Ανατολικό Μεξικό και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς κατακτητές. Γρήγορα έγινε αγαπημένο φυτό των μεσογειακών λαών λόγω του υπέροχου χρώματος του και της γρήγορης ανάπτυξής του. Στην Ελλάδα προσαρμόστηκε γρήγορα στο κλίμα και έγινε τόσο δημοφιλές που θεωρήθηκε τοπική χλωρίδα.
Φροντίδα
Χρειάζεται ελαφρύ μίγμα τύρφης και περλίτη, καλό αερισμό και αποστράγγιση. Συχνό πότισμα και υγρασία για να αναπτυχθεί σωστά και να φουντώσει. Ένα σημείο ημισκιερό και 2-3 ώρες απευθείας ήλιο χαρίζουν στον Τηλέγραφο το υπέροχο βαθύ του χρώμα. Με περισσότερες ώρες ήλιο το χρώμα των φύλλων ατονίζει ελαφρώς. Λιπαίνετε με ένα γενικό ισορροπημένο λίπασμα μια φορά την εβδομάδα η ακόμα καλύτερα προσθέστε λίγο compost (φυσικό λίπασμα που προέρχεται από αποσύνθεση φύλλων που μπορείτε να κάνετε και εσείς). Χρειάζεται προστασία από τον αέρα καθώς τα ευλύγιστα κλαδιά του σπάζουν πολύ εύκολα. Επίσης ο δυνατός ζεστός αέρας καίει τα φύλλα του αμέσως.
Το υγρό του είναι ελαφρώς τοξικό για τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.
Αν στάξει πάνω σε ύφασμα δεν βγαίνει ποτέ.
Γενικός κανόνας: Πάντα φοράμε γάντια όταν εργαζόμαστε με φυτά και πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά
πριν και μετά. Πριν αγοράσουμε κάποιο φυτό ρωτάμε αν είναι τοξικό για ανθρώπους και κατοικίδια.
(Tο υγρό της
ντιεφενμπάχιας (Dieffenbanchia) για
παράδειγμα, αν φτάσει στο στόμα σκοτώνει ενήλικο άνθρωπο ακαριαία. Πρήζει τον ουρανίσκο τόσο που φράζει τον φάρυγγα και δεν μπορείς να αναπνεύσεις.)
Τον Χειμώνα
Όπως και όλα τα τροπικά φυτά δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Παγώνει και επανέρχεται την Άνοιξη. Σκέπασμα με πλαστικό για προστασία είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Αν πάλι είναι το φυτό έχει μεγαλώσει πολύ και είναι δύσκολο να το σκεπάσετε μεταφέρετέ το μέσα. Εδώ παραμονεύουν όπως πάντα οι ύπουλοι εχθροί των φυτών αλλά δικοί μας φίλοι:
οι αδιάκοποι παραγωγοί ξηρής ατμόσφαιρας. Προσπαθήστε να μην τον βάλετε ψηλά γιατί εκεί η ατμόσφαιρα είναι ξηρότερη από οπουδήποτε αλλού. Φροντίστε να έχει την απαραίτητη υγρασία με συχνούς ψεκασμούς (συνήθως ο ψεκασμός σε φυτά που έχουν τριχίδια αποφεύγετε αλλά τον τηλέγραφο δεν φαίνεται να τον ενοχλεί) και ρίχνετε καθημερινές ματιές για αραχνοειδή. Γενικώς για τα φυτά που ξεχειμωνιάζουν μέσα εφαρμόστε τα κόλπα τις γιαγιάς: μεταλλικά δοχεία με νερό πάνω στα θερμαντικά σώματα, στέγνωμα πετσετών κτλ. Και φυσικά οι καλύτερες τοποθεσίες για τροπικά: κουζίνα και λουτρό.
Ανθοφορία
Ο τηλέγραφος ανθίζει συνεχώς από τις αρχές της άνοιξης έως το τέλος του φθινοπώρου. Τα μαγευτικά μικρά άνθη του σε απόχρωση των φύλλων σχηματίζονται στις κορυφές των κλαδιών και μοιάζουν με μικρές καρδιές σε ροζ χρώμα.
That’s All
Με ένα μαγευτικό χρώμα φύλλων και λουλουδιών, το αγαπημένο φυτό της Ισαβέλλας και του Κολόμβου που κάποτε γέμιζε και τα ελληνικά σπίτια, είναι από τα πιο όμορφα αναρριχόμενα που μπορείτε να αποκτήσετε. Αν έχετε κήπο και τον φυτέψετε στην γη, ο τηλέγραφος θα σας χαρίσει μια κουβέρτα με βαθύ κόκκινο χρώμα. Κατάλληλο για κρεμαστούς κήπους και καλάθια, με γρήγορη ανάπτυξη και σχετικά λίγη φροντίδα, ένα φυτό που εντυπωσιάζει με την ομορφιά του.
Αγγελος Γροντάς
Θεσσαλονίκη
e-mail: editor@blackwhitemag.net
|