Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Ορχιδέες

Valentine.gr  

  

Επιλέγοντας Ορχιδέες. (Από την Μαίρη Υφαντή) 

Επιλέγοντας φυτά

Όταν αγοράζετε ορχιδέες επιλέξτε φυτά που το μέγεθός τους να είναι ανάλογο με τη γλάστρα στην οποία πωλούνται. Τα φύλλα τους θα πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς σημάδια και τραυματισμούς, λαμπερό πράσινο χρώμα και ελέγξτε προσεκτικά για τυχόν έντομα. Οι ρίζες τους θα πρέπει να είναι εμφανείς μέσα στο ειδικό εδαφικό μείγμα και να φαίνονται γερές και υγιείς. Αν οι ρίζες σας φαίνονται μαλακές μην αγοράσετε το φυτό αυτό.

Τα λουλούδια τους θα πρέπει να έχουν γερούς μίσχους και να ξεχωρίζουν σε ύψος από το φύλλωμα ή να έχουν κάποιο υποστήριγμα όπως π.χ. καλάμια. Να μην έχουν στίγματα ή λεκέδες που σας φαίνεται ότι δεν ανήκουν στη φυσιολογική εικόνα του λουλουδιού και να έχουν ακόμη κάποια μπουμπούκια που δεν έχουν ανοίξει. Εφόσον υπάρχει τεράστια ποικιλία, επιλέξτε σχέδια και χρώματα που θα τονίσουν τη διακόσμηση του δωματίου στα οποία θα τις τοποθετήσετε. Τα μπάνια που διαθέτουν άφθονη υγρασία είναι ιδανικά σημεία για ορχιδέες αν όμως έχουν αρκετό φως.

Αν σας χαρίσουν μία ορχιδέα και είναι η πρώτη φορά που αποκτάτε τέτοιο φυτό ακολουθήστε τα παρακάτω βασικά βήματα πριν κάνετε ο,τιδήποτε άλλο. Άλλωστε η σωστή αρχή είναι το ήμισυ της επιτυχίας.

1) Ψάξτε τη γλάστρα για να βρείτε τυχόν ετικέτα που θα σας πιστοποιεί το είδος της ορχιδέας που σας χάρισαν. Τα καλής ποιότητας φυτά συνήθως έχουν ταμπελάκια με το επίσημο όνομα του φυτού και λίγες βασικές οδηγίες περιποίησης. Αν η γλάστρα που σας έφεραν δεν έχει τέτοια ετικέτα, κοιτάξτε προσεκτικά τις φωτογραφίες αυτού του άρθρου ώστε να μπορέσετε να ξεχωρίσετε κατά προσέγγιση τι είδους φυτό είναι αυτό που σας χάρισαν.
2) Περιμένετε η ανθισμένη ορχιδέα που αποκτήσατε να παραμείνει σε ανθοφορία για 2-6 ακόμη εβδομάδες ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου σας. Μην τοποθετήσετε τη γλάστρα σε απευθείας ηλιακό φως, σε δροσερό σημείο του σπιτιού σας. Αν κάνει πολύ ζέστη στο χώρο σας η ανθοφορία ενδέχεται να διατηρηθεί για λιγότερο χρόνο.
3) Ποτίζετε μόνο μία φορά την εβδομάδα και όχι συχνότερα. Αν η γλάστρα σας είναι τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο ή οποιαδήποτε συσκευασία, αφαιρέστε το χαρτί ή τουλάχιστον κόψτε τον πάτο ώστε να ελευθερώσετε τις τρύπες αποστράγγισης και να μην λιμνάζει το νερό.
4) Αν η ατμόσφαιρα στο σπίτι σας είναι ξηρή, ψεκάστε ελαφρά (μην καταβρέχετε) την ορχιδέα σας με νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
5) Μην αλλάξετε γλάστρα στην ορχιδέα σας. Η γλάστρα στην οποία σας την χάρισαν είναι ό,τι πρέπει για το φυτό σας
6) Κρατήστε τη γλάστρα μακριά από παιδιά, σκυλιά, γατιά ή οποιονδήποτε θέλει να χαϊδέψει λίγο βάρβαρα αυτά τα εντυπωσιακά πολύχρωμα λουλουδάκια της ορχιδέας σας
7) Ξαναδιαβάστε προσεκτικά αυτό το άρθρο και ζητήστε συμβουλές και πληροφορίες απ' όπου μπορείτε. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τις ορχιδέες σας και κινηθείτε ανάλογα.

Αν σας χαρίσουν λουλούδια ορχιδέας

Τα λουλούδια της ορχιδέας χαρακτηρίζονται ως διαμάντια στο στέμμα της μητέρας φύσης και είναι από τα πολύ όμορφα δώρα, ιδιαίτερα δημοφιλή για την ημέρα των ερωτευμένων και τη γιορτή της μητέρας. Δυστυχώς δεν σας χάρισαν ολόκληρο το φυτό, φροντίστε όμως τα λουλούδια του για να διατηρηθούν όμορφα όσο το δυνατόν περισσότερο. Την επόμενη φορά λοιπόν που εσείς θα αποφασίσετε να δωρίσετε σε κάποιον ορχιδέες, επιλέξτε ολόκληρο το φυτό, σίγουρα θα θυμάται το δώρο σας για πολύ περισσότερο καιρό. 

1ο βήμα: Βγάλτε τα λουλούδια από τη συσκευασία τους και τοποθετήστε τα σε πολύ δροσερό σημείο, ιδανική θερμοκρασία είναι οι 10-15οC. Τα ράφια του ψυγείου σας προσφέρονται σαν λύση αν δεν προλαβαίνετε να ασχοληθείτε αλλά μην ξεχάσετε τα λουλούδια σας μέσα στο ψυγείο.
2ο βήμα: Ψεκάστε τα ελαφρά με δροσερό νερό για να ξαναβρούν τη φρεσκάδα τους
3ο βήμα: Κόψτε τους μίσχους αφαιρώντας 1-2 εκατοστά από την κάτω άκρη τους και βυθίστε τους σε ζεστό νερό για περίπου 20 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει τα λουλούδια σας να διατηρηθούν περισσότερο
4ο βήμα: Βάλτε τα λουλούδια σας στο βάζο, σε νερό με θερμοκρασία περίπου 40οC. Toποθετήστε το σε δροσερό σημείο με αρκετή υγρασία, μακριά από καλοριφέρ ή κλιματισμό, καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και καμαρώστε τις πανέμορφες ορχιδέες σας.

Μαίρη Υφαντή

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

Simple Tabber Example

 

 

   pagoda2.gif (6845 bytes)

Άπω Ανατολή

Simple Tabber Example

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version