Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Ορχιδέες

Valentine.gr  

 

Τι είναι οι Ορχιδέες. (Από την Μαίρη Υφαντή)

Τι είναι οι ορχιδέες

Η οικογένεια των ορχιδεοειδών αποτελείται από περίπου 30000 διαφορετικά είδη, αν όμως συμπεριλάβουμε τα υβρίδια που έχουν και συνεχίζουν να δημιουργούν οι ανθοκόμοι ανά τον κόσμο ο αριθμός τους πιθανότατα ξεπερνάει τις 200.000 ! Απαντώνται σε όλες τις ηπείρους με μόνη εξαίρεση την Ανταρκτική και υπάρχουν ενδημικά είδη σε κάθε μέρος του κόσμου.

Οι ορχιδέες είναι επίφυτα, δηλαδή φυτά που αναπτύσσονται πάνω σε άλλα φυτά κάτι που αποτέλεσε την μεγαλύτερη δυσκολία των πρώτων που αποφάσισαν να καλλιεργήσουν ορχιδέες. Σήμερα πιά, γνωρίζουμε ότι τα επίφυτα ζουν κολλημένα στα κλαδιά των δέντρων στα τροπικά δάση, στηριζόμενα με ένα ισχυρό ριζικό σύστημα το οποίο βρίσκεται εκτός χώματος εκτεθειμένο στον αέρα ενώ στο φυσικό τους περιβάλλον η κύρια πηγή νερού είναι βασικά η πρωϊνή υγρασία και κατόπιν οι βροχές ενώ τα πουλιά που πετούν και ξεκουράζονται στα κλαδιά των δένδρων παρέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά που παγιδεύονται στις ρίζες των επιφύτων.

Στον κόσμο των λουλουδιών, σίγουρα οι ορχιδέες είναι οι αδιαμφισβήτητοι πρωταθλητές. Αν και κάποτε αποτελούσαν ακριβά φυτά, σήμερα οι ορχιδέες είναι προσιτές σε όλους και το χόμπυ της καλλιέργειάς τους είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ανάμεσα σε όλους όσους αγαπούν τα λουλούδια. Η απίστευτη ομορφιά τους και οι αμέτρητες διαφοροποιήσεις μεταξύ ειδών συναρπάζουν όλους μας.

Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο σίγουρα αγαπάτε τα λουλούδια και θαυμάζετε τις ορχιδέες. Αν όμως μέχρι τώρα δεν έχετε αρχίσει να τις καλλιεργείτε χάνετε ένα από τα ομορφότερα δώρα της φύσης.

Ιστορία

Οι ορχιδέες πάντοτε συνάρπαζαν τους ανθρώπους. Αποτέλεσαν για αιώνες και αποτελούν ακόμα σήμερα σύμβολο αγάπης, πολυτέλειας και ομορφιάς. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι τις θεωρούσαν σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας. Οι Κινέζοι, από την εποχή ακόμα του Κομφούκιου, τις αποκαλούσαν τα φυτά με το άρωμα του βασιλιά ενώ στο μεσαίωνα οι ορχιδέες ήταν βασικό συστατικό των φυτικών θεραπευτικών σκευασμάτων. Επίσης θεωρούνταν αφροδισιακό και ήταν επίσης βασικό συστατικό σε ερωτικά φίλτρα και σιρόπια. Στα όνειρα, οι ορχιδέες αντιπροσωπεύουν μία βαθιά σας ανάγκη και επιθυμία να διατηρήσετε την ευγένεια, τη λεπτότητα και το ρομαντισμό στις σχέσεις σας.

Στις αρχές του 18ου αιώνα, καθιερώθηκε η συγκομιδή ορχιδέας σε πολλά σημεία του κόσμου. Εξαιτίας της ομορφιάς των ασυνήθιστων λουλουδιών τους και των μεθυστικών αρωμάτων τους κάποιοι Αγγλοι εξερευνητές έφεραν ορχιδέες από τις μακρινές τότε χώρες κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Στην Αγγλία άρχισαν να καλλιεργούνται από λίγους βοτανολόγους και κάποιους πλούσιους χομπίστες. Η κατάσταση άλλαξε όταν το 1818 ο κύριος Κάτλεϋ κατάφερε να ανθίσει η ορχιδέα του την οποία και διέσωσε από κάποιο δέμα που έλαβε στο οποίο οι ορχιδέες είχαν χρησιμοποιηθεί ως υλικό συσκευασίας. Το όνομά του δόθηκε σε μία ολόκληρη κατηγορία φυτών και διατηρείται ως σήμερα. Η μεγάλη ζήτηση σε ορχιδέες φυσικά κατέληξε στην απογύμνωση τεράστιων εκτάσεων στις οποίες γινόταν συγκομιδή φυτών. Ευτυχώς, στις μέρες μας η συγκομιδή φυτών από το φυσικό περιβάλλον απαγορεύεται αυστηρότατα καθώς κάποιες ποικιλίες ορχιδέας ανήκουν στα υπό εξαφάνιση είδη.

Περιγραφή

Πώς μπορεί να περιγράψει κανείς τις ορχιδέες; Με ποιες λέξεις να παγιδεύσει τις αμέτρητες παράξενες μορφές τους και πώς να σας μεταφέρει το υπέροχο άρωμα πολλών από αυτές;

Τα σούπερ περίεργα λουλούδια τους φαίνονται τόσο περίπλοκα ενώ στην ουσία η κατασκευή τους είναι πολύ απλή. Τα άνθη αποτελούνται από 3 σέπαλα και 3 βασικά πέταλα, όπου το μεσαίο πέταλο διαφοροποιείται και παίρνει μία ιδιαίτερη μορφή που μοιάζει με χείλος. 

Μία ακόμη ιδιαιτερότητα της ορχιδέας είναι ότι δεν υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά φυτά καθώς όλα τα αναπαραγωγικά όργανα συνυπάρχουν στο ίδιο φυτό. Το άρωμα των λουλουδιών έχει σκοπό να προσελκύσει τα έντομα που θα γονιμοποιήσουν το φυτό. Η φύση έχει δώσει στις ορχιδέες τη μοναδική δυνατότητα να ελέγχουν την ένταση του αρώματος των λουλουδιών τους. Κάποιες ποικιλίες γονιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από τις πεταλούδες της νύχτας και γι' αυτό έχουν εντονότερο άρωμα κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ένα επιπλέον πλεονέκτημα των λουλουδιών της είναι η μεγάλη τους διάρκεια.

Οι ορχιδέες δεν αναπτύσσονται μόνο στα τροπικά δάση, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Αντίθετα, υπάρχουν ποικιλίες που αναπτύσσονται σε άγονα βραχώδη εδάφη (χρησιμοποιώντας τους βράχους ως στήριγμα, όπως ακριβώς τα κλαδιά των δέντρων) ενώ υπάρχουν ποικιλίες που ενδημούν σε λιβάδια, δάση κωνοφόρων και πλαγιές βουνών. Ενδημικά είδη ορχιδέας υπάρχουν και στη χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου όπως και σε κάθε άλλη γωνιά της γης. Ειδικότερα στην Ελλάδα συναντούμε συχνά την άνοιξη την ορχιδέα Μέλισσα (φωτογραφία), ανάμεσα σε άλλα αγριολούλουδα.

Μαίρη Υφαντή

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

Simple Tabber Example

 

 

   pagoda2.gif (6845 bytes)

Άπω Ανατολή

Simple Tabber Example

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version