Ανθοϊάματα για την αϋπνία
(Από την Μαρίνα Αγγελή)
Το πρόβλημα της αϋπνίας
Η αϋπνία είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό και βασανιστικό πρόβλημα, που στην εποχή μας εμφανίζεται όλο και συχνότερα και ταλαιπωρεί πολλούς. Οι έγνοιες της ζωής, το άγχος, οι πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, διάφοροι φόβοι και αγωνίες, ψυχικά προβλήματα, αλλά και άλλοι λόγοι που είναι δύσκολο να διερευνηθούν, συχνά δημιουργούν υπερένταση, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας ο άνθρωπος να μη μπορεί να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί.
Αν αυτό συμβαίνει περιστασιακά, απλά πρέπει κανείς να περάσει την επόμενη μέρα του νοιώθοντας κουρασμένος και ίσως άκεφος. Σε πολλές περιπτώσεις όμως η αϋπνία τείνει να πάρει μια πιο μόνιμη μορφή.
Το άτομο αρχίζει να αγωνιά στη σκέψη ότι η νύχτα φτάνει και ότι ‘θα πρέπει να κοιμηθεί’. ‘Φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρω να κοιμηθώ και απόψε’ σκέφτεται, ή ακόμα ‘ξέρω ότι δεν θα μπορέσω να κοιμηθώ’. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αργά ή γρήγορα αναγκάζεται κανείς να καταφύγει σε ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια.
Το πρόβλημα είναι αρκετά περίπλοκο ακόμα και για τη συμβατική ιατρική αντιμετώπισή του, καθώς τα φάρμακα αυτά έχουν την τάση να δημιουργούν εξαρτήσεις και έτσι συνιστώνται μόνο για τη βραχυχρόνια αντιμετώπιση της αϋπνίας. Επιπλέον, αρκετά από τα συνήθως συνιστώμενα φάρμακα για σοβαρότερες περιπτώσεις, εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν γίνονται καλά ανεκτά από πολλούς.
Τέλος, πολλοί είναι αυτοί που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν φάρμακα για την αϋπνία και προτιμούν να υπομένουν καρτερικά ένα πρόβλημα που μειώνει τις δυνάμεις και την απόδοσή τους στη ζωή.
Για μια φυσική αντιμετώπιση της αϋπνίας
Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η αϋπνία με φυσικά μέσα? Ας δούμε τι θα μπορούσαμε να προτείνουμε από την πλευρά της ανθοθεραπείας.
Ιάματα Bach
Υπάρχουν, ανάμεσα στα γνωστά μας ανθοϊάματα του
Bach, κάποια που αποδεδειγμένα βοηθούν σε πολύ σημαντικό βαθμό ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που εμφανίζουν δυσκολίες με τον ύπνο. Τα ανθοϊάματα αυτά είναι το Cherry
Plum, το Impatiens και το White Chestnut.
Cherry Plum
Το Cherry
Plum, χάρις στη γνωστή του ικανότητα να χαλαρώνει και να διευκολύνει το να αφεθεί κανείς, συντελεί στο να ηρεμήσει το σύστημά μας και να μπορέσει έτσι να παραδοθεί στον ύπνο. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πως η γλώσσα μας επισημαίνει τη σημασία της έννοιας της ‘παράδοσης’(‘letting
go’) σαν κυρίαρχου φαινομένου για την επέλευση του ύπνου, με φράσεις όπως ‘με πήρε ο ύπνος’, ‘έπεσα στον ύπνο’ κλπ. – κάτι που συναντάμε εξάλλου και σε άλλες γλώσσες, με αντίστοιχες εκφράσεις (π.χ. ‘fall
asleep’).
Το ανθοϊαμα Cherry Plum είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να εξισορροπεί την υπερβολική ανάγκη συνειδητού ελέγχου πάνω στις ασυνείδητες λειτουργίες του οργανισμού και να επιτρέπει έτσι την μετάβαση από την ενεργητική κατάσταση της εγρήγορσης στην παθητική κατάσταση του ύπνου.
Impatiens
Το ανθοϊαμα Impatiens αντιμετωπίζει και απαλύνει την ανυπομονησία και το άγχος που δημιουργούνται όταν κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί. Η ώρα περνά, οι δείκτες του ρολογιού μετατοπίζονται και ο πολυπόθητος ύπνος δεν έρχεται. Μοιραία, αρχίζει κανείς να ασχολείται με την ώρα, να εκνευρίζεται, να στριφογυρνά, να υπολογίζει πόσες ώρες έμειναν μέχρι το πρωί και να απελπίζεται βλέποντας το χρόνο που του απομένει για να ξεκουραστεί να μειώνεται, λεπτό προς λεπτό. Ο εκνευρισμός του δημιουργεί περισσότερη ένταση και η αϋπνία επιδεινώνεται, εγκαθιστώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο.
Χάρις στο ανθοϊαμα
Impatiens, αρχίζει κανείς να μη σκέφτεται την ώρα που περνά, χαλαρώνει και σχεδόν παύει να ενδιαφέρεται για το αν θα κοιμηθεί, καθώς νοιώθει ευχάριστα με το ότι ήδη μπορεί και ξεκουράζεται. Και όπως ξέρουμε, ο ύπνος έρχεται πολύ πιο εύκολα όταν πάψουμε να τον σκεπτόμαστε.
White Chestnut
Το ανθοϊαμα White Chestnut βοηθά το νου να απαλλαγεί από τις σκέψεις. Μια από τις συχνότερες αιτίες αϋπνίας είναι οι πολλές και ποικίλες σκέψεις που κατακλύζουν το νου ενώ κανείς προσπαθεί να κοιμηθεί. Τα γεγονότα της ημέρας που πέρασε, της ημέρας που έρχεται, έγνοιες και προβλήματα, ανησυχίες, ή απλά διάφορες σκέψεις που διαδέχονται η μια την άλλη χωρίς συγκεκριμένο λόγο ή σκοπό, κρατούν το νου σε υπερένταση και του δημιουργούν κούραση, εμποδίζοντας με τη σειρά τους την επέλευση του ύπνου.
Και αυτό όμως το στοιχείο του σκηνικού της αϋπνίας υποχωρεί σταδιακά με το συγκεκριμένο ανθοϊαμα.
Τα αποτελέσματα
Οι περισσότερες από τις συνηθισμένες περιπτώσεις αϋπνίας φαίνεται να αντιμετωπίζονται πολύ καλά με τα τρία αυτά βασικά ανθοϊάματα, που σχεδόν πάντα χρειάζεται να λαμβάνονται συγχρόνως, σε συνδυασμό μεταξύ τους. Επιπλέον, η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται εντυπωσιακά, έτσι που όχι μόνο κοιμάται κανείς πολύ ευκολότερα, αλλά και ξυπνά πιο ξεκούραστος το πρωί. Τα αποτελέσματα φαίνονται σιγά-σιγά, καθώς οι μέρες περνούν και τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό μετριάζονται όλο και περισσότερο. Για να δώσουν τα αποτελέσματα αυτά, τα ανθοϊάματα πρέπει να λαμβάνονται τακτικά και όχι μόνο το βράδυ πριν τον ύπνο. Τα ίδια τα ανθοϊάματα δεν έχουν ηρεμιστική ή κατασταλτική δράση και γι’ αυτό δεν δημιουργούν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η δράση τους έγκειται στο ότι απομακρύνουν τις αιτίες που εμποδίζουν το φυσιολογικό ύπνο.
Οι "ανθεκτικές" περιπτώσεις
Τι συμβαίνει όμως στις περιπτώσεις που παρ’ όλα αυτά επιμένουν ή στις περιπτώσεις εκείνες που κοιμάται αμέσως κανείς για να ξυπνήσει ύστερα από πολύ λίγες ώρες, κατάκοπος και χωρίς να μπορεί να ξανακοιμηθεί?
Το τι θα είχαν να προτείνουν τα ανθοϊάματα στις περιπτώσεις αυτές, θα το δούμε σε ένα επόμενο άρθρο.
Μαρίνα
Αγγελή Ψυχίατρος
www.angeli.gr
|