Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Βολβοί

Valentine.gr  

 

Τι χρειάζονται οι βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης και ανοιξιάτικης ανθοφορίας.

Οι περισσότεροι βολβοί ανοιξιάτικής ανθοφορίας που αγοράζουμε νωρίς το φθινόπωρο, προέρχονται από μικρούς βολβούς που έχουν μεγαλώσει δίπλα σε μεγαλύτερους σε φυτώρια. Οι παραγωγοί με πολύ κόπο φροντίδα έσκαψαν, πότισαν και μετέφεραν τους βολβούς ώστε να καταλήξουν στα χέρια μας την κατάλληλη στιγμή για φύτεμα.

Όταν φυτεύουμε βολβούς νωρίς το φθινόπωρο, μικρές ρίζες αναπτύσσονται από τη βάση τους στο έδαφος το οποίο παραμένει θερμό λόγω της καλοκαιρινής ζέστης. 

Αν οι νεοφύτευτοι βολβοί πρόκειται να ανθίσουν την άνοιξη, οι ρίζες τους πρέπει να αναπτυχθούν πριν τους προλάβει το παγωμένο νερό, που μπορεί να αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου. 

Αν εκεί που μένετε οι κρύες βροχές φτάνουν αργά, μην φυτέψετε τους βολβούς σας πολύ νωρίς το φθινόπωρο, ελπίζοντας να αναπτύξουν καλύτερα τις ρίζες τους. Μπορεί να αποφασίσουν ότι η καλοκαιρινή περίοδος ξεκούρασης τελείωσε και να ξεκινήσουν να μεγαλώνουν. (Οι βολβοί που έμειναν στο έδαφος όλο το καλοκαίρι συνήθως δεν παραπλανιόνται). 

Αν δεν είστε σίγουροι, μια καλή λύση είναι να τους φυτέψετε περίπου έξι εβδομάδες πριν το έδαφος αρχίσει να παγώνει τα βράδια.

Αν υπολογίσατε λάθος και οι βολβοί σας έχουν χτυπήσει, απλώστε από πάνω τους ένα λεπτό στρώμα από κομπόστ ή οργανικό λίπασμα ή μετά από μια κρύα βραδιά σκεπάστε τα με φυλλωσιές ή κλαδιά για να σκοτεινιάσει το έδαφος και να τα κρατήσετε δροσερά. 

Πιθανότατα μετά από αυτή τη θεραπεία να ξανασκεφτούν το πρώιμο αυτό ξύπνημα.

Αν φυτέψετε τους βολβούς σας πολύ αργά το φθινόπωρο, πιθανόν οι ρίζες τους δεν θα έχουν το χρόνο να μεγαλώσουν όσο χρειάζονται για να απορροφήσουν υγρασία και θρεπτικά συστατικά. Προφανώς θα ανθίσουν έτσι κι αλλιώς, χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια του βολβού. Τα λουλούδια δεν θα είναι τόσο όμορφα όσο αν καλωσόριζαν την άνοιξη με ένα καλύτερο ριζικό σύστημα, ωστόσο, θα αναρρώσουν και θα ανθίσουν καλύτερα τα επόμενα χρόνια.

Όταν για διάφορους λόγους πρέπει να φυτέψετε τους ανοιξιάτικής ανθοφορίας βολβούς αργά, θα πρέπει να τους δώσετε τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ρίζες τους απλώνοντας ένα παχύ στρώμα κομπόστ η χωνεμένης κοπριάς για να κρατήσετε το έδαφος ζεστό για μερικές παραπάνω εβδομάδες. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε αυτό το στρώμα στις αρχές της άνοιξης, ώστε τα φυτά να μην χρειαστεί να ζοριστούν καθώς θα αναπτύσσονται.

Αφού οι βολβοί έχουν φυτευτεί, χρειάζονται μια κρύα περίοδο, που η φύση παρέχει κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών στα εύκρατα κλίματα. Οι βολβοί ανοιξιάτικής ανθοφορίας μπορούν να αντέξουν τις κρύες θερμοκρασίες, αλλά δεν τις χρειάζονται εφόσον η θερμοκρασία παραμένει μεταξύ 0-5 βαθμούς C, για έξι ή οχτώ εβδομάδες. Όπως πολλά ανθεκτικά στο κρύο φυτά, έτσι και οι ανοιξιάτικοι βολβοί χρειάζονται αυτή την κρύα περίοδο για να επιζήσουν και δεν θα ανθίσουν καλά σε περιοχές που δεν έχουν καθόλου κρύο εκτός και αν δροσιστούν τεχνητά.

Καθώς τελειώνει ο χειμώνας και η θερμοκρασία ανεβαίνει, φύλλα και μπουμπούκια ξεπετιούνται από τους βολβούς. Οι γάλανθοί είναι οι πρώτοι που βγαίνουν από το λήθαργό τους και ξεπετιούνται μέσα από το χιόνι και ακολουθούν οι κρόκοι, οι νάρκισσοι, οι υάκινθοι και οι τουλίπες. Μένουμε κάθε φορά έκπληκτοι όταν τα πρώτα βλαστάρια ξεπετιούνται από το έδαφος αμέσως μετά το λιώσιμο των πάγων και τις πρώτες ζεστές μέρες, αλλά τρομάζουμε όταν οι κρύες μέρες επιστρέψουν και το χιόνι καλύψει τα φυτά. Ευτυχώς, τα φυτά συνεχίζουν να μεγαλώνουν σαν να μην τους ενδιαφέρει καθόλου αυτή η αλλαγή του καιρού. Είναι σίγουρα τα αγαπημένα μας φυτά.

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

Βολβοί

Τι είναι οι βολβοί
Φθινοπωρινοί και ανοιξιάτικοι βολβοί
Τι χρειάζονται οι βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης και ανοιξιάτικης ανθοφορίας
Καλλιεργήστε βολβούς σε ζαρντινιέρες
Καλλιέργεια βολβών σε εσωτερικούς χώρους
Όλα τα μυστικά για πετυχημένη φύτευση φθινοπωρινών βολβών στον κήπο
Δημιουργήστε ένα πετυχημένο κήπο φυτεύοντας βολβούς την άνοιξη
Πως να φυτεύετε βολβούς
Πως να αγοράζετε βολβούς
Καλλιεργείστε βολβούς σε νερό
Πώς να καλλιεργήσετε ντάλιες
Πώς να καλλιεργήσετε μπιγκόνιες από κόνδυλο
Πώς να καλλιεργήσετε γκλοξίνιες από κόνδυλο
Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες
Πώς να καλλιεργήσετε ανεμώνες
Πώς να καλλιεργήσετε νεραγκούλες
Πώς να καλλιεργήσετε νάρκισσους
Πώς να φυτέψετε γλαδιόλες
Πώς να καλλιεργήσετε καλάντιουμ
Πώς να καλλιεργήσετε αμαρυλλίδες
Πώς να καλλιεργήσετε λίλιουμ
Πώς να καλλιεργήσετε υάκινθους (ζουμπούλια) σε εσωτερικό χώρο
Πώς να καλλιεργήσετε τουλίπες σε εσωτερικό χώρο
Πώς να καλλιεργήσετε γερμανικές ίριδες
Πώς να καλλιεργήσετε κρόκους
Πώς να καλλιεργήσετε κολχικά
Πώς να καλλιεργήσετε φρέζιες
Πώς να καλλιεργήσετε κάλλες
Πώς να καλλιεργήσετε κάννες
Πώς να καλλιεργήσετε άλλιουμ
Πώς να καλλιεργήσετε νούφαρα
Κατάλογος Φθινοπωρινών βολβών
Κατάλογος Ανοιξιάτικων βολβών

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version