Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Βολβοί

Valentine.gr  

 

Πώς να καλλιεργήσετε υάκινθους (ζουμπούλια) σε εσωτερικό χώρο.

Όταν αγοράζετε υάκινθους (ζουμπούλια) με σκοπό να χαρείτε ανθισμένα σε εσωτερικό χώρο, είναι προτιμότερο να διαλέγετε βολβούς που έχουν ειδικά προετοιμαστεί γι' αυτό το σκοπό. Για να πετύχετε χριστουγεννιάτικη ανθοφορία, θα πρέπει να τους έχετε φυτέψει από το Σεπτέμβριο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Οι βολβοί χρειάζονται μια κρύα (ιδανικά 9°C), σκοτεινή περίοδο για να ανθοφορήσουν με επιτυχία. Αυτό επιδρά ενθαρρυντικά στην ανάπτυξη της ρίζας και πρέπει να γίνει για χρονικό διάστημα από 8 μέχρι 10 εβδομάδες. Θερμοκρασίες πάνω από 13°C θα έχουν σαν αποτέλεσμα υπερβολική ανάπτυξη των φύλλων και καθόλου ή κακοσχηματισμένα άνθη. Μόνο όταν τα βλαστάρια φθάσουν τα 4-5εκ. ύψος, μπορούν οι βολβοί να τοποθετηθούν σε κρύο αλλά καλά φωτιζόμενο χώρο για μερικές μέρες για να "πάρουν" πρασινωπό χρώμα πριν μετακινηθούν σε ζεστότερο περιβάλλον.

Υπερβολική θερμοκρασία αμέσως μετά τη μετακίνηση από το σκοτεινό μέρος όπου βρίσκονταν, μπορεί να οδηγήσει σε άνθη με κοντό στέλεχος ή ακόμη και στην αποτυχία της ανθοφορίας. Η πρόωρη μετακίνηση ή η ξηρασία στις ρίζες είναι συνήθεις παράγοντες για απογοητευτική ανάπτυξη του άνθους. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί επίσης να είναι αιτία σαπίσματος. Αν το δοχείο που θα τοποθετήσετε τους βολβούς, δεν διαθέτει τρύπες για αποστράγγιση, γείρετε το δοχείο στο πλάι αμέσως μετά το πότισμα για να απομακρύνετε την παραπανίσια ποσότητα νερού. 


Αν χρησιμοποιήσετε γυάλινα δοχεία βολβών, μην αφήνετε το νερό να ακουμπά στη βάση του βολβού.

Η προετοιμασία των βολβών για μελλοντική ανθοφορία σε εσωτερικό χώρο, πρέπει να γίνει κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Μετά το τέλος της ανθοφορίας, βάλτε κατά μέρος τους βολβούς ή φυτέψτε τους σε εξωτερικό χώρο όπου συχνά ανθίζουν την άνοιξη και για αρκετά χρόνια.


Οδηγίες βήμα προς βήμα για γρήγορη ανάπτυξη υάκινθων μέσα σε γυάλες.


Διαλέξτε σφιχτούς βολβούς υάκινθων και χωρίς στίγματα, ενώ τα μεγαλύτερα μεγέθη θα σας δώσουν πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι υάκινθοι που χαρακτηρίζονται "προετοιμασμένοι" (prepare) απαιτούν παραμονή στο κρύο, αλλά μόνο για 10 εβδομάδες, ενώ άλλοι για 13 εβδομάδες.

Τοποθετήστε το βολβό επάνω στο στενό τμήμα του γυάλινου δοχείου και γεμίστε νερό, που δεν θα πρέπει όμως να ακουμπάει στο κάτω μέρος του βολβού, για να μην τον σαπίσει (περίπου 1 εκατοστό κάτω από τη βάση του βολβού).

Τοποθετήστε τη γυάλα σε κρύο και σκοτεινό μέρος (ιδανικά 9°C) - σ' ένα δροσερό κελάρι, ένα κρύο γκαράζ ή σ' ένα κανονικό ψυγείο οικιακής χρήσης).

Κρατήστε το βολβό δροσερό για 13 εβδομάδες. Προσθέτετε νερό κατά διαστήματα, κρατώντας πάντα το επίπεδο νερού κοντά στη βάση του βολβού. 

Προσοχή:
μην αποθηκεύετε μήλα, ανανάδες ή άλλα φρούτα κοντά στους βολβούς, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, όπως τα ψυγεία. Καθώς τα φρούτα και μερικά λαχανικά ωριμάζουν, απελευθερώνουν ένα αέριο, το αιθυλένιο, που μπορεί να σκοτώσει ή να καταστρέψει το λουλούδι που προσχηματίζεται ήδη μέσα σε όλους τους βολβούς.

Οταν το ματάκι του βολβού έχει φτάσει τουλάχιστον τα πέντε εκατοστά ύψος και το ριζικό σύστημα έχει επεκταθεί μέχρι τη βάση του γυάλινου δοχείου, μετακινήστε το δοχείο σε μέρος με χαμηλό φωτισμό και λίγο μεγαλύτερη θερμοκρασία.

Οταν εμφανιστούν τα λουλούδια, κρατήστε το βάζο σε φωτεινό, απ' ευθείας φωτιζόμενο δωμάτιο. Θερμοκρασίες από 16° C μέχρι 18° C θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διάρκεια ανθοφορίας. Στρέψτε το βάζο λίγα χιλιοστά κάθε ημέρα, έτσι ώστε τα λουλούδια να μην γέρνουν σε μια πλευρά (την πλευρά που δέχονται το ηλιακό φως).

Τους υάκινθους που έχετε αναπτύξει στο νερό, θα πρέπει μετά την ανθοφορία τους, να τους αποθηκεύσετε ή να τους πετάξετε, καθώς δεν πρόκειται να ανθίσουν ξανά μέσα στο ίδιο έτος. Μπορείτε ακόμη, να τους φυτέψετε στον κήπο σας μετά από την τελευταία παγωνιά, σε μια ηλιόλουστη θέση. Θα ανθίσουν στον κήπο σας τον επόμενο χρόνο, αλλά δεν θα σας δώσει ένα τόσο μεγάλο λουλούδι, όπως της προηγούμενης χρονιάς.

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

Βολβοί

Τι είναι οι βολβοί
Φθινοπωρινοί και ανοιξιάτικοι βολβοί
Τι χρειάζονται οι βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης και ανοιξιάτικης ανθοφορίας
Καλλιεργήστε βολβούς σε ζαρντινιέρες
Καλλιέργεια βολβών σε εσωτερικούς χώρους
Όλα τα μυστικά για πετυχημένη φύτευση φθινοπωρινών βολβών στον κήπο
Δημιουργήστε ένα πετυχημένο κήπο φυτεύοντας βολβούς την άνοιξη
Πως να φυτεύετε βολβούς
Πως να αγοράζετε βολβούς
Καλλιεργείστε βολβούς σε νερό
Πώς να καλλιεργήσετε ντάλιες
Πώς να καλλιεργήσετε μπιγκόνιες από κόνδυλο
Πώς να καλλιεργήσετε γκλοξίνιες από κόνδυλο
Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες
Πώς να καλλιεργήσετε ανεμώνες
Πώς να καλλιεργήσετε νεραγκούλες
Πώς να καλλιεργήσετε νάρκισσους
Πώς να φυτέψετε γλαδιόλες
Πώς να καλλιεργήσετε καλάντιουμ
Πώς να καλλιεργήσετε αμαρυλλίδες
Πώς να καλλιεργήσετε λίλιουμ
Πώς να καλλιεργήσετε υάκινθους (ζουμπούλια) σε εσωτερικό χώρο
Πώς να καλλιεργήσετε τουλίπες σε εσωτερικό χώρο
Πώς να καλλιεργήσετε γερμανικές ίριδες
Πώς να καλλιεργήσετε κρόκους
Πώς να καλλιεργήσετε κολχικά
Πώς να καλλιεργήσετε φρέζιες
Πώς να καλλιεργήσετε κάλλες
Πώς να καλλιεργήσετε κάννες
Πώς να καλλιεργήσετε άλλιουμ
Πώς να καλλιεργήσετε νούφαρα
Κατάλογος Φθινοπωρινών βολβών
Κατάλογος Ανοιξιάτικων βολβών

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version