Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Βολβοί

Valentine.gr  

 

Πώς να καλλιεργήσετε φρέζιες

Με το ευρύ φάσμα των χρωμάτων τους και το γοητευτικό άρωμα τους οι φρέζιες σε προκαλούν να τις καλλιεργήσεις και σίγουρα είναι δύσκολο να αντισταθείς.

Εξαιρετικό φυτό για κήπους και για γλάστρες αλλά και για να στολίζει ανθοδοχεία και ανθοδέσμες η φρέζια φυτρώνει άγρια στη Νότια Αφρική απ' όπου και κατάγεται. Το όνομά της (Fressia sp) λέγεται ότι το πήρε από τον Γερμανό φυσιοδίφη και λάτρη των λουλουδιών Theador Freese.

Το φυτό της φρέζιας συνήθως φτάνει σε ύψος τα 50 εκατοστά, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες "νάνοι" που δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 25 εκατοστά. Υπάρχουν δύο ειδών ποικιλίες, αυτές με τα μονά και αυτές με τα διπλά άνθη.

Μπορείτε να φυτέψετε τους βολβούς της φρέζιας στο έδαφος (στον κήπο) ή σε δοχεία (ζαρντινιέρες, γλάστρες), σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Η εποχή φύτευσης των βολβών της φρέζιας διαφέρει ανάλογα με το κλίμα της περιοχής. 

Πώς να φυτέψετε φρέζιες στον κήπο.

Ξεκινήστε επιλέγοντας μια τοποθεσία με πλήρη ήλιο ή με πρωινό φως και καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Σκαλίστε το χώμα για να γίνει αφράτο σκάβοντας σε βάθος τουλάχιστο 20 εκατοστά. Διαλέξτε τους βολβούς. Θα πρέπει να έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και να είναι "σφιχτοί". Φυτέψτε τους βολβούς της φρέζιας  με τη "μύτη" προς τα επάνω τουλάχιστον σε 5 εκατοστά βάθος και 5-10 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους.

Οι φρέζιες είναι καλύτερα να φυτεύονται μαζικά σε ομάδες και όχι σε σειρές. Οι μονόχρωμες ομάδες μάλιστα δίνουν πιο εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα. Οι φρέζιες ανθίζουν 12 έως 13 εβδομάδες μετά την φύτευση Μπορείτε να επεκτείνετε την εποχή άνθισης με την διαδοχική φύτευση των βολβών σε εβδομαδιαία διαστήματα.

Πότε να φυτέψτε φρέζιες

Σε περιοχές με ήπιο κλίμα μπορούμε να τις φυτέψουμε το φθινόπωρο ώστε να ανθίσουν την άνοιξη, ενώ σε περιοχές ορεινές ή με κρύο κλίμα είναι προτιμότερο να τους φυτεύουμε την άνοιξη για να ανθίσουν το καλοκαίρι. Γενικά οι φρέζιες ανθίζουν περίπου 12-13 εβδομάδες μετά τη φύτευση. 

Οι φρέζιες είναι ευαίσθητες στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν αν φυτρώσουν πρόωρα. Επίσης είναι πιθανό σε ψυχρά κλίματα να μην αντέξουν οι βολβοί για τον επόμενο χειμώνα. Σ' αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να φυτέψετε νέους βολβούς. Μια άλλη επιλογή είναι να φυτέψετε τους βολβούς σε δοχεία, έτσι ώστε να μπορείτε να μεταφέρετε ολόκληρα τα δοχεία (γλάστρες) σε εσωτερικούς χώρους για την αποθήκευση του χειμώνα.

Πώς να φυτέψετε φρέζιες σε εσωτερικούς χώρους

Οι φρέζιες ανθίζουν εύκολα σε εσωτερικούς χώρους. Φυτέψετε τους βολβούς της φρέζιας τουλάχιστον σε 5 εκατοστά βάθος και 5-10 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους σε μια γλάστρα γεμάτη με κανονικό χώμα. Κρατήστε το χώμα ελαφρά υγρό, και τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα ηλιόλουστο, κατά προτίμηση με νότιο προσανατολισμό παράθυρο

Μετά την πάροδο της ανθοφορίας και αφού τα λουλούδια και το φύλλωμα μαραθούν, αφήστε το χώμα της γλάστρας να στεγνώσει και τοποθετήστε την σε ένα δροσερό μέρος μέχρι να οι βολβοί να ξαναενεργοποιηθούν.

Φροντίδα

Μετά το φύτεμα ποτίζετε καλά. Διατηρείτε την υγρασία στους βολβούς ρίχνοντας λίγο νεράκι 1-2 φορές την εβδομάδα. Σε 2-3 βδομάδες ξεκινούν να αναπτύσσονται οι βλαστοί. Μόλις το φύλλωμα εμφανιστεί, συνεχίζετε να ποτίζετε τα φυτά συχνά για να κρατήσετε το χώμα υγρό. Οι φρέζιες χρειάζεται άφθονη υγρασία κατά τη διάρκεια ολόκληρης της καλλιεργητικής περιόδου, αλλά θα πρέπει να επιτρέψετε το χώμα να στεγνώσει αφού μαραθούν τα λουλούδια.

Μόλις οι βλαστοί αναπτυχθούν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρύ λίπασμα για ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανθοφορίας

Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας αφαιρείτε τα φύλλα καθώς και τα άνθη που κιτρινίζουν και πρόκειται να μαραθούν. Αν συμβεί οτιδήποτε στη καλλιέργεια και "καούν" άνθη και φύλλωμα πχ. παγετός, αφαιρέστε όλο το υπέργειο μέρος του φυτού 1,5 εκ. από την επιφάνεια του εδάφους.

Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου μπορούμε να διατηρήσουμε τους βολβούς και για την επόμενη σεζόν. Σε περίπτωση που τους έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, τη βάζουμε σε σημείο προστατευμένο από το υπερβολικό νερό της βροχής ή το καθημερινό πότισμα. Αλλιώς μπορούμε να τους ξεθάψουμε και να τους φυλάξουμε σε ένα δροσερό, ξερό μέρος.

Πώς χρησιμοποιούμε τις φρέζιες για διακόσμηση σε ανθοδοχείο

Οι φρέζιες είναι εξαιρετικές και σαν κομμένα άνθη για ανθοδοχείο γιατί διατηρούνται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Κόψτε τους ανθοφόρους βλαστούς 1 εκατοστό πάνω από τη βάση τους με ένα κλαδευτηράκι. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει νωρίς το πρωί πριν η υψηλή θερμοκρασίες στεγνώσει τα άνθη. Κόψτε τους μίσχους και πάλι σε μια μικρή γωνία 1 εκατοστό πάνω από την πρώτη περικοπή, και τοποθετήστε τα σε ένα βάζο με νερό αμέσως. Μπορείτε να προσθέσετε ένα floral συντηρητικό, αν σας αρέσει, αλλά δεν θα το χρειαστείτε αν αλλάζετε το νερό καθημερινά. Εναλλακτικά προσθέστε μισό κουταλάκι ζάχαρη και ξύδι μέσα στο νερό για να δώσετε τροφή στα λουλούδια και να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων μέσα στο βάζο.
 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

Βολβοί

Τι είναι οι βολβοί
Φθινοπωρινοί και ανοιξιάτικοι βολβοί
Τι χρειάζονται οι βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης και ανοιξιάτικης ανθοφορίας
Καλλιεργήστε βολβούς σε ζαρντινιέρες
Καλλιέργεια βολβών σε εσωτερικούς χώρους
Όλα τα μυστικά για πετυχημένη φύτευση φθινοπωρινών βολβών στον κήπο
Δημιουργήστε ένα πετυχημένο κήπο φυτεύοντας βολβούς την άνοιξη
Πως να φυτεύετε βολβούς
Πως να αγοράζετε βολβούς
Καλλιεργείστε βολβούς σε νερό
Πώς να καλλιεργήσετε ντάλιες
Πώς να καλλιεργήσετε μπιγκόνιες από κόνδυλο
Πώς να καλλιεργήσετε γκλοξίνιες από κόνδυλο
Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες
Πώς να καλλιεργήσετε ανεμώνες
Πώς να καλλιεργήσετε νεραγκούλες
Πώς να καλλιεργήσετε νάρκισσους
Πώς να φυτέψετε γλαδιόλες
Πώς να καλλιεργήσετε καλάντιουμ
Πώς να καλλιεργήσετε αμαρυλλίδες
Πώς να καλλιεργήσετε λίλιουμ
Πώς να καλλιεργήσετε υάκινθους (ζουμπούλια) σε εσωτερικό χώρο
Πώς να καλλιεργήσετε τουλίπες σε εσωτερικό χώρο
Πώς να καλλιεργήσετε γερμανικές ίριδες
Πώς να καλλιεργήσετε κρόκους
Πώς να καλλιεργήσετε κολχικά
Πώς να καλλιεργήσετε φρέζιες
Πώς να καλλιεργήσετε κάλλες
Πώς να καλλιεργήσετε κάννες
Πώς να καλλιεργήσετε άλλιουμ
Πώς να καλλιεργήσετε νούφαρα
Κατάλογος Φθινοπωρινών βολβών
Κατάλογος Ανοιξιάτικων βολβών

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version