Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΕΡΕΥΝΑ » Ολυμπιακό πράσινο

Valentine.gr  

Λονδίνο. Όλα μοιάζουν φυσικά και εντελώς βρετανικά. (Από τον Μιχάλη Πολίτη)

Το Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου. Το μεγαλύτερο ανθρωπογενές λιβάδι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Βρετανοί είναι περήφανος λαός με μακριά παράδοση και βαθιά αγάπη στη σχέση τους με την κηπουρική. Όπως είναι φυσικό δεν περίμενε κανείς τους Ολυμπιακούς αγώνες για να δώσει ο λαός αυτός διαπιστευτήρια σχετικά με την κηπουρική, την φύση, τα λουλούδια και το πράσινο. Έτσι στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, το θέμα "Ολυμπιακό πράσινο" αναδείχτηκε φυσικά και εντελώς βρετανικά.

Ας δούμε τμηματικά τα σημαντικότερα κομμάτια που συνδέουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 2012 με το πράσινο και τα λουλούδια.

Τελετή έναρξης. Πράσινη και ευχάριστη.

"Πράσινη κι ευχάριστη",  η βρετανική ύπαιθρος και η ιστορία της.

"Πράσινη κι ευχάριστη" είναι το όνομα που έδωσε ο σκηνοθέτης Danny Boyle στο πρώτο μέρος της τελετής έναρξης. Πράσινη και ευχάριστη είναι η βρετανική ύπαιθρος που παρουσιάστηκε σε αναπαράσταση με ένα σκηνικό που μας μετέφερε σε ένα βρετανικό αγρόκτημα με 25.000 τ.μ. αληθινό γρασίδι και αγριολούλουδα, διαμορφωμένο ανάγλυφα. Για το ρεαλιστικότερο του πράγματος το σκηνικό περιλάμβανε επίσης 70 πρόβατα, 12 άλογα, τρεις αγελάδες, δύο κατσίκες, 10 κοτόπουλα, 10 πάπιες, 9 χήνες και 3 τσοπανόσκυλα. Αν και η συνέχεια της τελετής μεταφέρθηκε στη βιομηχανική εποχή, το πρώτο μέρος είχε σαφή οικολογικά μηνύματα.

Η αντίστροφη μέτρηση.

Οι ολυμπιακοί κύκλοι στους κήπους Kew Gardens.

Το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνες του Λονδίνου ήταν να "εμπνεύσει μια γενιά" και το Λονδίνο δεν άφησε ανέγγιχτη καμία λεπτομέρεια. Στην αντίστροφη μέτρηση των 100-ημερών για την τελετή έναρξης, ο πρόεδρος του London 2012, σερ Sebastian Coe, παρουσίασε στους περίφημους κήπους Kew Gardens μια σύνθεση με τους πέντε Ολυμπιακούς δακτυλίους. Οι δακτύλιοι αποτελούνταν από περισσότερα από 20.000 λουλούδια και θα μπορούσε εύκολα να τους δει κανείς και από αεροπλάνο.

Τα Ολυμπιακά μπουκέτα.

Το ολυμπιακό μπουκέτο του Λονδίνου. Λιτό, μικρό, κομψό και φυσικά εξόχως συμβολικό. Και τυλιγμένο με κορδέλα σε χρώμα royal purple (βασιλικό πορφυρούν), όπως το κεντρικό χρωματικό ντεκόρ των αγώνων του Λονδίνου. Η λιτότητα και η γκλαμουριά σε σύνθεση

Τα Ολυμπιακά μπουκέτα απονέμονται στους νικητές των μεταλλίων κατά τη διάρκεια των τελετών απονομής. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου απονεμήθηκαν 4.400 ανθοδέσμες που αποτελούνταν από 100% βρετανικής καλλιέργειας λουλούδια και βότανα. Το κεντρικό λουλούδι και θέμα των μπουκέτων αυτών ήταν το ρόδο (τριαντάφυλλο). Το τριαντάφυλλο είναι το εθνικό λουλούδι της Αγγλίας, που χρονολογείται από τους πολέμους των Ρόδων μεταξύ των Οίκων του Γιορκ (εκπροσωπείται από ένα λευκό τριαντάφυλλο) και Lancaster (εκπροσωπείται από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο). Όταν ο Ερρίκος Τυδώρ πήρε το θρόνο και το βασίλειο ενώθηκε για μια ακόμη φορά, δημιούργησε το εραλδικό έμβλημα που ονομάζεται Tudor Rose, το οποίο συνδυάζει τα δύο χρώματα και συμβολίζει την Αγγλία από τότε. 

Τα Ολυμπιακά μπουκέτα του Λονδίνου περιλάμβαναν τα παραδοσιακά αγγλικά τριαντάφυλλα, αλλά σε τέσσερα μοντέρνα φωτεινά χρώματα, ροζ, κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο. Εκτός από τα τριαντάφυλλα, οι ανθοδέσμες περιλάμβαναν επίσης κλαδιά και άνθη δυόσμου, δεντρολίβανου και λεβάντας, δηλαδή αγγλικών βοτάνων τα οποία επιλέχθηκαν για την ικανότητά τους να παρέχουν εκλεκτικό άρωμα χωρίς να προκαλούν αλλεργική αντίδραση. Τέλος τα μπουκέτα περιλάμβαναν επίσης σιτάρι, το οποίο συμβολίζει την ενέργεια, το βασικό θέμα των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου. Ο σχεδιασμός του μπουκέτου χωρίζεται σε τέσσερα μέρη για να αντικατοπτρίζει το ολυμπιακό λογότυπο 2012. Το Ολυμπιακό μπουκέτο του Λονδίνου που είναι η επιτομή του σύγχρονου αγγλικού κήπου, οραματίστηκε και σχεδίασε η θρυλική πολυβραβευμένη ανθοδέτης του Ηνωμένου Βασιλείου Jane Packer. Να σημειωθεί ότι η Packer δεν πρόλαβε να δει ζωντανά το αποτέλεσμα της δημιουργίας της στους Ολυμπιακούς γιατί πέθανε στα τέλη του 2011.

Το ολυμπιακό πάρκο ή μήπως το ολυμπιακό λιβάδι;

Επτά χρόνια και 11 δισ. αγγλικές λίρες χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί τελικά το Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου.

Στην δημιουργία του Ολυμπιακού Πάρκου οι Βρετανοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους εαυτούς τους. Ένα Λονδίνο που έχει να επιδείξει ένα βοτανικό υπερθέαμα σαν τους Βασιλικούς κήπους Kew Gardens, θα ήταν άκομψο και ίσως άσκοπο να δημιουργήσει ένα φαντασμαγορικό Ολυμπιακό Πάρκο. Από την άλλη στη φαντασία όλων μας έρχονται σκηνές της Βικτωριανής εποχής, με Άγγλους έφιππους ευγενείς να επιδίδονται στο κυνήγι της αλεπούς μέσα στα απέραντα βρετανικά λιβάδια, ενώ χαριτωμένες Αγγλίδες ετοιμάζουν το τσάι στο αίθριο, ανάμεσα στις λεβάντες και τις παπαρούνες. Όλα αυτά φαίνεται πως συνυπολόγισαν οι Άγγλοι σχεδιαστές και σε συνδυασμό με την ανάπλαση μιας ήδη υποβαθμισμένης βιομηχανικής περιοχής, σχεδίασαν το Ολυμπιακό Πάρκο σαν ένα τεράστιο αστικό λιβάδι. Το μεγαλύτερο ανθρωπογενές λιβάδι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κήποι στο Ολυμπιακό Πάρκο μπορεί να καταλήξουν να είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά των αγώνων του Λονδίνου. Μια πρώην μολυσμένη βιομηχανική περιοχή έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί. Οι φυσικά φυτεμένες εκτάσεις και η αίσθηση λιβαδιού που έχουν οι κήποι καθώς ελίσσονται κατά μήκος των καναλιών φαίνεται σαν να είναι από ένα διαφορετικό κόσμο. Χρησιμεύουν σαν ένα όμορφο και ξεκούραστο κάλυμμα στις σκληρές επιφάνειες των δρόμων και των αθλητικών εγκαταστάσεων. 

Κενταύριες, παπαρούνες, νεραγκούλες και πλήθος αγριολούλουδα αφθονούν στα λιβάδια του πάρκου

Ο χρόνος, το χρήμα και οι απόλυτοι αριθμοί των φυτών είναι συγκλονιστικά: Επτά χρόνια και 11 δισ. αγγλικές λίρες  χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί τελικά το Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου. Δύο εκατομμύρια τόνοι μολυσμένου εδάφους πλύθηκαν, 5 χιλιόμετρα από όχθες ποταμών καθαρίστηκαν, 35 γέφυρες κατασκευάστηκαν. Φυτεύτηκαν 6.200 δέντρα, 9.500 θάμνοι, 63.000 βολβοί, 250.000 υδροχαρή φυτά και 766.000 χορταρικά φυτά και φτέρες.

Τα παρτέρια και τα λιβάδια με τα αγριολούλουδα είναι το αποτέλεσμα της αυστηρής σκέψης - και φύτευσης. Ένα τμήμα έχει σχεδιαστεί από την Sarah Price (βραβευμένη με χρυσό μετάλλιο στο Τσέλσι) και από τον Ολλανδό σχεδιαστή τοπίου Piet Oudolf (από το πάρκο High Line της Νέας Υόρκης). 

Οι κήποι εκτείνονται σχεδόν μισό μίλι, σε μακριές πλατιές λωρίδες κατά μήκος του υπάρχοντος καναλιού και χωρίζονται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, με κάθε μία από αυτές να αντανακλά την οικολογία και τη φύτευση του χώρου. Αυτές οι ζώνες είναι πιο τυπικές και περιέχουν φυτά, που προέρχονται από την Ευρώπη, την Ασία, το Νότιο Ημισφαίριο και τη Βόρεια Αμερική και τώρα είναι μέρος του κήπου του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Τα λιβάδια γύρω από το Ολυμπιακό στάδιο έπρεπε να είναι σε χρώμα κίτρινο και χρυσό και είναι γνωστά ως «Χρυσό Ολυμπιακό Λιβάδι».

Το υπόλοιπο πάρκο αποτελείται από δέκα λιβάδια με αγριολούλουδα και είναι πιο νατουραλιστικό. Δημιουργήθηκε από καθηγητές του Πανεπιστημίου του Sheffield. Ήθελαν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να εγκαταλείψουν το μονότονο γρασίδι. Κενταύριες, παπαρούνες και νεραγκούλες αφθονούν σε αυτά τα δέκα λιβάδια με αγριολούλουδα. Η φύτευση ξεκίνησε δύο ή τρία χρόνια πριν τους αγώνες, και από το πρώτο καλοκαίρι τους οι ζώνες ήταν μια έκρηξη χρωμάτων.

Οι χαρακτηριστικοί κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι, εδώ σαν διακοσμητικό πρόσθετο του Ολυμπιακοί πάρκου. Αν αναρωτιέστε πώς ξεφύτρωσαν, να σας θυμίσουμε ότι ο κόκκινος τηλεφωνικός θάλαμος είναι "ενδημικό" του Λονδίνου. Ευτυχώς δεν είναι και "αυτοφυές"!

Μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων του 2012, μερικές από τις περιοχές φύτευσης θα πρέπει να προσαρμοστούν διαφορετικά. Στα λιβάδια τα μονοετή φυτά θα αντικατασταθούν σταδιακά με πολυετή. Το πάρκο θα αναληφθεί από τον London Legacy Development Corporation: έναν οργανισμό που είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη όλων των εγκαταστάσεων μετά τους αγώνες. Μερικοί απότομοι δρόμοι θα μετατραπούν σε χώρους πρασίνου ή θα γίνουν πιο ευκολοδιάβατοι. Με φροντίδα και όχι πάρα πολύ ιδιωτική οικιστική ανάπτυξη, αυτό το πάρκο θα μπορούσε να είναι ένα υπέροχο μέρος για τις επόμενες γενιές.

Μιχάλης Πολίτης

 

Πηγές:

http://birdsandbloomsblog.com/2012/07/28/2012-olympics-flowers/

http://northraleighflorist.wordpress.com/

http://www.london2012.com/spectators/ceremonies/olympic-victory-ceremonies/

http://www.treehugger.com/urban-design/olympics-gardens-deserve-gold-medal.html

http://www.growerdirect.com/london-s-olympic-park?id=7257

 

  

  ΕΡΕΥΝΑ

 

Ολυμπιακό Πράσινο

Τα λουλούδια της Αυστραλίας μίλησαν
Πιο "πράσινη" η Αθήνα το 2004
Τα φυτά για το 2004 πρέπει να είναι ελληνικά
Το πράσινο του 2004 θα μας κοστίσει ακριβά
Η εταιρεία ΦΥΤΑ "ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ" στα Ολυμπιακά έργα
"Ανθισε" η Αθήνα την Πρωτομαγιά του 2004
Ολυμπιακό πράσινο. Το πιο σύντομο ανέκδοτο
Δήμος Αθηναίων - Ολυμπιακή προετοιμασία της πόλης. Κάπου υπάρχει πράσινο
Τα ολυμπιακά μπουκέτα και στεφάνια του 2004
Ολυμπιακές Πετούνιες
Έχουμε αγώνα αύριο για το ...Ενιαίο Πράσινο
Έρχομαι απ’ το Πεκίνο...
Λονδίνο. Όλα μοιάζουν φυσικά και εντελώς βρετανικά

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version