Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Σαρκοφάγα φυτά

Valentine.gr  

  

Σαρκοφάγα Φυτά. (Από την Μαίρη Υφαντή)

Γενικές Οδηγίες Καλλιέργειας

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει και πάλι να σας υπενθυμίσουμε ότι τα σαρκοφάγα φυτά είναι δύσκολα στην καλλιέργειά τους. Είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να τα κρατήσουν ζωντανά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και επίσης, αυτοί οι λίγοι, τα καλλιεργούν σε θερμοκήπια.

Αν παρόλα αυτά, εσείς αποφασίσατε να δοκιμάσετε την τύχη σας με τα σαρκοφάγα φυτά, οι βασικές παράμετροι που θα πρέπει να ρυθμίσετε είναι το φως, η θερμοκρασία, η υγρασία, η κυκλοφορία του αέρα και το νερό. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αναπαράγετε τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν τα σαρκοφάγα στη φύση.

Εδώ θα παραθέσουμε βασικές και γενικές οδηγίες καλλιέργειας για τα σαρκοφάγα φυτά. Στη συνέχεια αυτού του αφιερώματος θα γνωρίσουμε το κάθε είδος ξεχωριστά καθώς και συγκεκριμένες οδηγίες καλλιέργειας για κάθε είδος.

Φωτισμός

Το πόσος φωτισμός χρειάζεται για τα φυτά σας είναι κάτι που προτείνουμε να το εξακριβώσετε μόνοι σας, παρατηρώντας την ανάπτυξη των φυτών σας. Οι οδηγίες που θα βρείτε αν ψάξετε, αναφέρουν επίπεδα φωτισμού με μονάδα μέτρησης τα κηρία (foot candles) που όμως δεν είναι αρκετά ακριβής καθώς συνήθως αναφέρεται στον πιο έντονο φωτισμό που μπορεί να δεχθεί ένα φυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Νομίζουμε λοιπόν ότι το πιο απλό είναι να παρατηρήσετε την ανάπτυξη των φυτών σας ώστε να διαπιστώσετε από μόνοι σας πόσο φως χρειάζεται.

Το ίδιο το φυτό θα σας υποδηλώσει αν το φως που δέχεται είναι περισσότερο από αυτό που χρειάζεται. Στασιμότητα στην ανάπτυξη, πολλές κηλίδες διαφορετικού χρώματος στα φύλλα και σκληρά, άκαμπτα φύλλα είναι συνήθως οι ενδείξεις ότι το φυτό χρειάζεται λιγότερο φως.

Γενικά, τα μικρά σε ηλικία σαρκοφάγα φυτά απαιτούν λιγότερο φωτισμό (ενδεικτικά 350 κηρία). Τα μέτρια επίπεδα φωτισμού (600-800 κηρία) είναι αρκετά για τα μεγαλύτερα φυτά, ενώ ο πιο έντονος φωτισμός (900+ κηρία) είναι κατάλληλος για την Διοναία ή τη Σαρρακένια. Επίσης, οι ώρες που το φυτό δέχεται φως είναι σημαντική παράμετρος. Για το χειμώνα έως 11 ώρες, ενώ τις άλλες εποχές μέχρι και 16 ώρες (σε συνθήκες τεχνητού φωτισμού).

Θερμοκρασία

Οι ιδανικές θερμοκρασίες για τα σαρκοφάγα μοιάζουν πολύ με αυτές που απαιτούν οι ορχιδέες. Βέβαια, κι εδώ, οι τυχεροί που καλλιεργούν φυτά σε θερμοκήπιο μπορούν να ελέγξουν απόλυτα τη θερμοκρασία και να αποφύγουν τις επικίνδυνες διακυμάνσεις της. Ιδανικά η θερμοκρασία θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στους 25οC. Aυτό σημαίνει ότι το δωμάτιο πρέπει να διαθέτει κλιματισμό ώστε να μπορείτε να κρατήσετε τη θερμοκρασία σταθερή και να περιορίσετε την καλοκαιρινή ζέστη.

Υγρασία και Κυκλοφορία Αέρα

Το νερό που παραμένει κάτω από το επίπεδο της γλάστρας (σε δίσκο με χαλίκι ή σε σφουγγάρι) διατηρεί συνήθως ικανοποιητικά επίπεδα υγρασίας. Επίσης, όσο περισσότερα φυτά έχετε κι όσο πιο συχνά τα ψεκάζετε με νερό, τόσο υψηλότερα τα επίπεδα υγρασίας.
Αν έχετε την τύχη να καλλιεργείτε φυτά σε θερμοκήπιο, είστε σε θέση να ρυθμίσετε την υγρασία στα επίπεδα που τα φυτά σας θα νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Αν τα επίπεδα υγρασίας διατηρούνται μεταξύ 60-80% θα παρατηρήσετε εμφανή αύξηση της ανάπτυξης τόσο στο ριζικό σύστημα αλλά και στο φύλλωμα και μάλιστα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Ενας ανεμιστήρας θα εξασφαλίσει την συνεχή μετακίνηση/ανανέωση του αέρα που τα φυτά αυτά χρειάζονται. Ενας ανεμιστήρας οροφής είναι μία καλή επιλογή και μάλιστα δεν είναι πια και τόσο σπάνιος στα σπίτια μας. Κι αν δεν τον έχετε, σκεφθείτε ότι ένας όμορφος ανεμιστήρας οροφής θα αποτελέσει και ένα επιπλέον διακοσμητικό στοιχείο για το δικό σας περιβάλλον.

Νερό / Πότισμα

Πάντα να χρησιμοποιείτε αποσταγμένο ή βρόχινο νερό. Τυχόν νερό από πηγάδι καλό θα είναι να αναλυθεί ώστε να εξακριβωθεί η καταλληλότητά του. Το χλωριωμένο νερό των πόλεων είναι γενικά ακατάλληλο καθώς το χλώριο θα σκοτώσει σιγά σιγά τα φυτά σας.

 

Μαίρη Υφαντή

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

Simple Tabber Example

 

 

   pagoda2.gif (6845 bytes)

Άπω Ανατολή

Simple Tabber Example

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version